Ana Sayfa iPad Apple ürünlerindeki 4 ince tasarımsal dokunuş

Apple ürünlerindeki 4 ince tasarımsal dokunuş

11

Apple’ın ürünlerine gösterdiği hassasiyeti hepimiz biliyoruz. Ancak bazı noktalarda Apple öyle detayları düşünüyor, öyle küçük şeyler yapıyor ki bizleri gerçekten şaşırtıyor. Bu bölümde Apple ürünlerindeki 4 ince tasarımsal dokunuştan bahsediyoruz. Bir çoğu pek bilinmiyor olsa da, Apple’ın detaylara gösterdiği hassasiyeti bu küçük örneklerde görebiliyoruz.

Sizin hoşunuza giden benzer detaylar var mı? Yorumlarınızı bekliyorum. 🙂

1. Akıllı Caps Lock tuşu

MacBook’lardaki caps lock tuşu, klavyedeki diğer tuşlardan biraz farklı çalışır. Diğerleri gibi bastığımız anda tepki vermez, normalden biraz daha uzun süre basılı tutmayı gerektirir.

Apple bu tuşu özel olarak farklı bir şekilde tasarlamış. Ve normalden biraz daha uzun süre basılı tuttuğumuzda çalışmasını sağlamış. Böylece hızlı yazı yazarken yanlışlıkla bu tuşa bastığımız durumda, yazının darmadağın olmasının önüne geçilmiş.

2. Tek parmakla ekranı açabilme

MacBook’un ekranını tek bir parmakla açabileceğinizi biliyor musunuz?

Kolaylığa ve pratikliğe önem veren Apple, tüm MacBook ekranlarının menteşelerini ve açma yerlerini özel olarak tasarlayarak, tek bir parmakla bile kolayca açılabilmesini sağlıyor.

3. Parmak izi düzenleme

iPhone 5s ile birlikte hayatımıza giren parmak izi okuyucusu TouchID’ye birden fazla parmağımızı kaydedebiliyoruz. Ancak isimleri doğru vermediğimiz durumda, parmaklar biraz karışabiliyor.

Apple bu konuyu da düşünmüş. TouchID ayarları içerisindeyken bir parmağımızı okuttuğumuzda, o parmağın hangisi olduğunu ekranda gösteriyor. Böylece bir parmak izi eklemek veya çıkartmak istediğimizde işimiz kolaylaşıyor.

4. Nefes alan MacBook

MacBook uyku moduna girdiğinde, ön tarafında küçük bir LED ışığı görünür hale gelir. Bu ışık uykuya dalmış birinin nefes alışı gibi yanıp söner. 🙂

Uykuya dalan MacBook’un nefes alış verişini taklit eden bu ışık, MacBook’un kapalı mı yoksa uyku modunda olduğunu mu anlamamıza yardımcı oluyor. Ancak ne yazık ki bu küçük güzel detay, yeni nesil MacBook Air ve retina ekranlı modellerde yok. Bunun sebebi de artık uyku modu ile cihazın kapalı olması arasındaki farkın neredeyse kalmamış olması.

Sihirli elma apple tasarim hero


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


11 Yorumlar

  1. apple’ın yaptığı hiç bir şey tesadüf değil cidden. herşeyi düşünerek yapıyorlar. apple’ı diğer cihazlardan ayıran da bu zaten. önce bug sanıyorsunuz daha sonra apple’a tekrar hayran kalıyorsunuz. örneğin iphone 6 larda touch id ye iki kez hafifçe dokundugunuzda ekran yarıya kadar iniyor. bunu ilk önce bug sanıp daha sonra nette araştırmalarım sonucu iphone boyutlarından dolayı parmakları küçük olan ve ekranın üst köşelerine yetişmeyenler için tasarlandıgını öğrenince kendimi pek bir cahil hissetmiştim 🙂 neyseki şimdi anlaştık.

  2. MacBook kapalı bile olsa batarya durumunu yan tarafından bulunan bir tuşa basarak küçük yeşil led Işıklar şeklinde görebiliyoruz, bu özelliğini ayrı bir severim 🙂

  3. Elbetteki ürünlerin üzerinde detaylı olarak çalışılıp güzel detaylar ortaya çıkartabiliyorlar, ancak mükemmel değiller. Çeşitli Apple ürünlerini kullanırken bunu nasıl düşünememişler dediğim birçok şey de olmuştu. Misal iPad Mini’deki ses tuşları tablet ters çevrilmesine rağmen işlevsel olarak yer değiştirmiyordu ve ben üstteki tuşun sesi açmasını beklerken o kısıyordu. Aynı şekilde yan tutarken de psikolojik olarak sağdaki tuşun sesi açmasını beklerim ama tuşlar yukarıda kalacak şekilde yan tutarken böyle davranmıyordu. Tabii bunlar algısal olarak değişebilir ama yukarıda bahsedilenler de her kişi için aynı şekilde hoş özellik olmayabilir. Misal gece uyurken masamın üzerine bıraktığım bilgisayarım sürekli göz kırpıyorsa kalkıp üzerine ışığı kapatacak bir şey koymadan rahat edemem. Kısacası, hoş özellikler ama abartmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Sonuçta karşılığını da fazlası ile alıyorlar.

    • Yukaridaki sabit ses tus olayina deginicek olursam
      Su ana kadar jiroskop teknolojisinin varolan donanima entegre olmus yazilimi yani kodlu gorevi degistirebilcek bir teknoloji hayatimizda yok ve hic bir markada yok… Aslinda mantikli yan ceviridgimizde her daim sol dugme ses kissa ters tuttgumuzda veya dik tutumuzda ust tus her daim ses acsa gibi :))

  4. İsterseniz bir apple in kulak ici kulakgini ve kutusunun en derin noktalarina kadar bir inceleyin bakin gorun iscilik mukemmellik nasil oluyormus ;)))

  5. Retina ekranlı MacBook Pro almadan eşimin MB Pro’sunu inceleyip hayran kalıyordum, sonradan o nefes animasyonlu ledin kaldırıldığını görünce çok üzülmüştüm. Hatta ilk zamanlarda deli gibi aradım, benimkinde bozukluk var sandım 😀

  6. Ben caps lock tuşunun basınca geç algılamasını sevmiyorum, bence çok saçma, işim gereği Macbook’umda rapor yazarken hızla basıyorum, ışığın yanmasına bakamıyorum, büyük harfi açmamış yada kapatmamış olunca dönüp baktığımda asıl o zaman karman çorman oluyor, çok aptalca bence:((

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz