Ana Sayfa İpuçları macOS Sierra’daki yeni özellikleri kullanmak için ne gerekiyor?

macOS Sierra’daki yeni özellikleri kullanmak için ne gerekiyor?

33

macOS Sierra 20 Eylül itibariyle yayınlandı, yeni özellikler ve kullanımları da beraberinde getirdi. Her sene olduğu gibi Apple bu yeni teknolojileri Apple ekosistemine, yani iPhone, iPad, Watch ve Mac cihazlarına getirerek birlikte daha verimli çalışmalarını sağlamayı hedefliyor.

macOS Sierra ile gelen yeniliklere ayrı bir değerlendirme yazısında yer vereceğim, ancak bu yazıda en azından hangi yeniliklerin, hangi cihazlarda çalışacağını paylaşıyorum.

macOS Sierra Hangi Mac’lerde Çalışıyor?

Sierra, önceki Mac işletim sistemlerine göre donanımsal ihtiyaçlarını biraz daha arttırmış durumda. Sierra’yı yüklemek için Mac’imizin 2009 veya daha sonra çıkan bir Mac olması gerekiyor.

Eğer 2009’dan önce çıkmış bir Mac sahibiysek macOS Sierra’yı yükleyemiyoruz.

sierra-4.jpeg

macOS Sierra’nın Bazı Yeni Özellikleri için Ne Gerekiyor?

macOS Sierra ile birlikte bir çok yeni özellik hayatımıza giriyor. Bunları ayrı bir yazıda detaylıca inceleyecek olsak da, yine de şöyle bir liste yapmak güzel olabilir:

  1. Siri
  2. Evrensel Pano
  3. Apple Watch ile Otomatik Kilit Açma
  4. iCloud Drive (Masaüstü ve Belgeler)
  5. Optimum Depolama
  6. Fotoğraflar
  7. Mesajlar
  8. Sekmeler
  9. Resim içinde Resim (PIP)

sierra-1.jpg

Ancak bu listedeki bazı özellikler güncel donanımsal ihtiyaçlar gerektiriyor. Önceki senelerde “Instant Hot Spot”, Mac üzerinden arama yapma, Handoff, AirDrop gibi özelliklerin daha güncel Mac’leri desteklediği gibi, bu sene eklenen bazı özellikler de sadece daha yeni Mac’lerde çalışıyor.

Bunlardan en önemlileri ve belki de benim de içerisinde olduğum bazılarımızın üzüleceği 3 özellik, ve bunların donanımsal gereklilikleri ise şöyle:

1. Evrensel Pano

iPhone, iPad ve Mac arasında bir şeyleri kopyala-yapıştır yapmaya ihtiyacınız oluyor mu bazen? İşte sonunda bu gerçek oluyor, ve cihazlar arasında metin, görsel ve video kopyalayıp yapıştırabiliyoruz.

sierra-2.jpg

Ben bunun için şimdiye kadar Notlar uygulamasını kullanıyordum, ama artık buna da ihtiyaç kalmayacak. Yani artık Mac’te Safari’de bir metni kopyalayıp, hemen ardından iPhone’daki Mail içerisine yapıştırabileceğiz.

Apple bunu Handoff özelliği üzerine inşa ettiği için, cihazlarımızın da en az Handoff’u desteklemesi gerekiyor:

Mac:

  • MacBook (2015 başı veya daha yeni model)
  • MacBook Pro (2012 veya daha yeni model)
  • MacBook Air (2012 veya daha yeni model)
  • Mac mini (2012 veya daha daha yeni model)
  • iMac (2012 veya daha daha yeni model)
  • Mac Pro (2013 sonu)

iPhone veya iPad:

Lightning konnektörlü ve iOS 8 veya daha yeni sürümü yüklü iPhone, iPad veya iPod touch gerekiyor.

2. Otomatik Kilit Açma

Belki de Sierra’nın en kritik özelliklerinden biri bu olacak. Çünkü yılların zorunluluğu ve alışkanlığını tarihe gömen bir özellik “Otomatik Kilit Açma”.

Artık Mac’imizi açtığımızda hesap şifresini girmemize gerek kalmadan, kolumuzdaki Watch sayesinde otomatik olarak giriş yapabileceğiz.

sierra-3.jpg

Bu şekilde hem zaman kazandıran, hem de şifreyi yazmakla vakit kaybetmeyeceğimiz için daha uzun ve kuvvetli şifreler seçmemize imkan sağladığı için güvenliği arttıran bir özellik diyebiliriz.

Ancak üzücü yanı ise bu özelliğin sadece 2013’ten sonra çıkan Mac modelleri tarafından desteklenmesi. Yani 2012 ve öncesine ait bir Mac’e sahibiysek bu özellikten faydalanamıyoruz.

Not: Ben de 2012 ortası bir MacBook Air sahibi olarak bu özelliği kullanamadığım için çok üzgünüm. Sanki Apple yavaş yavaş “artık güncelleme zamanı geldi Göktuğ” diyor gibi… 🙂

Ve bir de elbette işin Watch ve iPhone tarafı var. Kolumuzdaki Watch’un da mutlaka watchOS 3 yüklü olması, ve bir iPhone 5 veya daha yeni bir iPhone modeli kullanıyor olmamız gerekiyor.

Yani bu şekilde Mac, iPhone ve Watch birlikte çalışarak bizim biz olduğumuzu anlıyor ve Mac’imize erişmemize izin veriyor.

3. İnternette Apple Pay Kullanımı

Yine henüz ülkemizde kullanılamasa da Apple Pay’in Mac üzerinden de kullanılabilmesi macOS Sierra’da yer alan önemli özelliklerden biri. Artık iPhone’umuzdaki TouchID sayesinde, Apple Pay’i iPhone, iPad ve Watch’a ek olarak Mac’lerde de kullanabileceğiz.

sierra-6.jpg

Apple Pay’i Mac’lerde kullanmak için macOS Sierra’ya ek olarak aşağıdaki Mac’lerden birine sahip olmamız gerekiyor:

  • MacBook (2015 başı veya daha yeni model)
  • MacBook Pro (2012 veya daha yeni model)
  • MacBook Air (2012 veya daha yeni model)
  • Mac mini (2012 veya daha yeni model)
  • iMac (2012 veya daha yeni model)
  • Mac Pro (2013 sonu)

Yeni İşletim Sistemleri: iOS 10, watchOS 3 ve macOS Sierra

Apple her sene bir önceki sene geliştirdiği teknolojilerin üzerine koyarak daha da entegre, daha kolay kullanılan ve daha güvenli bir ekosistem yaratıyor. Artık cihazları ayrı ayrı kullanmanın keyfine ve pratikliğine ek olarak, birlikte de çok daha iyi bir şekilde kullanabiliyoruz.

Günlük kullanımda yeni ve pratik özelliklere sahip oluyoruz, işlerimizi daha kolay halledebiliyoruz, daha önce yapamadığımız şeyleri yapabiliyoruz ve  tüm bunları yaparken daha güvenli bir ortamda çalışmış oluyoruz.

sierra-7.jpg

Bu yöndeki ilerlemeden ben çok mutlu ve memnunum. Apple’ın bu vizyonu, attığı adımlar ve getirdiği özellikler bazıları tarafından “yavaş” veya “yetersiz” bulunsa (ki hak vermiyor değilim) bir yandan da bunları doğru ve düzgün bir şekilde çalıştırmak, güvenli tutmak ve her sene güncellemek de yabana atılacak bir hız değil. Hatta dünyada bunu daha iyi ve daha hızlı yapan bir firma olmadığını düşünürsek… 🙂

Her ne kadar Watch ile MacBook’umun kilidini açamayacak olsam ve Apple’a biraz kızgın olsam da, Sierra ile gelen yeni özelliklerden ve bunların sağlayacağı faydalardan mutluyum diyebilirim.

Sierra’nın diğer özellikleriyle ilgili detaylı yazıyı ise önümüzdeki günlerde paylaşacağım. Siz Sierra’yı nasıl buldunuz? Performansından ve yeni özelliklerinden memnun musunuz? Sorun yaşıyor musunuz?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


33 Yorumlar

  1. Sierra da Siri ile telefon araması yapamadım hala. Arama talimatı verdiğimde “Yapmak isterdim ama Siri henüz onu benimle çalışacak şekilde ayarlamamış” cevabını veriyor.
    Çok ta üstüne düşemedim ama benim için önemli bir özellik zira çoğu telefon görüşmemi mac üzerinden yapıyorum. Çözüm önerisi veya bilgisi olan varmı?

    • SSD disk kullanmama rağmen ciddi bir yavaşlama ve zaman zaman takılmalar oluyor. Açıkçası pişmanlık duyuyorum. (2010 ortası IMAC)

  2. macOS Sierra ile sistem tercihleri->Güvenlik bölümünde izin verilen yükleme kaynaklarında appstore ve kimliği belirli geliştiriciler var. her uygulamaya izin verme seçeneği yok. bunu açma şansımız var mı?

  3. Sierra yı retina macbook makineme sıfırdan temiz kurulumla kurdum,herşey çok iyi fakat harita uygulamasını çalıştırdığımda program açıyor fakat harita kısmı boş,ne uydu ne harita görüntüsü yok.sebebi nedir bilen varmıdır acaba,ne yapabilirim düzelmesi için?

  4. Merhaba,
    el capitan da internetten indirdiğim bir uygulamayı yüklemek istediğimde önce uyarı veriyor sonra güvenlik ve gizlilikten bu uygulamayı aç diyebiliyorduk ancak sierra da seçenek olarak sadece App Store ve kimliği belirli kullanıcılar var. Unetbootin uygulamasını çalıştırmak istiyorum ama bir türlü izin veremedim. Yardımcı olabilir misiniz?

      • Cevabınız için teşekkürler ama sorun şu şekilde çözüldü. Uygulamalar dizinine giderek CTRL basılı tutarken açmak gerekiyor. El Capitan da ayarlar/güvenlik ve gizlilik altında 3. seçenek mevcutken sierra da kaldırmışlar malesef

      • Bunu tercih etmemesinin sebebini düşündüğümde akıma şunlar geliyor Oğuz Bey:

        Watch’ta ve iPhone’da şifre varsa, ve kolumuza taktığımızda Watch aktifse ya iPhone üzerinden ya da Watch üzerinden şifre/TouchID ile erişim sağlamış ve güvenliğimizi teyit etmiş oluyoruz.

        Watch’u kolumuzdan çıkartmadığımız sürece Watch, bizim kolumuzda takılı olduğunu anlıyor. Çıkarttığımızda ise tekrar şifre soruyor.

        İşte bu sebeple tekrar bir aksiyon almaya gerek kalmadan MacBook’un kilidini açabiliyoruz.

        Bunu iPhone’da yapmak içinse her seferinde TouchID’ye parmağımızı koymamız gerekirdi. Çünkü iPhone’da Watch gibi otomatik bir kilit sistemi yok.

        Bu da pratik olmayacağı için, Apple bu sistemi daha pratik olarak Watch ile yapmış diye düşünüyorum.

        Tabi bunlar sadece tahmin 🙂

  5. Ya bir soru sormak istiyorum. macOS Sierra yı appStoreden indirdim.. Yükledi. Ve şuna macOS Sierra ama app store’da hala indir seçeneği var. İki kere mi indirmek gerekiyor. Cevaplarsanız sevinirim.

  6. Mid 2015 retina macbook pro 15″ kullanıcısıyım sierraya da geçtim. Herşey doğru düzgün çalışıyor fakat handoff’ta ara sıra sorun çıkıyor. Örneğin iPhone 6s’im ile kopyaladığım bir metni mac’imde yapıştırabiliyorum ancak mac’te kopyaladığım metni iPhone’da yapıştıramıyorum. Yapıştır dediğimde bir süre bekliyor donma gibi daha sonra hiçbir metin yapıştırmıyor. Bu çok sinir bozucu. İkincisi ise macbook’u uyandırmak değil de sıfırdan açtığımda ekrana anlık garip görüntüler geliyor. Renklerle dolu karmakarışık birşey. Sanıyorum o anda ekran testi gibi bişey dönüyor işletim sisteminin core kısmında. Ama bu da son derece sinir bozucu. Ekran bozuk hissi yaratıyor. bunları yaşayan ve çözüm bulanlar varsa aydınlatabilir mi?

  7. acaba turkcell usb vınn ile bir sorun oluyor mu? el capitan’da baya bir sorun yaşamıştım ve güncelleme gelmesini beklemiştim.

  8. Macbook pro 2012 kullanıyorum, bunu kurarsam sistem çok yavaşlar mı acaba ? Kuran var mı ne gibi sorunlar yaşadınız ?

  9. merhaba, macbook pro 13inch mid 2010 kullaniyorum, sun os x yosemite yuklu, sizce sierra yi yuklemem gerekirmi cunku cogu ozellik 2012 ve sonrasi icin uretilen macbooklar icin gecerli,kararsiz kaldim acikcasi

  10. merhaba, macbook pro 13inch mid 2010 kullaniyorum, maverick kullanıyordum ve iphone şarj kablom ile midi ses ayarlarında eşleştirme yaparak iphone 6S de kullandığım imaschine müzik yazılımındaki sesleri GarageBand a şarj kablosu ile aktarabiliyordum…Sierra ya yükseltme yaptım midi ayarlarında eşleştirme yapmayı denedim ve etkinleştiriliyor döngüsü tamamlanmıyor problem nedir bir türlü bulamadım https://uploads.disquscdn.com/images/591d538205950583f4ab5798c7143004959d42129e279f0d50779a687670f267.png

  11. Selamlar onemli bir sorun yaşıyorum ilgilenirseniz cok sevinirim 1 hafta once mac imi formatlamak için diski sildim sildikten sonra kur seçeneğine gittim diskimi silmeden once yosemitey di fakat kur seçeneğinde marvericks vardı onceden formatladıgımda bu olmamıştı neyse marvericks yaptım ondan sonra macos sierrayı indirdim yeni sürüm diye fakat steamdaki cogu oyunumda sorun cıkartıyor açmıyor ve surf yaparken takılmalar oluyor cozumu nedir yardımcı olursanız cok memnun kalırım birde geçen sefer bootcamp ten windows yapmıştım ve gayet hızlıydı simdi tekrardan windows yaparsam gene aynı hızda kalırmı ona gore yapıcam cunki boşuna kotamı yemek istemiyorum saygılarımla…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz