Ana Sayfa Haberler 30 Gün Sonunda: iPhone 7 Değerlendirmelerim

30 Gün Sonunda: iPhone 7 Değerlendirmelerim

46

Yaklaşık 1 aydır, yani iPhone 7 ve 7 Plus Türkiye’de satışa çıktığından beri bir iPhone 7 kullanıyorum. İlk gün paylaştığım bir fotoğrafla başlayan deneyimlerimi, ve her açıdan yapmaya çalıştığım değerlendirmelerimi bu yazıda topladım.

Yine her zaman olduğu gibi işin teknik detaylarına pek girmeden, yaşadığım deneyimi ve kişisel yorumlarımı paylaşıyorum. iPhone 7 hakkında tüm teknik detaylar için Apple’ın iPhone 7 sayfasına göz atabilirsiniz.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-hero.jpg

Lafı uzatmadan, önce yepyeni bir renk seçeneği olan “simsiyah” ile başlayalım…

Jet Black (Simsiyah)

iPhone 7 ve 7 Plus bu sene 2 farklı renk ile geliyor: Siyah (Black) ve Simsiyah (Jet Black). Ben Simsiyah adındaki parlak siyah modeli seçtim.

iphone-7-turkiye-2.jpg

Apple Store’larda genelde üzerinde çok parmak izi görünen bu model, günlük hayatta tahmin ettiğim kadar bir parmak izi sorunu yaşatmadı bana. Sürekli cebime koyup çıkarttığım için doğal olarak silinmiş oluyor her seferinde. 🙂

Şüphelerim ve bazı endişelerim vardı ama kullanmak istediğim renk kesinlikle buydu. Apple, “Simsiyah” modeli nasıl ürettiğini şöyle anlatıyor:

Parlak simsiyah yüzey ise dokuz aşamalı son derece hassas bir anodizasyon ve cilalama işleminden geçiyor. 

Buradaki “9-aşama” kısmı gerçekten ilginç, çünkü ortaya çıkan sonuç aluminyum gibi hissettirmiyor. Cam gibi parlıyor, aluminyum kadar sağlam ve tahmin edilenin aksine elde tutmak çok rahat çünkü kolay kolay kaymıyor. 

Etrafımda sorduğum arkadaşlarım aluminyum olduğuna inanmadılar. 🙂 iPhone 6 ve 6s gibi olsa da, bu yüzden yeni bir cihaz gibi hissettiriyor iPhone 7.

Ancak Apple bu konuda bir de küçük uyarı eklemiş, cihazı kılıfla kullanmamızı öneriyor ve ufak çizilmelerin olabileceğini söylüyor. Bir siyah deri kılıf olsa da, ben yine de kılıfsız kullanmayı tercih ediyorum. 🙂

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-3.png

Apple kılıfı da yenilemiş, ses ve cihaz açma-kapama düğmelerini de aluminyum yapmış. Çok daha şık, çok daha kolay basılan ve hissedilen hale getirmiş. Ancak bu aluminyum düğmeler silikon kılıflarda yok.

Apple’ın bahsettiği mikro çizikleri çok yakından ve belirli bir açıdan ışık alınca görmek mümkün olsa da, günlük kullanımda ne benim ne de etrafımda kimsenin görebileceği çizikler değil bunlar. Tıpkı simsiyah bir arabadaki gibi, yakından bakınca bir çok mikro çizik var, ama uzaktan bakınca göremezsiniz.

Şimdiye kadar, çok iyi görünüyor. 🙂 Gerçekten siyah, gerçekten simsiyah…

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-4.jpg

Tasarım üzerine…

iPhone her yeni nesilde form olarak evrim sürecinde bir adım daha atıyor. İlk iPhone tasarımından 6 ve 6 Plus formuna kadar olan süreç bir öncekinin omuzlarında yükseliyor.

Ekran 3:2 oranındayken daha net geçişler görebiliyorduk, sırasıyla:

  1. Orjinal iPhone: Aluminyum
  2. iPhone 3G: Plastik
  3. iPhone 3GS: Plastik
  4. iPhone 4: Cam
  5. iPhone 4s: Cam

Sonrasındaki 16:9 döneminde ise bu geçişler daha yumuşak oldu, çünkü ana malzeme sabit kaldı:

  1. iPhone 5: Aluminyum
  2. iPhone 5s: Aluminyum
  3. iPhone 6: Aluminyum
  4. iPhone 6s: Aluminyum
  5. iPhone 7: Aluminyum

Aluminyumun değişmemesi, iPhone’un evriminin doğru yönde olduğunu bize anlatıyor. iPhone tasarımı olgunlaşıyor, değişmiş olmak için değişmiyor. Bu sene itibariyle, ilk defa bir formun, yani iPhone 6 ve 6 Plus formunun 3 sene boyunca kullanılıyor olması evrimin, olgunlaşmanın bir göstergesi.

iPhone 6 ve 6s’te sevmediğimiz anten çizgilerinin 7 ile iyice kenarlara gidiyor olması, Simsiyah rengin sahip olduğu benzersiz doku bile aynı tasarımın ne kadar farklılaşabileceğini ortaya koyuyor.

iPhone’un tasarımı muhtemelen gelecek sene tekrar değişecek, yıllardır 2 senede 1 olan, fakat en son iPhone 6’da başlamış olan “form döngüsü” 2017’de bir kez daha yeniden başlamış olacak. Ancak amacı yine değişmiş olmak değil, yenilik olacak…

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-6.jpg
iMore’dan

Kamera

Phil Schiller artık her sene “iPhone kamerası bir çok kişinin hayatında sahip olduğu en iyi kamera” diyor, haksız diyebilir miyiz? 🙂 Bu sene de aynı şey geçerli…

iPhone 7 ve 7 Plus’taki kamera ile önceki seneye göre çok daha iyi fotoğraflar çekilebiliyor.

Kamera çıkıntısı biraz daha geniş, ve kasayla bütünleşik, ancak daha büyük bir çıkıntı yok. Sadece biraz daha köşeye kaymış durumda. Bu sebeple de geçtiğimiz senenin kılıfları ne yazık ki iPhone 7 ile uyumlu değil.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-7b.jpg

Hatta elimdeki Apple Battery Case de bu sebeple hala asıl işlevini yerine getirmesine rağmen kılıfın kenarı kameranın bir kısmını kapatıyor.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-7.jpg

Bir diğer konu da iPhone 6/6s ailesinde Plus modellerde olan Optical-Image-Stabilization (OIS) özelliğinin artık her iki modelde de olması. Böylece aslında her ne kadar “çift kamera” iPhone 7 ve 7 Plus arasında daha büyük bir ayrım yaratmış olsa da, asıl tek kamera konusunda iPhone 7 ve 7 Plus artık “gerçekten” aynı noktadalar.

Çift kameralı iPhone 7 Plus’ı henüz uzun süreli deneme imkanım olmasa da, Apple’ın da söylediği gibi teknik anlamda asıl işi yapan iPhone 7’de de kullanılan kamera olduğu için fotoğraf kalitesi anlamında 7 ve 7 Plus’ın bir farkı yok.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-8.jpg

iPhone 7 Plus’taki ikinci kamera olan “tele objektifin” etkisi daha fazla kaliteli yakınlaştırma yapabilmek ve Apple’ın iOS 10.1 ile birlikte kullanıma sunduğu Portre modunu kullanabilmek. Bu da hafife alınacak bir özellik değil elbette. 🙂

Henüz bir iPhone 7 Plus’ı detaylı bir incelememiş olsam da, yaptığım denemelerde tele-objektifin diyafram açıklığının farklı olması sebebiyle Portre Modu ile düşük ışıkta çekilen fotoğrafların kalitelerinin biraz daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Ancak ışık sorunu olmadığında, gün ışığında gayet kaliteli sonuçlar alınıyor.

Özetle, iPhone’un kamerası zaten çok iyi bir kameraydı, iPhone 7 ile bu bir adım daha iyileştirilmiş. Bu iyileştirmeler de herkesin günlük hayatında işine yarayacak yenilikler getirdiği için “önemli ve faydalı” diyebilirim.

Daha önce düşük ışıkta çekilen fotoğraflar, ve özellikle de fotoğrafın bir kısmının aydınlık, bir kısmının karanlık olduğu fotoğraflar iPhone kamerasını en çok zorlayanlar ve üzücü olanlardı. iPhone 7 bu konuda çok daha iyi iş çıkartıyor.

Örneğin aşağıda birkaç tane gece çekimi örneği bulabilirsiniz. Orjinal boyutlarda görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

iPhone 6s
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 7
iPhone 6s
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 7
iPhone 6s
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 7

Fotoğraflarda dikkat çeken noktaları şöyle özetleyebilirim:

  1. Gece çekiminde parlak ışık iPhone 6s’te patlarken, iPhone 7’de çok daha iyi görünüyor.
  2. Çok düşük ışıkta diyafram açıklığı düşük olan iPhone 7 daha fazla ışık ve detay yakalıyor.
  3. Hem karanlık hem aydınlık yerler, hem de bir ışık kaynağı olan fotoğrafta iPhone 7’nin yakaladığı fotoğraf daha dengeli.

Gayet amatör bir fotoğrafçı olduğum için bu konuda uzman arkadaşların yorumlarını duymaktan mutluluk duyarım. Ben bir son kullanıcı olarak kendi yorumlarımı paylaşmış oldum. 🙂

Ayrıca flaş “dört LED’li True Tone Flash” ile yenilendiği için flaşlı fotoğraflardaki “patlama” sorunu da azalmış ve daha doğal fotoğraflar çekilmesine imkan sağlıyor.

Ayrıca çekilen fotoğrafları da iPhone’un yeni Retina HD ekranı ile görmek gerçekten ayrı bir keyif diyebilirim. 🙂 Bunu özellikle bir iPhone 6s ve 7 ile aynı kareyi çektikten sonra yanyana tutarak gözlemlemek mümkün. Çünkü iPhone 7’deki %25 daha parlak ve daha geniş renk yelpazesine sahip ekran ile fotoğraflar gerçek renklerde görünüyor.

Geniş renk yelpazesi sayesinde çektiğimiz fotoğrafta gördüğümüz renkler ile gerçekte gözümüzle gördüğümüz renkler daha yakın, daha uyumlu oluyor. Parlak ya da soluk değil.

FaceTime kamerasına gelecek olursak, 7 megapiksele yükseltilmiş olması ile çok daha kaliteli selfie’ler çekmek mümkün olacak, masanın en sonunda oturarak kareye giren arkadaşlarımız daha az bulanık çıkacak diyebilirim. 🙂

Home Tuşu

iPhone 7 ile ilk anlarda en tuhaf gelen, ama 10 dakika içerisinde alışılan bir diğer önemli fark Home tuşu.

iPhone 7’deki Home tuşu aslında gerçekten fiziksel bir tuş veya düğme değil, Apple’ın yenilediği “taptic engine” ile basınca duyarlı bir cam parçası. Bu sayede sanki gerçek bir tuşa basılmış gibi minik titreşimler yaratıyor.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-9.jpg

Kulağa tuhaf gelse de, bunun günlük hayattaki deneyimi o kadar iyi ki, yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra iPhone 6s’in Home tuşuna basmak ne parmağımı ne de kendimi hiç de iyi hissettirmedi.

Ayrıca iPhone 7’de iOS 10 ile birlikte, iPhone 6s’te olmayan bazı “tepkiler” de alabiliyoruz. Örneğin bir alarm kurarken saati seçtiğimiz tekerlekleri çevirdiğimizde gerçekten tırtıklı bir silindir üzerinde parmağımızı gezdirdiğimizi hissedebiliyoruz.

Ya da bir uygulama içerisindeyken bildirim merkezini aşağıya çekerken önce Spotlight çıktığında bir titreşim hissediyor, sonra da ekran en aşağıya indiğinde başka bir titreşim hissediyoruz. Ekrandaki hareketlerle titreşimlerin uyumu o kadar iyi ki, bu iki deneyim birbirinden çok farklı ama doğal şeyler hissettiriyor.

Bu “yeni nesil titreşim” diyebileceğimiz şeyin hassasiyetini de iPhone 7’yi ilk kullanmaya başladığımızda ayarlayabiliyoruz. Apple’ın 1-2-3 olarak adlandırdığı 3 farklı kademe mevcut: Düşük, orta ve yüksek. Ben “orta” seçimini yaptım ancak sonradan Ayarlar > Genel > Ana Ekran Düğmesi içerisinden değiştirebiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-11.png

Bir diğer güzellik de bu “taptic engine”in artık uygulamalar tarafından da kullanılabileceği. Yani uygulama geliştiriciler kendi uygulamaları içerisinde farklı tepkileri üretmek için taptic engine’i kullanabilecek, uygulamanın deneyimini arttırabilecekler.

Suya Dayanıklılık

Lansman sonrasında da paylaştığım yazıdaki gibi iPhone 7 “suya ve toza dayanıklı”, su geçirmez değil. 🙂

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-12.jpg

iPhone 7’nin suya dayanıklılığını şöyle özetlemek iyi olabilir: Günlük hayatta başımıza gelebilecek bir çok şeye karşı bir önlem. Üzerine bir şey dökülür, yağmurlu havada konuşmak gerekir, ellerimizi yeterince kurulamadan kullanmamız gerekir.

Tüm bunlar olurken bir dünya para verdiğimiz cihazın da bunlarla başa çıkabilmesini beklememiz normal değil mi?

Ancak bu elbette iPhone 7 ile suya dalmak, bardağın içine koyup fotoğraf veya video çekmek ya da duşa birlikte girmek anlamına gelmemeli… 🙂

Ses ve Ses Çıkışı (olmaması)

Çok konuşuldu, hala da kouşuluyor. Ancak yeniliklere sahip olmak için eskilerden de kurtulmak gerekiyor. Bu yüzden Apple’ın kararını anlıyor ve destekliyorum.

Aylar önce konuşulduğunda ben de bir yazı paylaşmıştım. Ben bir adaptör beklemiyordum, ancak sanırım Lightning kulaklıkla birlikte en azından eski kulaklıkları da kullanabilmek için bir adaptör çıkması en doğru seçenek oldu.

Yine de bu konuda istikamet belli: “kablosuz kulaklıklar”. Birkaç aydır farklı marka bir kablosuz kulaklık kullanıyorum. Ve her ne kadar kulaklıklardan, şarj sıklığından ve bunu yönetme deneyiminden memnun olmasam da kablosuz kulaklıkların ne kadar büyük bir kolaylık olduğunu anlamış oldum.

Kutudan Lightning kulaklık çıkıyor, bence gayet yeterli. En büyük sıkıntı diyebileceğim şey kulaklığı kullanırken şarj edemiyor olmak. Az da olsa, başıma gelince bi “ah yaa” tepkisi vermedim değil.

Ancak kablosuz kulaklıklara geçince (AirPods) bu da sorun olmaktan çıkacak. 🙂

Ayrıca eski kulaklıkları da kullanmak için iPhone 7 kutusundan aşağıdaki gibi bir adaptör çıkıyor, ancak ben hep iPhone kulaklıklarını kullandığım için bu adaptörü sadece fotoğrafını çekmek için kutudan çıkarttım.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-13.jpg

Şu anda yaşadığım bir diğer problem de Lightning kulaklıkların MacBook’ta kullanılamıyor olması. Ama yukarıdaki gibi kablosuz kulaklıklara geçiş sonrasında bu da çözülüyor.

iPhone 7’nin alt kısmına baktığımızda ise uzun yıllar sonda yine simetrik bir görüntü görüyoruz. Sağda ve solda delikler, ortada Lightning girişi. Bir çok kişi çift hoparlörün ilk olarak burada olduğunu düşünse de, en soldaki deliklerin olduğu yerde bir hoparlör yok, mikrofon mevcut. 🙂

Ekstra Hoparlör

Yeni gelen ikinci hoparlör ise iPhone’u kullanırken bize doğru bakıyor ve kulağımıza dayadığımız kısımda yer alıyor.

2 hoparlör birlikte çok daha güçlü ve iyi ses çıkıyor. Daha önceden mutfağa gidip kendime bir şeyler hazırlarken iPhone’un sesini sonuna kadar açmama rağmen çıkan sesten memnun olmadığımı hatırlıyorum.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-14.jpg

Şimdi ise sesi sonuna kadar açmıyor olmama rağmen, ses kalitesi ve yüksekliğinden gayet memnunum.

Ayrıca artık dışarıda gürültülü bir yerdeyken telefondan çıkan sesi duymak için iPhone’un alt kısmını kulağıma yaklaştırma hareketini de uzun zamandır yapmadığımı farkettim. Çift hoparlör gerçekten etkili… Bunun sebebinin artık bir tanesinin yüzümüze dönük olması diyebiliriz.

Hız

Performansı zorlayacak işler yaptığımı söylemek zor. Ama bir çok şeyi daha hızlı tamamlamak zaman kazandırıyor.

Mobil cihazlarda hala “hız” gelişmesi gereken bir konu olduğu için Apple, A10 Fusion işlemci ile geliştiricilerin önünü açıyor. Kısa zamandaki etkisi en çok oyun alanında olsa da, gelecekteki VR ve AR gibi alanlar için Apple’ın işlemci konusunda gaza bastığını söyleyebiliriz.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-15a.jpg

A10 Fusion ile ilgili küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse, 4 çekirdekli bu işlemcinin 2 çekirdeği performans, 2 çekirdeği ise güç-koruma odaklı. Performans gerektiren işlerde yüksek hızlı 2 çekirdek kullanılırken, performans gerektirmeyen durumlarda pil ömrünü koruya diğer 2 çekirdek kullanılıyor.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-15b.jpg

Ayrıca performans konusunda şu 2 karşılaştırma sanırım A10 Fusion işlemcinin gücünü daha iyi anlamamıza imkan sağlıyor:

  • iPhone 7, tek çekirdekli işlemlerde Samsung Galaxy S7’den %91 daha hızlı, yani neredeyse 2’ye katlamış.

  • iPhone 7 tek ve çift çekirdekli işlemlerde MacBook Air’lerden daha iyi performans gösteriyor.

  • iPhone 7, 12 çekirdekli bir Mac Pro (MacBook Pro değil) ile kafa kafaya, hatta neredeyse daha iyi performans gösteriyor.

iPhone 7 vs iPhone 7 Plus

iPhone 7 almış ve kullanıyor olsam da aklım sürekli iPhone 7 Plus ve onun tele-objektifi sayesinde çektiği “Portre” fotoğraflarında.

Yalnız değilim, çünkü etrafımda iPhone 6 veya 6s kullanan bir çok kişinin “Plus’a geçsem mi?” diye düşündüğünü duyuyorum. Yani aslında bu sene Apple çift kamera ile bir “kırılma” yaşatıyor kullanıcı tercihlerinde.

Bu şekilde düşünüp ne kadar kişinin 5.5 inç’lik ekranıyla iPhone 7 Plus seçtiğini şu anda bilemiyor olsak da, ilk satışlardan bu kitlenin hiç de az olmadığı çıkarımını yapabiliriz sanırım.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-16.jpg

Bildiğiniz gibi 2014’te bir iPhone 6 Plus almıştım. Çok memnun olmama rağmen, taşıması zor geldiği için 2015’te Plus modelden vazgeçip iPhone 6s’e geçmiştim. Hatta oldukça da tepki almıştım. 🙂

Kararımdan memnun kaldım. 1 sene boyunca iPhone 6s ile çok mutlu olmama rağmen, şarj konusu benim en çok canımı sıkan şey oldu. Hatta iOS 10 beta sürümleri sebebiyle pilimi de oldukça yıpratmış oldum.

sihirli-elma-iphone-7-degerlendirme-17.jpg

iPhone 7’de pil ömrü iyileştirildiği için çok daha iyi ve 1 günü zorluyor diyebilirim, ancak iPhone 7 Plus’taki çift kamera ile gelen yakınlaştırma ve portre modu benim aklımı ciddi anlamda çeliyor.

Eski yazımı tekrar okuyup eleştirdiğim noktaları gözden geçiriyorum tekrar. 🙂

Değerlendirme ve Karar

Yeni siyah renk seçenekleri, özellikle de Simsiyah (Jet Black) model başlı başına yeni bir deneyim ve yeni bir cihaz hissiyatı veriyor. Mutlaka bir şekilde dokunmanızı, denemenizi öneriyorum.

Ancak elbette asıl karar konusu cihazın kullanımı ve bize hayatımızda sağladığı fayda olmalı. iPhone 7 bu anlamda hemen hemen her açıdan iPhone 6s’ten üstün ve daha iyi bir deneyim sunuyor.

Performans, kamera, ekran, ses, pil ömrü, suya dayanıklılık, yeni titreşimler bunlar arasında benim en etkilendiğim ve bir iPhone 6s kullanıcısı olarak farkları net olarak hissetiğim noktalar.

Eğer bir iPhone 5, 5s veya 6 kullanıcısıysanız, iPhone 7 sizin için çok büyük yenilikler getiriyor ve kullanım deneyiminizi başka bir seviyeye taşıyacak.

Özel olarak merak ettiğiniz başka noktalar varsa paylaşmanızı, yorumlarınızı ve değerlendirmelerinizi her zaman olduğu gibi duymaktan mutluluk duyacağım. Ve ayrıca siz hangi iPhone 7’yi aldınız veya almayı düşünüyorsunuz? Kararınız ve kararınıza etki eden faktörler neler?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


46 Yorumlar

  1. Ben de sizinkisi gibi bir iPhone 7 Jet Black almıştım; cihazımdan oldukça memnunum. ‘Hiss’gate, kulaklık-şarj çelişkisi ve Jet Black’in minik çizilmeleri dışında kesinlikle kusursuz bir cihaz. Hiss-gate’ten bahsetmek gerekirse, iP7’niz ağır yükleri kaldırmaya çalışırken işlemcisinden çok az olsa da patırtı gibi minik minik sesler çıkartıyor. Tabi bu sesi normal kullanımdayken çok farketmiyorsunuz. Ancak telefonda konuşur gibi telefonun arkasını dinlediğinizde bu sesleri duyabilirsiniz. Zaten her iPhone’da büyük bir iş yaparken ısınıp kimsenin farkedemeyeceği bir ses çıkarması olayı var. 7. nesildeki şaşırtıcı kısım, -önceden dediğim gibi- ek olarak patırtı sesleri gelmesi. Tabi bunun insanlara ne kadar dert olacağı tabi baya değişir. Kayıt sırasında (video olsun, ses kaydı olsun) kameranızın yanındaki mikrofonun bu sesi alıp alamayacağına göre de. Readdle’ın yaptığı Documents uygulamasında yaklaşık 50-70 sayfalık bir pdf dosyası açtığım sırada bunu farketmiştim. Bu ses cihazımın ömrünün kısalacağının bir işareti midir, A10 Fusion’ın yan etkisi midir, beni baya bir endişelendirdi doğrusu. iPhone 7’yle alakalı herhangi bir video aradığınızda mutlaka bu sorunla alakalı bir videoya denk gelmiş olabilirsiniz. Ben Unbox Therapy’ninkinden gördüm. (https://www.youtube.com/watch?v=DX_m_ohC5mI)

    • Teşekkürler paylaştığınız için. Ben böyle bir sorun yaşamadım açıkçası, ancak bazı cihazlarda bu sorundan şikayet edenler var. Hatta gerçekten bir sorun oluyorsa Apple değişim yapabiliyor anladığım kadarıyla.

      Selamlar,

  2. Bende mat siyah aldım. Almamdaki en büyük sebep yeni home tuşu ve IP67 sertifikası oldu. Yanlız cihazım arızalı çıktı. 20 Kasım’a zorluya randevu aldım. Değişim talep edeceğim. Şuan arızalı kullanmak çok can sıkıcı.

      • Şöyle açıklayayım Göktuğ bey. Öncelikle ben cihazı sıfır aldım. Kutusunu açıp kurulumunu yaptıktan sonra cihazın titreşiminin olmadığını fark ettim. Sonra cihazı kapatıp açtım ve düzeldi. 3 gün sonra bu sefer titreşimin şekli değişti. Bu sıkıntı hem home tuşunda hem ekranda mevcut. Titreşimli geri bildirimler çok can sıkıcı şuan. Hatta komple kapatılsa kapatacağım o derece . Normalde ayın 16 sına randevu aldım ama ben yinede ilgilenirler zannederek dün Apple Store’a gittim ama malesef 3 kişiye rica etmeme rağmen yardımcı olmadılar. Bende randevumu ayın 19’u cumartesi gününe erteletmek zorunda kaldım.

          • Ben teşekkür ederim. Bende değiştireceklerini düşünüyorum. Çarşamba günü öğlen randevum var. Sonucu yine yazarım buraya. İyi akşamlar.

          • Sağolun. Randevu almak biraz sıkıntılı gerçekten. Gün içerisinde sürekli deneyerek alabildim. Şöyle bir durum da oldu bende ayın 16’sına öğlen randevu aldım. Daha sonra Apple Store’a gidip çalışanlardan birine ben şu tarihte randevu aldım ama işlerimin yoğunluğundan dolayı gelemeyeceğim dedim. Oda bana randevunuzu daha ileri bir tarihe atabilirim dedi. Bende o zaman cumartesi gününe alın dedim. Arkadaşta cuma gününe almış ama benim önceki randevum da silinmemiş. Hem yarın hemde cuma günü randevum görünüyor. :)))

      • Merhaba Göktuğ bey. Benim cihaz değişim oldu. Yalnız şöyle ilk önce tamir önerdiler yada size cihazın arızalı olduğuna dair bir belge verelim siz aldığınız yerden değiştirin dediler. Bende tamir olayını kabul etmedim. Arkadaş tamam ben bir şansımı deneyeyim diyerekten cihazı alıp teknik servis bölümüne indi. 5-10 dk içersinde yeni cihaz ile beraber geri geldi.

  3. Güzel bir deneyim yazısı olmuş teşekkürler.
    Eski bir 6 Plus ve şuan bir 7 kullanıcısı olarak şunu söyleyebilirim (belki alışkanlıktan kaynaklı da olabilir) ekran bana ufak geldi ve 7 plusa geçmeye karar verdim. Ayrıca pil konusu ve ekran buyuklugu konusu benim için en önemli 2 etken plusa geçme kararı için. Ama şu varki 6 plustan 7 ye geçince yaşadığım yeniliklerin deneyimi gerçekten çok güzel. özellikle taptic engine ve sterio ses çok güzel bir deneyim yaşatıyor.

  4. Göktuğ bey yazınız için teşekkürler. Yalnız merak ettiğim bir şey var 32lik bir i7 almak mantıklı mı yoksa 128 mi dersiniz. Teşekkürler

  5. ben de 1 haftadır kullanıyorum. genel olarak her şeyden memnun olmak ile birlikte kulaklık ses kalitesi, dış ses yalıtımı ve ses fazlalığı (volume) anlamında gerçekten çok kötü. eskileri daha iyiydi sanki?

  6. Jet black kullanıcısıyım , TR ye gelmeden yurtdışından aldım yalnız hissing problemine denk geldim ne yazık ki , telefonun arkasından çatırtı patırtı cızırtı seslerinin gelmesinin dışında çektiğim videoların içine gömülü çok kötü bir tıslama sesi mevcuttu ve asla kullanılabilir halde değildi , 2 hafta değişim cihazı gelmesini bekledim ve zorluda değişim yapıldı şuan hiçbir problem yok gayet memnunum , kesinlikle her apple ürünü gibi alınması gereken bir telefon ama 6s plus kullanıyorsanız en azından 1 sene daha idare eder sizi diye düşünüyorum

      • Yalnız her cihazın tr de değişimi yok avrupa cihazları evet ama yine de seri numarası , imei numarası ve imei kaydı gibi işlemlerin hepsi tek tek kontrol ediliyor , imei kayıtsız cihaz değişimi yapılamıyormuş , bilginize.

  7. iP7 Plusın 7 den daha çok rağbet gördüğü kesin. Zira yurtdışında storelarda 7 her an bulunabilirken plus sadece sabah erkenden rezervasyon yaparsanız bulabiliyordunuz. Aradaki ram ve kamera farkının bunda etkisi çok diye düşünüyorum.

  8. Merhaba Göktuğ Bey İphone 7 de sarı ekran sorunu olduğunu okuyorum her yerde bu konuda bir deneyim edindiniz mi 30 günde.

      • iphone 7 ile video çekiminde de sessiz bir ortamdayken aşırı cızırtı sesi geldiği yazıyor forumlarda sizde böyle birşey varmı denedinizmi ?

      • Merhaba Göktug bey nasılsınız?öncelikle elimde iPhone 7 Plus rose var telefonun bütün özeliklerinden son derece memnunun kesınlıkle hiç düşünülmeden alınacak tek model diyebilirim fakat benı rahatsız eden bir durum var telefonun sağ sol ekran köşelerinde hafif esneme gbi çıt sesi geliyor özelikle bastırsanız bunu farketmemek imkansız bu normalmidr kafamı kurcalayan tek sorun bu.. cvplarsınız çok memnun olurum teşekkürler?

  9. Merhabalar Göktuğ bey , ben de son 1 haftadır iphone 7 32 gb rose gold modelini kullanıyorum.Telefondan çok memnunum ancak imessage’dan msj gönderirken çıkan ,iphone’un o kendine has mesaj gönderme sesi bazen çıkıyor bazen de msj tamamen sessiz bir şekilde karşı tarafa ulaşıyor.Başlarda pek önemsemedim ancak imessage’i çok fazla kullandığım için bu sorun gittikçe daha fazla aklıma takılmaya başladı.Sizde kullanırken böyle bir sıkıntı yaşadınız mı acaba ?? Yada böyle bir sıkıntının olduğuna dair bir okur yorumu geldi mi size ??
    Bir de bu sorun telefonun iç aksamıyla mı ilgilidir veya ios’a update gelince çözülebilecek bir sorun mudur ??

    • Böyle bir problem yaşamadım Esra Hanım. Apple Store’a danıştınız mı konuyla ilgili olarak? Yazılımsal bir sorundur diye tahmin ediyorum.

      Müzik dinlerken hoparlörlerde kesinti oluyor mu?

      • Yok Apple Store’a henüz danışmadım Göktuğ Bey. Müzik dinlerken hoparlörde hiç kesinti olmuyor,sıkıntı yaşamadım.Sadece zamam zaman imessage üzerinden mesaj gönderirken oluyor bu ses çıkmaması durumu. Yabancı forum sitelerini de okuyorum ancak böyle bir problem bildiren olmamış hiç

  10. Daha ince cihaz yapma takıntısını anlamakta güçlük çekiyorum. Ince olmasındansa o kamera çıkıntısının olmamasını ve pilinin daha uzun süre dayanabilmesini tercih ederdim.

    Yeni MacbookPro’nun da daha ince olması lüzumsuz, daha çok pil, daha çok bağlantı seçeneği, daha çok RAM, daha detaylı bir USB-C göç planını tercih ederdim.

    Saat dışında Apple ekosistemindeki tüm ürünleri, Airport Extreme dahil, kullanıyorum ve memnunum. Fakat bu gidişatı iyi görmüyorum, sadık müşteri olarak mutsuzum.

    Bir de üstüne çirkin çirkin tasarımlar yapıyorlar; şu nedir yahu: http://cdn.iphonehacks.com/wp-content/uploads/2015/10/Magic-Mouse-2-charging-port.jpg

    Takıntılı bir şekilde iyi ürüne odaklanmış birinin olmayışı ziyadesiyle bariz. Hayırlısıyla toparlasalar bari…

      • Doğru, daha az güç tüketiyor, daha küçük bir şarj adaptörü ile şarj olabiliyorlar. Örneğin MacBook da 29w bir adaptör ile şarj olabiliyor ki iPad adaptöründen birazcık büyük sadece..

    • Magic Mouse 2 dakikada 9 saat yetecek kadar şarj olabiliyor ama Enes Bey. 🙂 Yani sürekli bu halde kalmasını gerektirecek bir durum yok. Bence tam tersine, Apple sürekli kablo takılı bir şekilde kullanılmaması için böyle tasarlamış diye düşünüyorum.

      MacBook ve iPhone incelikleri konusundaysa, sizin tercihlerinizi anlıyorum elbette, ancak daha ince ve hafif cihazları hedefleyen Apple’ın kararlarını ben destekliyorum açıkçası.

      Neden daha kalın ve ağır cihazlar kullanalım ki? Sürekli yanında bir 11″ MacBook Air taşıyan biri olarak incelik ve hafiflik bence de en önemli konular. 🙂

      Bu tabi tamamen kişisel bir tercih, bu sebeple sizin beklentinizi de anladığım için hak veriyorum size…

  11. Simsiyah almadım çünkü dokunduğum zaman bende uyandırdığı his çok kaliteli bir plastik dokunuşu gibi oldu 🙁

  12. Merhabalar cevap verirseniz çok sevineceğim, 3000 tl bütçem var malesef daha fazla arttırma olanağım yok. Öncesinde note 5 kullandım.Ve 5.5 cihazlar daha çok hoşuma gidiyor bundan önce iphone 4 kullanmıştım ve 4 inç pek beğenmemiştim.İphone 6 ve 6s ziyade plus modelleri hep beni cezbetmiştir.Ancak 3000 tl bütçem ile ancak iphone 7 veya iphone 6s plus alabilirim.6s plus almaktan yana gibiyim ancak kime sorsam 7 al diyor çünkü 1 sene daha fazla güncelleme desteği vs.. Sizin öneriniz nedir acaba şu zamanda 6s plus almak pek mantıklı olmaz mı ? Birde 38mm apple watch series 1 sahibiyim.Sizce 38 mm bir erkek için çokmu küçük ?

  13. Benim iPhone 7 Plus da bu sarı ekran sorun ile karşılaştım ve bariz bir şekilde 6s Plus ile karşılaştırınca sarı ve sıcak kalıyor ekran. Tamamen turuncu olmasa da daha sıcak renkler ve sanki night shift açık izlenimi veriyor.

    Bunu ayarlardan düzeltmek ise sorun olmadığı anlamına gelmiyor.

    Müşteri hizmetlerini arayıp cihazı iade etme sürecini başlattım.

    14 iş günü içerisinde iade veya değişim yapmak yasal hakkınız.

    Benzer sarı ekran sorunu yaşayan var mı? Sizin iPhone 7 Plus ne durumda?

  14. Bu iphone 7 nin gece video çekimi ne kadar berbat bu parayı hak etmeyen bir telefon yapmışlar.:(kamera konusunda). İphone 3200 diyeceğiz bundan sonra.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz