Ana Sayfa Apple Designed by Apple in California: 20 Yıllık Tasarım, Ürün ve Üretim Süreçlerini...

Designed by Apple in California: 20 Yıllık Tasarım, Ürün ve Üretim Süreçlerini Anlatan 300 Sayfalık Kitap

5

Apple geçtiğimiz gün 300 sayfalık bir kitap yayınladı. Kitapta Apple’ın son 20 yılda çıkarttığı ürünler ve bunları üretebilmek için yine kendi yarattığı veya geliştirdiği bazı üretim süreçleri de yer alıyor.

Kitabın adı bize oldukça tanıdık gelecek bir kalıp: “Designed by Apple in California”

sihirli-elma-designed-by-apple-hero.jpeg

Sir Jony Ive kitabı “Çok az kelime içeren bir kitap” olarak tanımlıyor.

sihirli-elma-designed-by-apple-1.jpeg

300 sayfalık kitap içerisinde 450 adet fotoğraf yer alıyor.

sihirli-elma-designed-by-apple-3.jpeg

Kitabı basit bir okuma, başucu kitabı ya da eğlencelik, ilginç bir kitap gibi düşünmemek gerekiyor. Apple her ürününde, web sitesinde, mağazalarında, ürün kutularında olduğu gibi kitap için de çok özenli bir tasarım yapmış.

sihirli-elma-designed-by-apple-4.jpeg
Bunlar tornavida değil

Çok özel bir şekilde tasarlanan “kitap”, tipografi, üretim, baskı teknikleri açısından da benim anlamakta zorlandığım bir şekilde üretilmiş. 🙂

sihirli-elma-designed-by-apple-5.jpeg

Apple bunu şöyle tanımlıyor: (anlamı değiştirmemek için İngilizce haliyle paylaşıyorum)

Printed on specially milled German paper with gilded matte silver edges, using eight color separations and low-ghost inks…

sihirli-elma-designed-by-apple-6.jpeg
İlk iPhone

Yapım sürecinin de 8 sene olduğunu öğrendiğimiz bu kitap, aslında Steve Jobs zamanında üzerinde çalışılmaya başlanmış, ve şu anda da Steve Jobs’a adanmış. (ve dolayısıyla da onun vizyonuyla üretilen, geleceğimizi şekillendiren ürünlere)

sihirli-elma-designed-by-apple-7.jpeg
İlk iPod

Apple’ın baş tasarımcısı Ive, bir röportajında kitabın bir çok tasarım okuluna hediye olarak gönderildiğini paylaşmış.

sihirli-elma-designed-by-apple-8.jpeg
iMac (1997)

Kitap, aslında Apple kullanıcılarından çok, Apple’ın “sıkı hayranlarına”, sanatçılara ve tasarımcılara hitap ediyor diyebilirim.

sihirli-elma-designed-by-apple-9.jpeg

Kitap 2 farklı boyutta satılıyor:

  • Küçük: 10.2 x 12.8 inç – $199
  • Büyük: 13 x 16.3 inç – $299
sihirli-elma-designed-by-apple-10.jpeg
Mac mini üretimi

Sadece belirli ülkelerde satışa sunulan bu kitap, aynı zamanda yine sınırlı sayıda Apple Store’da yer alıyor. Türkiye ise listede yok.

Ülkeler:

  • Almanya
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Avustralya
  • Birleşik Krallık
  • Fransa
  • Hong Kong
  • Japonya
  • Kore
  • Tayvan

Apple Mağazaları:

  • Berlin’de Apple Kurfürstendamm
  • Londra’da Apple Regent Street ve Apple Covent Garden
  • Paris’te Apple Opera
  • Hong Kong’da Apple ifc mall and Apple Canton Road
  • Tokyo’da Apple Ginza
  • ve Apple Sydney

sihirli-elma-designed-by-apple-11.jpeg

Her zamanki gibi fiyat konusunda medya Apple’a yükleniyor. 🙂 Ancak fiyatı karşılaştırmak için “benzer” diyebileceğimiz başka kitapların fiyatlarına bakmamız iyi olabilir. Birkaç örnek şunlar olabilir:

Belki de bu açıdan bakınca Apple kitabı “oldukça düşük fiyatlamış” bile denilebilir. (mi?)

sihirli-elma-designed-by-apple-12.jpeg

Apple böyle bir kitap ile tasarım süreçlerinin bir kısmını, ürünlerin nasıl üretildiğini ve ürünlerin arkasında yatan bakış açısını, felsefeyi, derin düşünceleri anlatmak istemiş.

Ve her konuda olduğu gibi kitap bile yapıyor olsa “kendi yolundan” gitmek istemiş. Bu sebeple yeni kağıtlar, mürekkepler ve fotoğraf teknikleri kullanmış olması hiç de şaşırtıcı değil.

sihirli-elma-designed-by-apple-13.jpeg

Bütçem olsa, bir tanesine sahip olmayı isterdim. Ancak şansım olursa bir tanesi görmek ve dokunmak istiyorum. 🙂

Kitabı bir de Jony Ive’dan dinlemek isterseniz aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

Ayrıca Apple’ın bu kitabı anlattığı sayfası için buraya, satın almak içinse buraya göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


5 Yorumlar

  1. Apple bu ürünü bile neredeyse yarı iphone 7 (abd’ye göre) parasına satması bence tam bir rezillik. apple zaten pahalı tamam artık bunu biliyoruz ama böyle birşey yapıyor ve bu paralara satıyorsanız bu bence insanları sömürmekten başka birsey değildir. fanboy çok nasılsa alırlar gözü ile bakılıyor belli ki. yoksa kitaba 200-300 dolar fiyat koymak neyin nesidir.

  2. Acaba Apple’ın fiyat politikasını da anlatan bir kitap çıkarırlar mı? Zaten böyle bir kitapla PR’ın babasını yapıyorsun o yetmiyor da hadi “ucuz” görüntüsü de vermemek için ücretsiz yapma, üstüne fiziksel kaliteyi de koydun, tamam. Ama kitap için iki farklı model ve min 199 dolar nedir kardeşim. Benimki naçizane sitem değil, gerçekten merak ediyorum nasıl başarılı oluyorlar bu iticiliğin ortasında. Bu sadece kaliteli ürün klişesiyle açıklanamaz.

    • Apple’ın özel bir fiyat politikası yok, “Veblen Good” biraz araştırmanı öneririm. Malın fiyatının yüksek olması kalitesinin de iyi olacağı anlamına geldiğinden böyle bir politika izliyorlar. Nitekim iOS’ın Android gibi bol ürün skalası yerine tek ürün, belli donanımlar odağı olmasından ötürü stable-os=better use olduğundan dolayı kaliteli diyebiliriz. Çok yargılamamak lazım. Ayrıca da Apple ürünleri belirli bir kesim üzeri için üretiliyor. Anlamadığım bir şey de şu, insanlar her ürünün 30-40 tl olmasını istiyorlar. Abi ulaşamadığın ciğeri Allah aşkına kötüleme, adamlar “ucuz iş yapmak isteseler” yaparlar. Heriflerin böyle bir amaçları yok. Keşke iPhone 3G zamanındaki gibi sadece işyeri çalışanlarının telefonu kalsaydı da bu kadar fiyat muhabbeti yemeseydi… Son olarak Vertu çıkıp Android telefona sağlam malzeme üretiyor 6000 e satıyor, kimse onu sorgulamıyor herkes Apple pahalı, Apple kazık. Evet Apple pahalı, demek ki senin için değil.

  3. Gidin korsanını alın yada almayacaksanız fiyatına laf etmeyin. 20 yılda bir kitap çıkartmış meraklısı, koleksiyoncusu alsın diye onu bile fiyatına laf ediyorsunuz. sanki apple sizin yaşam standartınıza göre fiyatlandırma yapmak zorundaymış gibi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz