Ana Sayfa Apple101 iPhone 7 Plus ile Portre Modunda Fotoğraf Çekmek için İpuçları

iPhone 7 Plus ile Portre Modunda Fotoğraf Çekmek için İpuçları

0

iPhone 7 Plus’ta bulunan “Alan Derinliği” efekti ile bir profesyonel gibi fotoğraf çekmek hiç de zor değil. iPhone 7 ve iPhone 7 Plus incelemelerine ek olarak bu yazıda hem Apple’ın paylaştığı bazı ipuçlarını hem de kendi deneyimlerimi paylaşıyorum.

portrait-mode-1

Birkaç senedir zaten Flickr’da en popüler kamera olan iPhone, 2016 yılına dair özel bir rapor paylaştı. Bu raporda dikkat çeken 3 nokta şöyle:

  • En çok kullanılan 10 kameradan 8’i iPhone kameraları oldu. İlk üçte yer alan kameralar ise 6, 5s ve 6s modelleriyle yine iPhone’du.
  • Doğrult ve çek (point & shoot) ve DSLR kamera kullanımlarında düşüş yaşanırken iPhone popülerliğini daha da arttırdı.
  • Flickr kullanıcılarının %47’si Flickr’a görsel yüklemek için bir Apple cihazı kullandı. 

flickr-1

Raporun tamamı için buraya göz atabilirsiniz. 2017’yi tahmin etmek ise çok zor değil. Hem iPhone 7 hem de özellikle iPhone 7 Plus ile Apple bu alandaki liderliğini daha da pekiştirecek gibi görünüyor.

flickr-2

Apple’ın önerilerine gelince… Apple, bazı profesyonel fotoğrafçıların yorumları ve önerilerini çok güzel derlemiş. Portre modu özelindeki yorumlar farklı tarzdaki fotoğrafçıların kendi deneyimlerinden yola çıkarak, Porte Modu ile daha iyi nasıl fotoğraf çekilebileceğine değiniyor.

Portre Modu’nu kısaca tekrar hatırlatmak gerekirse:

Portre modu, otomatik olarak yüzleri netleştirip arka planı flulaştırarak muhteşem bir alan derinliği efekti yaratıyor. “Bokeh” olarak da bilinen bu efekt daha önce sadece DSLR kameralarla elde edilebiliyordu. iPhone 7 Plus ise çift kamera sistemini ve gelişmiş yapay zeka teknolojisini kullanarak bu efekti elde etmenizi sağlıyor.

portrait-mode-6

JerSean Golatt iPhone 7 Plus ile Portre modunu kullanmanın bütünsel olarak hikaye anlatımı açısından önemli bir fayda sağladığını söylerken iPhone 7 Plus ile çekimlerin yüksek bütçeler gerektirmemesi ve daha önce hiç olmadığı kadar yüksek hızda görsel paylaşımına izin vermesi açısından yapılan çalışmalara büyük değer kattığını belirtiyor. Golatt çektiğiniz subjenin detaylarını öne çıkarmak için olabildiğince, uygun mesafede bulunmanızı tavsiye ediyor.

portrait-mode-4

Jeremy Cowart çektiği eşsiz ünlü portreleri ile biliniyor. iPhone 7 Plus ile çektiği ve favori fotoğrafı olan oğlunun portresi ile ilgili olarak  “Aşırı heyecanlıyım. Portre modu inanılmaz.” sözleri ile kendini ifade ediyor. Cowart Portre modu çekimi için “arka planı olabildiğince minimize edin ve dikkat dağıtıcı objeleri subjeden uzaklaştırın, gölgeler yaratmaya çalışırken güneşi arka ışık olarak kullanacak şekilde subjenin arkasına alın” gibi tavsiyelerde bulunuyor. Cowart ayrıca, pozlamayı azalttığında bir saç telinin bile fotoğrafın daha sinematik görünmesini sağlayabildiğini belirtiyor.

portrait-mode-2

Dünyayı gezen Pei Ketron olağanüstü manzara fotoğrafları çekmediği boş zamanlarında vaktini köpeği Luna ile geçiriyor.  “Yeni iPhone 7 Plus’ın Portre modu DSLR kameralarla yarışacak derecede gerçekçi ve etkileyici arka plan bokeh efekti yaratıyor.” diyen Ketron, evcil hayvan fotoğrafları çekerken “Minik dostunuza biraz alan bırakın. Portre modu çekerken telefoto lens kullanıldığından 2,5 metre mesafede durmanız önemli . Çekim sırasında en iyi sonucu sevimli dostunuz hareket etmediğinde elde edeceğinizden, vereceğiniz ödülü yanınızda bulundurun” tavsiyelerinde bulunuyor.

portrait-mode-3

Düğün fotoğrafçısı Benj Haisch Portre modu için “Mobil fotoğrafçılığa bakış açımı kesinlikle değiştirdi. Geniş açılı 28 mm eşdeğerinde lensle eşleşmiş 56 mm eşdeğerindeki lens ve Portre modu herhangi ek bir ekipman kullanmayı gerektirmeden profesyonel sonuçlar elde edilmesi açısından önemli bir oyun değiştirici olmuş” diyor. Haisch, “Yumuşak ve eşit dağılmış bir aydınlatma çektiğiniz subjeyi daha çarpıcı olmasını sağlar. Portre modu ile çarpıcı bir fotoğraf çekmek için kendinize göz yorucu olmayan ve dikkat dağıtıcı öğelerin bulunmadığı bir alan bulun” tavsiyesinde bulunuyor.

portrait-mode-5

Özetle, Apple’ın portre modunu kullanarak mükemmel aile fotoğrafları çekmek için paylaştığı ipuçları şöyle:

  • Portre modu, kamerayla subje arasındaki ideal uzaklığın belirlenmesi ve aydınlatmanın doğru olup olmadığı dahil olmak üzere derinlik efektinin canlı önizlemesiyle birlikte gerçek zamanlı yönlendirmeler sağlar.
  • Subjeniz arka plandan ne kadar uzaktaysa, alan derinliği o kadar vurgulu olur. Kalabalık arka planların önünde çekim yapmak da hoş bir efekt yaratır.
  • Birden fazla kişinin fotoğrafını çekiyorsanız, subjenin net kalmasını sağlamak için aynı düzlemde durmaya ve subjeleri 3 kişiden az tutmaya dikkat edin. 
  • Eğer çocuk fotoğrafı çekiyorsanız, onların hareketsiz durmalarını sağlamaya çalışın.
  • Fotoğrafçının da fotoğrafa dahil olabilmesi için 3 veya 10 saniyelik zamanlayıcılar ayarlayın. 

portrait-mode-7

Benim deneyimlerimden yola çıkarak paylaşabileceğim öneri ve yorumlarım ise şöyle:

  • Karanlık veya yeterince iyi ışık almayan ortamlarda, fazla hareketli objelerle, yeterince yakın ya da uzak olunamayan durumlarda portre modunda fotoğraf çekmek zor. Bu sebeple bol bol alıştırma yaparak hangi durumlarda iyi fotoğraf çekebileceğimize alışmak gerekiyor.
  • iPhone 7 Plus kamerası, artık ciddi kalitede fotoğraf çekmek için “yeterli” bir cihaz sağlıyor. Henüz “mükemmel” değil, ama ışık, kompozisyon vb konulara yoğunlaşmayı kolaylaştırıyor. Çünkü çoğunlukla tek yapılması gereken cepten çıkartıp fotoğrafı çekmek. 🙂
  • İsminden de anlaşılacağı gibi, odak nokta portreler. Bu sebeple bazen diğer tarzdaki fotoğraflarda odaklamayı yapmakta veya arkaplanı ayırmakta zorlanabiliyor. Ancak Apple bunu da zamanla iyileştirecektir.

Özetle, Portre Modu ile fotoğraf çekmek şu anda çok keyifli. Doğru ışık ve kompozisyonu iPhone 7 Plus elimizdeyken aramak, ekrandaki yönlendirmelerle birlikte hem eğlenceli hem de kolay. Elde iPhone, doğru kadrajı ve alan derinliğini yakalamaya çalışıyoruz. 🙂

Henüz “profesyonel seviyede” demek zor olsa da, bu yönde ilerlediği çok bariz. Portre Modu geliştikçe bu seviyeye daha da yaklaşacağını tahmin ediyorum.

Eğer bir iPhone 7 Plus sahibiyseniz, tadını çıkartın, ben tam olarak öyle yapıyorum… 🙂 Siz Portre Modu’ndan memnun musunuz? Sizin deneyimleriniz nasıl? Yorumlarınızı her zaman olduğu gibi bekliyorum…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz