Ana Sayfa Apple101 Yenilik #4: iPhone ve iPad ile ekran kaydı yapmak (Bilgisayar olmadan)

Yenilik #4: iPhone ve iPad ile ekran kaydı yapmak (Bilgisayar olmadan) [iOS 11]

2

WWDC 2017 geride kaldı, ve ilk günden itibaren tüm işletim sistemlerinin geliştirici beta sürümlerini kullanmaya başladım. İlgimi çeken, farklılık yaratan ve hayatı kolaylaştıran bazı özellikleri bu yazı dizisiyle tanıtmaya çalışıyorum.

iPhone veya iPad ile ekran kaydı yapmak aslında yeni bir şey değil, hatta bir süredir Mac üzerinde QuickTime ile hem çok kaliteli hem de temiz kayıtlar yapabiliyorduk. Ancak iOS 11 ile artık ekran kaydı yapabilmek için bir Mac’e ihtiyacımız yok.

iOS 11’de ekstra bir uygulamaya ihtiyaç duymadan artık ekran kaydı yapabiliyoruz. Elbette bu özellik şu anda beta 1 sürümünde mevcut ve belki de ilerleyen dönemde kaldırılabilir veya değişebilir, ancak şu anda gayet güzel çalışıyor. 🙂

Aktif hale getirdikten sonra ekran kaydını başlatmak için yapmamız gereken tek şey denetim merkezini açmak ve kayıt tuşuna basmak.

Peki bu neden önemli, ne işe yarayacak?

Uygulama geliştiricilere bazı hataları kaydedip göndermek, ailemizde iPhone ile sorun yaşayan kişilerin ekranında ne olduğunu tam olarak görebilmek, hatta adım adım bazı şeylerin nasıl yapılacağını başkalarına anlatabilmek için müthiş pratik bir çözüm sunuyor.

Peki iOS 11’de ekran kaydını nasıl kullanılabilir hale getireceğiz?

1. Ayarlar içerisinden Denetim Merkezi içerisine giriyoruz
2. Liste içerisinden “Screen Recording”i seçiyoruz (Muhtemelen Türkçeleştiğinde “Ekran Kaydı” benzeri bir adı olacak)

3. Ayarlar’dan çıkıyoruz.
4. Ekranın altından parmağımızı yukarı sürükleyerek Denetim Merkezi’ni açıyoruz.
5. “Screen Recording” butonuna tıklayarak (veya 3D Touch ile) ekran kaydını başlatıyoruz.

Bazı İpuçları:

– Ekran kaydı yapılırken, ekranda gördüğümüz her şey kaydediliyor. Yani gelen bildirimler, ekran kaydını başlattığımız ve bitirdiğimiz anlar vb. Bu sebeple kaydı tamamladıktan sonra Fotoğraflar içerisine kaydedilen videoyu açıp başını veya sonunu biraz kısaltmak iyi olabilir.

– Ekranın üzerinden gelen bildirimlerin kaydı bozmaması için Rahatsız Etme (DND) modunu açmak iyi olabilir.

– Ekran kaydı yapılırken en yukarıdaki durum çubuğu da olduğu gibi çıkıyor. Yani pil seviyesi, operatör, o anki saat vb de görünüyor. Şu anda iPhone üzerinden kayıt yapılırken bunları temiz tutmak yani pili %100 göstermek, operatör adını gizlemek vs mümkün olmasa da, Mac üzerinden yapılan kayıtlarda bu mümkün olabiliyor. Dolayısıyla kayıtta bu görünüm önemli ise Mac üzerinden kayıt yapmak daha iyi olabilir.

– Kayıt yapılırken iPhone’dan çıkan sesler kaydedilmiyor. Fakat kayıt başlarken yapacağımız küçük bir seçim ile iPhone mikrofonunu sesleri kaydetmesi için kullanabiliyoruz. Bu şekilde adım adım bir şeyleri anlatmak, anlatırken de göstermek mümkün olabiliyor.

Belki ekranda bir şeyleri nasıl yaptığımızı başkalarına göstermek isteyebiliriz. Ya da iPad’de yaptığımız bir çizimi, veya Facebook uygulamasında anne veya babamızın yaşadığı sorunu direkt olarak görüp onlara yardımcı olabiliriz. Bir web sitesinde, uygulamada yaşadığımız bir sorunu, kendi ekranımızda çıkan problemi bu şekilde kaydederek ilgililere ulaştırabiliriz. Adım adım bir işlemin nasıl yapılacağını böylece net bir şekilde anlatabiliriz.

iOS 11 ile gelen iPhone üzerinden ekran kaydetme özelliği daha bir çok amaca hizmet edecek gibi görünüyor. Sizin işinize yarar mı, ne dersiniz?

NOT: Benzer özellikleri küçük ve kısa yazılarla tanıtmaya devam edeceğim. Her gün ayrı bir özellik paylaşmayı planlıyorum… Keşfettiğiniz ya da paylaşılmasını istediğiniz özellikler varsa yorumlarınızı bekliyorum.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz