Ana Sayfa İpuçları Yenilik #6: Mac’e Yeni Dosya Sistemi: APFS

Yenilik #6: Mac’e Yeni Dosya Sistemi: APFS

5

WWDC 2017 geride kaldı, ve ilk günden itibaren tüm işletim sistemlerinin geliştirici beta sürümlerini kullanmaya başladım. İlgimi çeken, farklılık yaratan ve hayatı kolaylaştıran bazı özellikleri bu yazı dizisiyle tanıtmaya çalışıyorum.

iOS ailesi Mart ayı sonunda iOS 10.3 ile yeni dosya sistemi olan APFS’e geçmişti. Mac ailesi ise yeni macOS sürümünü beklemek durumunda kaldı. WWDC’de açıklanan macOS High Sierra ile yeni dosya sistemi APFS sonbaharda Mac’lere de geliyor…

high-sierra-800x450.jpg

Henüz ilk betasını kullandığım macOS High Sierra, tıpkı iOS 10.3’te olduğu gibi yüklenirken tüm dısya sistemini de HFS+’tan APFS’e dönüştürüyor. Bu da normalden uzun bir güncelleme anlamına geliyor elbette.

Yüz milyonlarca cihazın dosya sistemini bir anda ve sorunsuz bir şekilde değiştiren Apple, benzer bir şeyi Mac ailesi için de yapmaya hazırlanıyor. iOS’teki kadar sorunsuz ve kolay olur mu bilemiyorum, ancak Apple “gelecekteki özellikler” için bu dosya sistemini kullanacağı için geçiş yapmak bizim için önemli.

file-system.jpg

Biraz teknik ve detaylı bir konu olduğu için APFS’in detaylarına bu yazıda girmeyeceğim, ancak Apple’ın 30 küsür yıllık HFS+ yerine bu dosya sistemini getiriyor olması, geleceğe dair bazı adımları atmasını kolaylaştıracağını ve bir anlamda da eski yüklerden kurtulabileceğini söyleyebilirim.

apfs-1.jpg

Örneğin Apple’ın Fusion Drive adını verdiği, SSD ve HDD iki farklı diskten oluşan bu disk, aslında HFS+ tarafından tam olarak anlaşılamıyor. HFS+, Fusion Drive’ın ne olduğunu bilmiyor, SSD veya HDD arasındaki farkı bilmiyor, günümüz ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kalıyor ya da bazı yamalar gerektirebiliyor.

APFS ise tamamen günümüz koşullarına uygun, hatta gelecekteki 10-20 yıl düşünülerek hazırlanmış bir dosya formatı olduğu için benzeri sıkıntıları ya da açıkları barındırmıyor, üzerinde daha kolay çalışılabilmesini sağlıyor.

apfs-hero.jpg

Eğer APFS ile ilgili daha detaylı bir yazı için Mart ayı sonunda iOS 10.3 geçişinde paylaştığım “Yüz milyonlarca iOS cihaz, yeni dosya sistemine geçiyor: APFS” yazısına göz atabilirsiniz.

NOT: Benzer özellikleri küçük ve kısa yazılarla tanıtmaya devam edeceğim. Her gün ayrı bir özellik paylaşmayı planlıyorum… Keşfettiğiniz ya da paylaşılmasını istediğiniz özellikler varsa yorumlarınızı bekliyorum.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


5 Yorumlar

  1. Göktuğ Bey APFS ile ilgili gelecek yazılarınızı merakla bekliyor olacağım. Benim bir sorum olacak APFS acaba NTFS diskleri read&write edebilecek mi?

    • High-Sierra yüklü Mac üzerinden bakıyorum, taktığım USB diski NTFS olarak formatlama seçeneği yok.

      Elimde NTFS formatlanmış cihaz olmadığı için de o durumu test edemiyorum.

  2. Bir cesaret yükledim, hiç bir sorun çıkmadan çalışıyor. Dediğiniz gibi normalden biraz daha uzun sürdü yüklenmesi.

    Telefonda iOS Beta kullanmasam da mesajlar senkronize olmaya başladı. Sonunda!

  3. Selam yine ben.

    Bugün farkettim ki HighSierra’da Beamer crash oluyor. Feedback olarak gönderdim, bakalım neler olacak.

    Beamer önemliyse yüklemeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz