Ana Sayfa Haberler iPhone X’un ‘üst kısmı’ tat kaçırıyor

iPhone X’un ‘üst kısmı’ tat kaçırıyor

15

Sızıntılar sağolsun, iPhone X tanıtılmadan önce neye benzeyeceğini etraflıca biliyorduk. Telefonun tasarımına yönelik ilk görseller internete düştüğünde herkesin kafasında üst kısma dair birtakım soru işaretleri oluşmaya başlamıştı. Kimisi beğendi, kimisi iğrenç buldu, kimisinin de pek umurunda olmadı. Telefon tanıtıldıktan sonra da bu durum pek değişmedi, ancak artık bu tasarımın normal kullanımı nasıl etkilediğine ve işlevselliğine dair konuşmaya değer somut bilgilere sahibiz.

iPhone X tanıtıldığı esnada telefonla bir video oynatılırken ya da fotoğraflara bakarken üst tarafın görüntüde kayba neden olduğu dikkatlerden kaçmadı. Neyse ki lansmandan hemen sonra telefonu deneme imkanı bulanlar bu durumun görüntüde bir kayba neden olmadığını, ekrana çift dokunulduğunda telefonun en-boy oranını koruyarak görüntüyü tam ekran şeklinde kıstığını aktardı da içimiz bir nebze olsun rahatladı.

Tabi yabancıların kısaca notch (çentik) ismi taktığı, benim ‘üst kısım’ demekte ısrarcı olduğum tasarımın kullanıcı deneyimine tek etkisi fotoğraf ya da video görüntüleme değil. Geliştirici Thomas Fuchs’un Xcode’daki iOS simülatöründen paylaştığı ekran görüntüleri, telefonu yan tutarak Safari’de gezinti yapmayı sevenlerin tadını kaçırabilir: iPhone X, Safari’de açtığınız sitenin kenarlarına o sitenin HTML arka plan renk koduna göre bir bant çekiyor.

Rengin siyah olması durumu biraz kurtarsa da beyaz ve daha farklı renklerde simetri hastalarını oldukça üzecek bir durumla karşı karşıyayız.

Telefonu üst kısım sağ tarafa denk gelecek şekilde yan tuttuğunuzda ise keyifler iyice kaçıyor. Bu sefer de sitenin kaydırma çubuğu üst kısmın altında kalıyor ve ulaşması zorlaşıyor.

Siz “Apple bunları nasıl hesaba katmamış olabilir”, “telefonu yan tutmayıverin”, “o yazılımla düzeltilir, bant kaybolur, sağ taraf sola geçer” diye düşünürken ben Apple’ın iPhone X için geliştiricilere sunduğu dokümanlardaki bazı ifadeleri paylaşayım.

Apple paylaştığı dokümanlarda geliştiricilerden açıkça “üst ve alt tarafı maskeleyecek, cihazın yuvarlatılmış kısımlarını saklayacak” hareketlerden kaçınmasını istiyor. Apple bunlara ek olarak bu kısımlarda görsel süslemeler, metinler ve birtakım şekiller kullanılmasını da istemiyor. Yani kısacası geliştiriciler üst kısmı düzenleyecek, kamufle edecek bir tasarım yapamayacak.

Ayrıca geliştiricilerin uygulamalarında telefonun alt kısmına ve köşelerine interaktif kontroller yerleştirilmesi de istenmiyor. Haliyle kullanıcılar home tuşu yerine ekranı aşağıdan yukarıya hafifçe kaydıracağı için kontrollerin bu hareketle karışması önlenmiş oluyor. Apple tüm bu kısıtlamaları açıklayıcı görsellerle anlatmış. Apple’ın geliştirici sayfasında daha fazla detay bulabilirsiniz.

Bitmedi!

Fotoğraf ve videoda ekrana çift dokunduk, Safari’de telefonu dik tuttuk. Peki oyun oynarken ne olacak?

Oyun oynarken ne yazık ki görüntü kaybını önlemenin bir yolu yok gibi görünüyor. Ya da en azından şu ana kadar ben bir çözüm görmedim.

iPhone X tanıtıldığından beri internet ortamında telefonun üst kısmı hakkında yüzlerce geyik dönüyor. Tüm bu geyiklerin yanı sıra ilginç tasarım çözümleri sunanlar olduğu gibi Apple’ın iPhone X için Galaxy S8 ve Xiaomi Mi Mix 2 tarzı bir çerçevesiz tasarıma gitmesinin daha doğru olacağını düşünenler çoğunlukta.

Elbette bütün bu yorumların telefon henüz daha piyasaya çıkmadan yapıldığını belirtmekte fayda var. Kim bilir belki de üzerine bu kadar düşünülmenin gereksiz olduğu, kullanmaya başladıktan sonra gözümüzün alışacağı ufak bir detaydır.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce iPhone X’un üst kısmı bir tasarım felaketi mi? Ya da genel kanının aksine bu tasarım trendi hoşunuza mı gitti? Gereksiz yere mi büyütülüyor? Yoksa Apple’ın telefonun kolayca tanınmasını sağlamak için geliştirdiği bir pazarlama stratejisi mi? 🙂

Ben mi?

Ben Apple’ın acilen bu görünümden kurtulup aşağıdaki gibi bir tasarıma geçmesi taraftarıyım 🙂


Böylelikle Sihirli Elma’daki ilk yazımı yazmış oldum 🙂 Apple sever ve kullanıcısı olarak uzun süredir takipçisi olduğum bir sitede içerik üretmek benim için oldukça keyifli bir deneyim. İlerleyen zamanlarda daha çok, daha kıymetli içerikler paylaşmak dileğiyle…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


15 Yorumlar

  1. Öncelikle hayırlı uğurlu olsun demek istiyorum. Sizin adınıza çok sevindim. Gelelim iPhone X konusuna: Yukarıda da bahsettiğiniz gibi ben de yeni iPhone tasarımından hiç haz etmedim. Özellikle ‘üst kısım’ göz kanatır cinsten bir tasarıma sahip. Ayrıca Apple’ın uygulama geliştiricilerden telefonun üst ve alt barı belli oranda boş olacak şeklinde bir talepte bulunması da çok abesle iştigal. Madem böyle bir durum söz konusu o zaman en baştan böyle bir tasarıma gidilmeyecekti. Ekranın büyümesinin amacı daha fazla alan kazanmakken; genişleyen alanları kısıtlayan bir istekte bulunmasını anlamak gerçekten mümkün değil. Umarım önümüzdeki sene bu tasarımdan tamamen vazgeçerler.

    • Teşekkür ederim 🙂 Anladığım kadarıyla Apple genişleyen kısımları hiç kullanmayın değil de daha çok “fazla karıştırmayın” demek istiyor. Home tuşu işlevi gören kaydırma hareketi ve köşelerdeki göstergelerden olsa gerek.

      Ben önümüzdeki sene bu tasarımdan vazgeçeceklerini düşünüyorum. Hatta bana kalırsa iPhone X 10.yıla özel kalsın, devamı niteliğinde bir telefon gelmesin.

      • Home tuşunun kalkıp, kaydırma hareketinin gelmesi bunda önemli bir etken doğru.

        10. yıla özel kalması yorumuna canı gönülden katılıyorum. 🙂

  2. Bu yeni tasarım beni de oldukça rahatsız etti. Böyle bir konuya parmak basmanız hoş olmuş. Önümüzdeki iPhone modelinde ilk düzeltilecek detayın bu “üst kısım” olacağını düşünüyorum. Ha bi de unutmadan, hayırlı olsun. 🙂

  3. Güzel bir inceleme olmuş. Zamanla alışacak olmamızdan öte bazı yazılımcılar o bölgeye uygun şık çözümler sunacaklardır diye umuyorum. Neyseki iPhone 8 ve muhtemelen gelecek seneki 9 modelleri ile Apple alternatif çözümler sunmakta.

  4. Hayırlı olsun. Naçizane çok beğendim yazınızı. Göktuğ Bey üslubu buldum biraz belki de o yüzdendir ? Devamını beklerim.

    iPhone X beni nedense hiç heyecanlandırmadı. Ama çevremden edindiğim izlenim sebebiyle düşünülenden fazla talep görecek gibi. O yüzden de sanıyorum devam edecektir en azından amiral gemisine evrilerek.

    iPhone 4’te belirli bir yere dokununca çekmeme, iPhone 6’da eğilme gibi konularda olduğu gibi Apple “sakin olun bir problem yok” diyip bir sonraki yıl düzeltme yaparak kapatacaktır bu konuyu diye düşünüyorum.

    • Teşekkür ederim, zamanında kendisinin yazılarını çok okuduğumdan olabilir 🙂

      Ne olursa olsun iPhone X’in ben de çok satacağını düşünenlerdenim. Hatta şu sıralar tedarik kısıtlamalarına da bağlı olarak Apple’ın yıl sonuna kadar iPhone X taleplerini karşılayamayacağı konuşuluyor.

      Pek tabii iPhone X’i yeni neslin ilk telefonu olarak kabul edebiliriz. Apple’ın çıkardığı ilk nesil ürünler için ise ne derler bilirsiniz. Umarım dediğiniz gibi olur.

  5. Aslında en son paylaştığınız tasarım yazılımsal olarak uygulanabilir gibime geliyor. Uygulama ve özelllikle oyunlarda o kısmın siyah kalması sağlandığında rahatsız edici görüntü ortadan kalkabilir.

    • Olabilir, ancak Apple geliştiricilerden üst kısmı maskeleyecek bir hamlede bulunmalarını istemiyor. Bu durumda uygulama beyaz bir arka plana sahipse üst kısmın da o şekilde kalması gerekecek. Telefon piyasaya çıktıktan sonra detaylar netleşir.

  6. Apple a aşığım fanboyum tamam eyvallah kabul 🙂 Ama sımıdı su çentik olayını soylemeden gecmemek lazım,,almam bu cihazı çünkü oyunlarda safaride heryerde vs hep orada olacak o lanet çentik dikdörtgen bir çerçeve goremeyecegız..Almam abıcım mac iPad klavye mouse,,,,pil tarz cihazına kadar herşeyim apple ama bu makine iptal !!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz