Ana Sayfa Haberler macOS High Sierra nasıl kuruluyor? İçinde yeni ne var?

macOS High Sierra nasıl kuruluyor? İçinde yeni ne var?

9

Apple masaüstü işletim sistemi için 2017 güncellemesini yayınladı: macOs High Sierra. Önceki hafta gelen iOS 11, tvOS 11 ve watchOS 4 yazılım güncellemelerinin ardından böylece takım tamamlanmış oldu.

High Sierra mac bilgisayarlar için yeni SSD’li Apple Dosya Sistemi, Fotoğraflar uygulaması arayüzü ve düzenleme araçlarında önemli güncellemeler, Safari 11, iCloud dosya paylaşımı ve çeşitli yapısal iyileştirmeler içeriyor.

macOS 10.13 “High Sierra” Mac kullanıcıları için ücretsiz bir güncelleme ve macOS Sierra 10.12 ile çalışabilen tüm Mac masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla uyumlu çalışıyor. Yayınlanan sürümün kod numarası 17A365, yani son çıkan 17A3262 kodlu GM sürümü ile arasında pek de fark yok.

Diğer bir deyişle, 2010 ortalarında ve daha sonra piyasaya sürülen Mac’ler gibi 2009 MacBook ve iMac modelleri de High Sierra güncellemesini edinebilecekler. Tabii bu güncellemeden eski bilgisayarların performansı nasıl etkilenir, onu zaman gösterecek.

macOS High Sierra güncellemesi nasıl yapılıyor?

Mac işletim sisteminde App Store’u açın. High Sierra’yı bulun, ki şu ara uygulama giriş sayfasında, manşette yer alıyor.  Uygulama sayfasında İndir tuşuna basın ve güncelleme işlemini başlatın.

macOS High Sierra ne kadar “yeni”?

High Sierra’nın kullanıcıya dokunan özellikleri nispeten daha hafif. Adından da anlaşılabileceği gibi High Sierra geçen yılki Sierra güncellemesinin elden geçirilmiş hali.

High Sierra için günümüzün önemli kullanıcı işlevlerinin çoğunu karşılamayan, fakat performans iyileştirmeleri sunan ve gelecekteki daha büyük değişimler için ortamı hazırlayan birçok arka plan iyileştirmesi ve yeni nesil teknoloji var.

SSD kullanan Mac’ler için Apple Dosya Sistemi

Apple Dosya Sistemi yeni Mac buluşlarının en iyi örneklerinden biri. Şu ana kadar Apple macOS sürücülerinin default dosya sistemi için HFS+ kullandı. High Sierra ile birlikte Apple SSD depolama sürücülü Mac’leri otomatik olarak APFS’ye geçirecek.

APFS modern katıhal depolamayla tasarlanmış tamamen yeni bir mimariyle oluşturulmuş. Yaygın dosya işlemlerini daha hızlı yapmak için arka planda yeni özellikler içeriyor. Örneğin, büyük bir klasörü APFS sürücüsünde kopyalamaya çalıştığınızda; eski sistemlerle kıyaslandığı zaman dosya kopyalama APFS ile neredeyse anlık olarak gerçekleşiyor.

Kullanıcılar aynı zamanda Finder’da daha hızlı önyükleme ve iyileştirilmiş dosya boyutu hesaplamayı da deneyimleyecek. APFS gelecek yıllarda iyileştirilmiş bir Zaman Makinesi ile sonuçlanacak şipşak özellikler de içeriyor.

Metal 2 ve harici ekran kartı desteği

Apple’ın High Sierra’ya dahil ettiği yeni grafik arayüzünün adı Metal 2. Bu sayede geliştiriciler, daha iyi performans alabilecekleri yeni uygulama programlama arayüzüne kavuşuyor. Sistem düzeyinde yapılan Mission Control’e geçiş gibi işlemler, bundan böyle Metal üzerinde gerçekleşiyor ve böylelikle işletim sistemi genelinde daha pürüzsüz animasyonlar elde edilmesi hedefleniyor.

Metal 2’nin yanı sıra macOS High Sierra, birinci parti harici ekran kartlarını Thunderbolt 3 üzerinden destekleyerek sanal gerçeklik ve makine öğrenimi uygulamalarına da kapı aralıyor.

Video için HEVC, fotoğraf için HEIF

Eğer MacBook, iPhone ve iPad’den oluşan Apple ekosisteminin içinde yaşıyorsanız, macOS High Sierra ve iOS ile gelen iki yeni format hayatınızı oldukça kolaylaştıracak. Türkçesi “yüksek verimlilikli video codec” ve “yüksek verimlilikli görsel formatı” olan HEVC ve HEIF sayesinde görsel kalite korunurken, dosya boyutları kayda değer biçimde küçülecek.

iPhone 7 ve sonrasındaki mobil aygıtlar ile 2017 iPad Pro cihazları fotoğraf ve videoyu bu formatlarda kaydediyor. Aynı deneyimi MacBook veya Mac’inize taşımak için High Sierra’ya güncellemeniz yeterli olacak.

Güncellemeyle birlikte Fotoğraflar uygulaması kapsamlı bir güncellemeden geçti. Yeni uygulama ile birlikte hem klasörler hem de her bir fotoğraf üzerinde daha fazla hâkimiyetimiz var. Ayrıca iCloud Fotoğraf Arşivi artık “Kişiler” albümünü iOS 11 ve macOS aygıtları arasında güncelleyecek. Yani saatler ayırarak her kişiyi ayrı ayrı etiketlediğiniz fotoğrafları iPhone’da da bu düzende görebileceksiniz.

Safari 11 ve Siri

High Sierra ile birlikte Safari de yenileniyor. Çerez takibini sınırlayan ve web sitelerinde videoların otomatik başlamasını önleyen bir dizi özellik sayesinde Mac kullanıcıları daha rahat bir internet deneyimi yaşayacaklar.

Benzer şekilde Siri için de iOS 11’dekiyle uyumlu bir iyileştirme söz konusu. Kullanıcılar Siri’yi DJ olarak tercih edebilecek ve Siri, makine öğrenimiyle elde ettiği bilgilerden faydalanarak daha insani etkileşimler kurabilecek.

Notlar uygulaması

Apple’ın üzerine düştüğü bir diğer konu olan Notlar uygulamasında, iOS 11’de olduğu gibi tablolar hazırlanabiliyor. Sütun ve satırlar kolayca ekleniyor ve tüm düzenlemeler gerçek zamanlı ilerliyor.

Benim uzun zamandır beklediğim özellik de nihayet geldi: Sık kullanılan notları en başa sabitleyerek, her an kolayca erişmek mümkün oluyor.

Dropbox bu kez yandı

High Sierra ile birlikte iCloud üzerindeki dosyaları bir arkadaşınızla paylaşmak çok kolaylaşıyor. Tıpkı Dropbox’ta olduğu gibi bir dosyaya sağ tıklayıp paylaşmak istediğinizde, herkesin erişimine açık bir URL adresi otomatik olarak oluşturuluyor.

Dahası, artık Aile Paylaşımı’nda ortak depolama alanı satın alıp bunu paylaşmak da mümkün. Bugüne kadar ben 200 GB, eşim 50 GB iCloud depolama hizmetini kullanıyorduk. Şimdi tüm hesapları tek bir 200 GB’lık tarifede birleştirme hakkımız var.

macOS High Sierra ile gelen başlıca yenilikler bu şekilde. Güncelleme sonrası ortaya çıkacak cümbüşe ayak uydurmak kolay olmayabilir. Peki, siz bu adımı attınız mı? macOS’un son sürümünde en beğendiğiniz yenilik ne oldu?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

    • hdd (veya ssd) ve ram yukseltmek apple’da garantiyi bozmuyor. uyumlu bir hdd/ssd alarak sorununuzu cozebilirsiniz. youtube’da yeterli video var. bilgilerinizi tasimak icin ise klonlama programlari var.

  1. merhabalar;
    MacBook Pro (Retina, 13 inç, 2013 Sonu) sahibiyim. High sierra güncellemesinde ‘bu disk, bilgisayarınızı başlatmak için kullanılamaz’ mesajı gelmektedir. Bu nedenle yüklemeyi yapmam mümkün olmadı. Nedenini anlayamadım.
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

  2. Merhaba Arkadaşlar,
    Bir grafiker ve aktif kullanıcı olarak yükseltmeden sonra, High Sierra resmen imac in canını okudu.
    Hayatım boyunca bunun kadar kötü bir macos kullanmadım. Tüm tasarım programlarım yavaşladı. outlook kesinlikle açılmıyor. birçok programın uyumluluğu gitmiş. Spotlight aramaları kafayı yedi. tavsiyem tamamen oturana kadar kesinlikle High Sierra’ya yükseltmeyin.

      • alakası yok temiz kurulumla eski model maclerde uyumluluk sorunları var temiz kurulum diye birşey yoktur. zaten yeni güncellemeyi yüklerken eski dosyaları mac kaldırıyor.

      • uyumsuzluk sorunları farklı forumlarda araştırırsanız tamamen high sierradan kaynaklı. bununla ilgili bir problem varsa yükleme öncesi apple’ın bildirmesi gerekiyordu. etik olan bu bence. 2 defa güncelleme geldi fakat hala aynı problemler maalesef devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz