Ana Sayfa Apple101 iPhone’da Türkçe klavye olsun ama tuşlar küçülmesin

iPhone’da Türkçe klavye olsun ama tuşlar küçülmesin

4

Aslında oldukça eski olmasına rağmen, geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım sorana kadar tamamen unuttuğum bir ipucunu paylaşıyorum bu yazıda. iPhone’larda Türkçe klavye kullanınca klavyedeki tuşların çok küçülüyor. Ancak bu tuşları İngilizce klavyedeki gibi büyük yapıp yine de Türkçe karakterleri rahatça yazmak mümkün.

Türkçe klavyenin zorluğu nedir?

Türkçe klavyedeki ekstra harfler sebebiyle klavye sıkışıyor, ve tuşlar daralıyor. Böyle olunca da istediğimiz tuşa dokunmak zorlaşabiliyor.

5.5” ekranı olan Plus modellerde bu pek önemli bir sıkıntı değilken, 4.7” ekranlı modellerde biraz can sıkıyor, ama 4” ekranlı modellerde ise neredeyse klavye kullanılmaz hale geliyor.

Türkçe Q
Türkçe QWERTY

Çözüm Türkçe QWERTY klavye

Çözüm ise başka bir Türkçe klavye kullanmak. Türkçe karakterleri ekranda gösteren klavye, “Türkçe Q” klavye alternatif olarak seçebileceğimiz bir diğer klavye olan “Türkçe QWERTY” ise Türkçe karakterleri göstermiyor, ama örneğin S harfine basılı tuttuğumuzda Ş harfini karşımıza çıkartıyor.

Benzer şekilde Ö için O, Ç için C, İ için I (veya tam tersi), Ğ için G ve Ü için U harflerine basılı tutmamız yeterli.

Bu klavyeyi seçmek için Ayarlar > Genel > Klavye > Klavyeler > Türkçe içerisinden seçimimizi değiştirebiliyoruz.

Böyle yazmak zor değil mi?

Evet, zor. Bu elbette pratik bir yazma şekli değil. Fakat bunun da çözümü var. 🙂 Klavye ayarlarından “Otomatik Düzeltme”yi açtığımızda Türkçe karakter içermesi gereken kelimeleri iPhone otomatik olarak düzeltiyor.

Mesela “dag basini duman almis” yazınca “dağ başını duman almış” diye otomatik olarak düzeltiyor. Ama “basını” ve “başını” diye 2 Türkçe kelime olduğu için şaşırabiliyor. 🙂 

Otomatik Düzeltmeye Dikkat!

Ama bu da bazı durumlarda kazalara yol açabilir. 🙂 Otomatik düzeltme her ne kadar %90-95 oranında doğru çalışsa ve pratik olsa da, arada yazmak istemediğimiz şekilde kelimeleri düzeltmek yerine değiştirebilir. Buna da dikkat etmek lazım.

En başta da dediğim gibi, Plus model kullananlar için çok kritik olmasa da yine de bir rahatlık sağlayan, ama özellikle 4” ekrana sahip iPhone 5, 5s ve SE sahipleri için çok pratik olacağını düşündüğüm bu ipucu umarım işinize yarar… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


4 Yorumlar

  1. Merhaba,
    Harikasınız Yıllardır çekiyordum türkçe küçük klavyeden ,paylaşımlarınız son derece yararlı oluyor 🙂
    heh sonunda dedim :):):)

  2. iPhone klavyesi tahmin olayında ve otomatik düzeltme işlemlerinde çok yavaş kalıyor. Yazacağınız kelimeyi yanlış yazdığınızı farkettiğinizde çok az beklemeden sonra tahminleri gösteriyor. Parmaklarım büyük olduğu için genelde harf hataları yapıyorum yazarken ve düzeltmeye çok ihtiyaç duyuyorum. Sırf bu yüzden Swiftkey kullanıyorum. Android’de olduğu kadar iyi değil ama en azından harfleri girer girmez kelimenin kalanını tahmin etmede ve ya düzeltme işlemlerinde daha hızlı tepki veriyor. iPhone’un klavye özelliklerinde biraz daha örnek alması gerek Swiftkey’i.

  3. öncelikle teşekkürler. ş,ç,ğ vs seçmede tek eleştirim, android te olduğu gibi örneğin S harfine uzunca basınca otomatik Ş harfini seçmemesi. iphone da S ya basılı tutup sonra Ş harfini seçmek zorunda kalıyoruz. bu durumda hiç pratik değil.

  4. Kolayı var. Telefonu dik değil de yan tutarsan harf alanları büyür, rahat yazarsın. “Klavye değiştir, basılı tut, yanlış düzeltebilir dikkat et gibi uyarılarla verdiğiniz ipucunun neresi pratik anlamadım. 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz