Ana Sayfa iOS Denetimli Erişim ile fotoğraf gösterirken içiniz rahat etsin

Denetimli Erişim ile fotoğraf gösterirken içiniz rahat etsin

3

iOS cihazlarda birçok kullanıcının daha önce hiç duymadığı, duysa dahi umurunda olmadığı bir özellik mevcut: Denetimli Erişim. Bu özelliği kullanarak aygıtınıza birçok farklı senaryo için çeşitli sınırlamalar atayabiliyorsunuz.

Bu yazıda bahsedeceğimiz senaryo ise fotoğraf göstermek için telefonunuzu bir başkasının eline verdiğiniz durumları kapsıyor.

Telefonu bir başkasının eline parolası açık bir şekilde verince zaten doğrudan o kişiye ‘benim çoğu hassas bilgime erişebilirsin’ demiş oluyorsunuz. Yukarıda bahsettiğimiz durumlarda ise genelde telefonunuzu verdiğiniz kişi, siz ona tek bir fotoğraf göstermek istemenize rağmen ya alışkanlıktan ya da kasten fotoğrafı sağ sola kaydırarak galerinizdeki diğer fotoğraflara bakabiliyor. Bazıları bundan rahatsızlık duymasa da galerisinde başkalarının görmek istemediği fotoğraf bulunduranlar tedirgin olabiliyor. Denetimli Erişim sayesinde ise telefonu bir başkasının eline vermeden ana ekran tuşuna art arda 3 kez basarak bu tedirginlikten kurtulabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde bir reddit kullanıcısı yukarıda bahsettiğimiz tarzda durumlardan kurtulmak için böyle bir çözüm bulmuş. Biz de bunu sizlerle paylaşalım, belki birilerine faydası dokunur dedik.

Nasıl açılır?

Öncelikle Denetimli Erişim özelliğini açmamız gerekiyor.

  • Bunun için AyarlarGenelErişilebilirlik yolunu takip ediyoruz.
  • Erişilebilirlik sekmesinde aşağılara doğru inip ‘Denetimli Erişim’ kısmına geliyoruz.

   

  • Denetimli Erişim’i açtıktan sonra Erişilebilirlik Kestirmesi‘ni de açmayı unutmuyoruz. Bu kısımda Denetimli Erişim’i sonlandırmak için telefonunuzda kullandığınızdan farklı bir parola koymanız iyi olur. (Touch ID’de kullanabilirsiniz) Aksi halde başkası da ana ekran tuşuna 3 kez basarak Denetimli Erişim’i sonlandırabilir.

Denetimli Erişim özelliğini açtınız. Peki bunu yukarıda bahsettiğimiz senaryo için nasıl kullanacağız?

  • Öncelikle bir seferliğine mahsus bir ayarlama yapmak gerekiyor. Karşımızdakine göstermek istediğimiz herhangi bir fotoğrafı galeriden açıyoruz.
  • Fotoğrafı görüntülerken Denetimli Erişim’i aktif etmek için ana ekran tuşuna 3 kez art arda basıyoruz. (iPhone X’larda güç tuşu)

   

  • Daha sonra karşımıza çıkan ekrandan ‘Seçenekler’ bölümüne gelip buradan hangi işlemlere izin vereceğimizi seçiyoruz. Yapmak istediğimiz şey için hiçbir işleme izin vermiyoruz. (Anahtarlar yeşil olmayacak)
  • Sınırlamaları ayarladıktan sonra da ‘Başlat’ deyip Denetimli Erişim’i aktif ediyoruz. Çıkmak için de ana ekran tuşuna 3 kez basıp parolamızı giriyoruz.

Bu kadar.

Bundan sonra fotoğraf göstermek için telefonu başka birine vermeden önce o fotoğraf açıkken art arda üç kez ana ekran tuşuna basarak Denetimli Erişim özelliğini aktif edebilirsiniz. Yani her seferinde yukarıda gösterdiğimiz ayarlamayı yapmanıza gerek yok. Özelliği aktif ettikten sonra telefonu verdiğiniz kişi fotoğrafı görüntülemekten başka hiçbir şey yapamayacak, özelinize giremeyecek.

Denetimli Erişim özelliğini birçok farklı amaca uyarlayabiliriz. Bu yazı özelliğin kullanım alanına dair bir örnek oldu. Gerisi ihtiyaçlarınıza ve yaratıcılığınıza kalmış.

*Bu arada bu özelliğin Türkçe adı önceden Güdümlü Erişim’di. (İngilizcesi Guided Access) Denetimli Erişim daha uygun bir çeviri olmuş.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz