Ana Sayfa Apple Apple Shazam’ı satın alıyor, Spotify ve diğerleri tedirgin

Apple Shazam’ı satın alıyor, Spotify ve diğerleri tedirgin

1

Shazam’ı biliyoruz. Şarkıları, filmleri ve TV dizlerini tanımlamaya yardımcı olan, bir eserin adını merak ettiğimizde ya da aklımıza gelmediğinde imdada yetişen oldukça faydalı bir uygulama. TechCrunch’ın haberine göre Apple Shazam’ı satın alıyor.

Aslında Apple ile Shazam bir süredir flört ediyordu diyebiliriz. Hali hazırda iOS cihazlarda bulunan sanal asistan Siri’nin müzik tanımlama özelliği Shazam tarafından sağlanıyor. iOS 8’den beri kullanıcılar Siri’ye “Bu şarkı nedir?” benzeri sorular sorduklarında Siri bir süre ortamı dinledikten sonra cevabı veriyor ve kullanıcıyı şarkıyı satın alması için iTunes’a yönlendiriyordu.Apple’ın Shazam’ı satın alması firmaya artık her yönlendirmede belli bir komisyon ödemeyeceği anlamına geliyor. Ayrıca teknolojisinden faydalandığı yazılımın tüm operasyonları artık Apple’ın kendi içinde yürütülecek ki Apple çoğu zaman iplerin kendisinde olmasını tercih bir şirket.

Tüm bunların yanı sıra Shazam’ın Spotify ve Google Play Music gibi çevrimiçi müzik dinleme servisleriyle de anlaşması bulunuyor. Bu satın alımdan mevcut anlaşmalar nasıl etkilenecek henüz bilinmiyor ancak şu an Apple’ın elinde “Ben Shazam’ı kapatıyorum” deyip rakip servislere zarar verme kozu var. Öte yandan bu servislerle yapılan anlaşmaların devam etmesi durumunda kazançlı çıkan yine Apple olacak. Sonuçta Apple bile olsan “kapatıp gidiyorum” demek pek kolay değil.

Artırılmış Gerçeklik mevzusu

Shazam’ın bir de Apple’a fayda sağlayabileceği artırılmış gerçeklik teknolojisi bulunuyor. Bu yılın başlarında tanıttıkları teknoloji kullanıcıların dergiler, kitaplar, posterler, reklamlar ve diğer fiziksel ürünleri görsel olarak taratıp tanımlamalarına yardımcı oluyor. Son zamanlarda artırılmış gerçeklik alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Apple’ın Shazam’ı bünyesine katma nedenleri altında bu da yatıyor olabilir.

Kaynaklara göre satın alma değeri 400 milyon doları bulacak. Apple kendi ekosisteminde kullandığı üçüncü parti yazılım ve donanım üreticilerinden memnun kalırsa o firmayı satın almasıyla biliniyor. Anlaşılan Shazam da onlardan biri.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz