Ana Sayfa MacOS Apple Lisa OS’in kaynak kodu ücretsiz olarak yayınlanacak

Apple Lisa OS’in kaynak kodu ücretsiz olarak yayınlanacak

0

Steve Jobs önderliğinde geliştirilen Apple Lisa’nın işletim sisteminin, 2018 yılında ücretsiz olarak yayınlanacağı açıklandı.

Apple’un kurucu ortaklarından ve Apple’ı Apple yapan isim Steve Jobs, 1983 yılında Apple Lisa adını verdiği bilgisayarı satışa sunmuştu. Kızının adını bilgisayara veren Steve Jobs için bu olayın ardından işler yolunda gitmemiş ve dönemin Apple CEO’su John Scully tarafından şirketten atılmıştı.

10.000 dolar fiyat etiketine sahip olan Apple Lisa, döneminde toplamda 100.000 adet satmayı başarmıştı. Ancak bu denli yüksek satış rakamı Jobs’ı şirkette tutmaya yetmemişti.

Döneme damgasını vuran Apple Lisa, ayrıca grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) ile donatılmış ilk kişisel bilgisayarlardan biriydi. Aradan geçen onca zamandan sonra bugün Lisa için müjdeli bir haber geldi.

Apple Lisa OS için müjdeli haber

Bilgisayar Tarihi Müzesi‘nde (Computer History Museum) görevli olan Al KossowLisa işletim sisteminin ve Lisa uygulamalarının kaynak kodunun kurtarıldığını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Apple Lisa OS’in 2018 yılında ücretsiz olarak dağıtıma sunulacağı haberi geldi.

2018 yılında kaynak kodları yayınlanacak olan Lisa OS’in içerisinde; Workshop, LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList ve LisaTerminal‘ın bulunduğu Lisa Office System yer alıyor. Ancak bu uygulamaların kodlarının paylaşılıp paylaşılmayacağı bilinmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz