Ana Sayfa Apple101 MacBook’larda işlemci ve disk hızı testi nasıl yapılır?

MacBook’larda işlemci ve disk hızı testi nasıl yapılır?

0

İnsanlar genelde yeni bir MacBook aldığında bu cihazın genel performansı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Ya da cihazı kullandıktan bir süre sonra yavaşlama hissedince “acaba ben mi kuruntu yapıyorum, yoksa gerçekten yavaşladı mı?” endişesiyle makinenin performansını test etme yoluna gidebiliyorlar.

Peki MacBook’larda cihazın genel performansı hakkında nasıl bilgi sahibi olabiliriz?

Bunun için internette birçok test yazılımı mevcut ama biz işlemci testi için en meşhur olanından başlayalım.

Geekbench

Geekbench uygulaması gerek macOS kullanıcıları gerekse diğer işletim sistemi kullanıcıları arasında oldukça popüler bir test yazılımı. Geekbench ile işlemci hızını test etmek ve cihazın genel performansı hakkında bilgi edinmek oldukça kolay.

İlk olarak uygulamayı indirip Mac’imize kuruyoruz. Uygulama her ne kadar Mac App Store’unda ücretli olsa da kendi sitesinden deneme sürümünü indirebiliyorsunuz.

Programı kurduktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi ekran geliyor. Buradan sisteminizin bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Bu ekranda “Run CPU Benchmark” diyerek testi başlatabilirsiniz.

Testi başlattıktan sonra işlem makineden makineye farklılık göstermekle birlikte birkaç dakika sürecek. Bu esnada uygulama işlemcinizi çeşitli senaryolar için test ediyor.

Test aşaması tamamlandıktan sonra uygulama sizi sonuçları görüntülemeniz bir web sayfasına yönlendiriyor ve buradan cihazının aldığı puanları görüntüleyebiliyorsunuz.

Eğer sadece tek çekirdek ve çoklu çekirdek sonuçları sizi tatmin etmediyse, daha detaylı sonuçlar görmek istiyorsanız sayfada aşağılara doğru inerseniz MacBook’unuzun çeşitli testlerde aldığı puanları görüntüleyebilirsiniz.

Testi yaptınız, sonuçları görüntülediniz. Peki MacBook’unuzun performansı diğer macOS işletim sistemine sahip cihazlar arasında nereye oturuyor?

Bunun için de yine geekbench’in kendi sitesinden diğer cihazların puanlarıyla kendinizinkini karşılatırabilirsiniz.

Geekbench testi ve onlarca sayısal değeri yetmediyse disk hızınızı ölçmek için de kolay bir yöntem var.

Blackmagic Disk Speed Test

Mac App Store’da bulunan bu ücretsiz uygulama MacBook’unuzun disk hızını ölçerek performansının ne alemde olduğunu detaylı bir şekilde size aktarıyor.

Uygulamayı indirip kurduktan sonra yapmanız gereken şey çok basit: Speed Test Start butonuna basmak ve testin sonuçlanmasını beklemek.

Blackmagic Speed Test 720p 50 fps videodan 2160p 60 fps videoya kadar diskinizin okuma ve yazma hızını ölçüyor. Bu da MacBook’unuzda yer alan diskinizin performansı hakkında size genel bir bilgi veriyor.

Bu işlemleri uygulamalar mevcut sürümünüzü desteklediği sürece bütün Mac cihazlarda gerçekleştirebilirsiz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz