Ana Sayfa Haberler Apple 2020’den itibaren Mac’lerde kendi işlemcisini kullanacak

Apple 2020’den itibaren Mac’lerde kendi işlemcisini kullanacak

0

Bloomberg’in haberine göre Apple 2020’den itibaren Intel işlemcilerini kullanmayı bırakacak. Firma Mac’lerde kendi işlemcisini kullanmayı planlıyor.

Apple’ın ‘Kalamata‘ kod adlı bu projesi henüz geliştirme aşamasında, ancak bir süredir teknoloji devinin Intel işlemcilerini kullanmayı bırakıp kendi işlemcilerini üreteceği konuşuluyordu; zira iPhone ve iPad’deki A serisi işlemcilerin gücü testlerde bazı MacBook‘lardan bile daha iyi sonuç veriyordu.

Apple kendi işlemcilerini kullanarak hem üretici kaynaklı gecikme, tedarik sıkıntısı vb. gibi sorunları çözmek hem de ekosistemini daha bağımsız hale getirmeyi amaçlıyor. İlk kez geçen sene duyduğumuz iOS uygulamalarının Mac’te de çalışması üzerine bir proje olan Marzipan da bu dönüşümün sonunda kullanıcılara sunulabilir.

Apple’ın kendi işlemcilerini üretmesi şirketi sektördeki rekabette de farklı bir yere oturtacak. Cupertino merkezli teknoloji devinin kendi işlemcilerini üretmesi firmayı doğrudan kendi işlemcisini kullanan en büyük bilgisayar üreticisi konumuna sokuyor.

Apple’ın Intel işlemcilerini kullanmayı bırakacağına dair haberlerin çıkmasının ardından Intel hisselerinde son iki yıldır görülmemiş bir düşüş yaşandı. Intel’in yıllık gelirinin yaklaşık %5’inin Apple’ın oluşturduğu söyleniyor. Dolayısıyla haberin duyulmasının ardından  Intel hisselerinde %9.2 oranında bir düşüş yaşandı.

Apple, Mac’lerde kullanılan işlemci için son büyük değişimi 2005 yılında IBM’in PowerPC çiplerinden Intel’in çiplerine geçerek yapmıştı.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz