Ana Sayfa Haberler Emniyet güçlerinin yeni iPhone kırma aracı: GrayKey

Emniyet güçlerinin yeni iPhone kırma aracı: GrayKey

iPhone kilitlerini kırmak için FBI bile zamanında Apple'dan yardım istemişti ama Apple kullanıcı gizliliği sebebiyle yardım etmemişti. Ortaya çıkan bir iddiaya göre yeni şifre kırma programı ortaya çıktı.

1

Zamanında FBI’ın Apple’a iPhone’ların şifresinin kırılamamasından dolayı nasıl yüklendiğini hatırlarsınız. FBI, Apple’dan bu şifrelerin nasıl kırılacağını anlatmasını istiyor, Apple ise bunu reddediyordu. Apple’ın keçi inadından bıkan FBI (ve haliyle dünyanın her yerindeki güvenlik güçleri) aradan geçen süre içerisinde alternatif şifre kırma yöntemleri araştırmaya başladı.

Birçok kapıdan elleri boş dönseler de istediklerini bir şekilde aldılar. İlk olarak İsrail merkezli Cellebrite adlı bir şirket eski-yeni fark etmeksizin tüm iPhone’ları kırabileceğini iddia etti. İddiasını da kapalı kapılar ardında kanıtlayınca başta FBI olmak üzere diğer ülkelerin güvenlik güçleri için de bir başvuru merkezi oldu.

iPhone şifresi kırma konusunda gelinen son nokta ise GrayKey. GrayShift adlı şirketin tasarımı olan bu kutu, 4 haneli bir iPhone şifresini ortalama 6 buçuk dakikada, 6 haneli bir şifreyi ise ortalama 11 saatte kırabiliyor. Paylaştığımız bu rakamlar asistan profesör ve kriptolog Matthew Green’in tweet’inden.

BAŞARISIZ ŞİFRE SONRASI İPHONE SİLİNİYOR

Normalde iPhone’larda dahili olarak 10 başarısız şifre girişinden sonra iPhone’u otomatik olarak silme ve her yanlış girişten sonra bir sonraki girişi erteleme özellikleri bulunuyor, ancak görünen o ki GrayKey bunları da bir şekilde atlatmayı başarıyor. Emniyet güçlerinin güvenlik amaçlı bu tür cihazlar kullanmaları bir sorun olarak görülmeyebilir, ancak GrayKey’in şimdiden karaborsalara düştüğü söyleniyor. Bu da son kullanıcıyı ister istemez tedirgin ediyor. Motherboard bu gibi şifre kırıcı araçlardan korunmak için iPhone’larda sayısal değil, alfanümerik şifre kullanılmasını öneriyor.

Apple’ın konuyla alakalı bir aksiyon alıp almayacağı ise merak konusu. Zira Apple ne zaman parola korumasına yeni güvenlik önlemleri getirse FBI’dan azar işitiyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

  1. Yasa dışı bir firma sadece polise ürün satarak insan hakları ihlaline yol açıyor. İnsan-devlet ilişkisi hiç bu kadar garip olmamıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz