Ana Sayfa Öne Çıkanlar WWDC 2018 beklentileri: iOS 12

WWDC 2018 beklentileri: iOS 12

2

Apple’ın her sene geliştiricileri için düzenlediği WWDC konferansı teknoloji basını ve Apple severler için önemli sunumların başında geliyor. 

Adından da anlaşılacağı üzere bu bir geliştirici konferansı olduğu için sunum genellikle Apple’ın yeni yazılımlarını tanıttığı bir formatta geçiyor ancak bu sene beklentiler yüksek şimdi gelin bunları beraber ele alalım.

iOS 12

iOS 11’in sıkıntılı bir güncelleme olduğu hepimizin malumu. Durum bu olunca da Apple bizce iOS 12 güncellemesinde büyük yeniliklerden kaçınacaktır.

iOS 12 genellikle hataların giderildiği ve ufak bazı geliştirmelerin yapıldığı güncellemeden öteye bizce geçmeyecektir. Son zamanlarda çıkan haberler ve sızıntılar da zaten bu dediklerimizi doğrular nitelikte.

Pek tabii ki bu demek değildir ki Apple bizi heyecandırmayacak 🙂 Podcast yayınlarımızda da sıkça bahsettiğimiz Project Treble ile alakalı ilk somut adımları bu sunumda görebiliriz. Peki nedir bu Project Treble derseniz de kısaca bu proje iOS ve macOS uygulamalarının çapraz platform olarak işletim sisteminden bağımsız çalışması olarak nitelendirebiliriz kısaca.

Şu an teknoloji dünyasındaki çoğu firmanın üstünde düşündüğü en önemli konuların başında işletim sistemlerini olabildiğince birbirine entegre etmek geliyor. Apple ise geçmişten bu güne kadar tek bir işletim sisteminin bütün cihazlarda çalışmasına karşı bir firma oldu.

Bir işletim sistemini tüm cihazlarda çalıştırmaya çalışmak yerine uygulama bazında bir kesişim Apple açısından ve tüketiciler açısından bizce de mantıklı bir yolmuş gibi gözüküyor.

iOS 12 içerisinde bir tasarım değişikliği beklemediğimizi söyledik ancak bu demek değildir ki iPhone’un kendisiyle gelen bazı uygulamalar da değişikliğe uğramayacak. Fotoğraflar, Kamera, Sağlık gibi uygulamalarını bizce Apple yeni bir tasarıma kavuşturabilir. iBooks uygulamasının adının değişeceği ve sadece ”Books” olacağı sızan diğer bir konu.

Bildirimler konusunda da iOS işletim sisteminde uzun senelerdir bir geliştirme bekleyen biri olarak umarım Apple bu konuda da bir çalışma yapmıştır. Bildirimler ben kendimi bildim bileli kullanıma etkili biçimde etki etmiyorlar ve maalesef ki gerek gösteriliş yöntemi gerekse gruplandırmaları bence hatalı. Kullanıcıya daha fazla seçenek sunan bir ”Bildirim Paneli” çok daha yararlı olacaktır.

iOS 12 ile birlikte Apple’ın arttırılmış gerçeklik konusundaki yatırımları da devam edecekmiş gibi görünüyor. iOS 12 bize ARKit 2.0 güncellemesini sunacak ve böylelikle geliştiriciler çok daha gerçekçi sahneler ve objeler yaratabilecekler. Yenilikler sadece bununla da sınırlı değil ARKit 2.0 ile birlikte iki kişi aynı yerde iki farklı açıdan aynı objeyi görebilecekler ve bu şekilde etkileşime girebilecekler.

Uzun zamandır beklediğimiz ve LED teknolojisine sahip ekranlar için büyük avantaj olarak ”Karanlık Tema” seçeneğinin de iOS 12 ile birlikte geleceği neredeyse kesin olarak bakılan bir diğer konu.

iOS 12 konusunda sızan bilgileri derlediğimiz bu yazı umarım hoşunuza gitmiştir. Siz de yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayınız 🙂

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

  1. Bildirimler konusu iOS’de gerçekten rezalet bir durumda. Umarım eski basit çözümlere geri döneriz. Bir de diyorlarki Apple hakkında hiç kötü hiçbirşey söylemiyorsun. Diyorum işte bildirimler çok kötü.

  2. Daha fazla kişiselleştirme lazım. Ana ekranı daha rahat değiştirebilrmeliyiz. Android’in bu avantajının artık gelmesi lazım IOS’a.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz