Ana Sayfa Haberler Apple’dan Jailbreak Açıklaması!

Apple’dan Jailbreak Açıklaması!

0

Apple, iPhone, iPad veya iPod touch’ın yazılımını kırmak olarak tabir edilen Jailbreak işlemi ile uzun yıllardır amansız bir mücadele içerisinde. Cupertino merkezli şirketin Jailbreak‘e hiçbir zaman sıcak bakmadığı gerçeğiyle birlikte, şirketin destek sayfasında son olarak paylaştığı bir makalede Jailbreak’e halen tümüyle karşı olduğu net bir şekilde görülebiliyor.

15 Haziran’da yayınlanan destek makalesinde (ilgili destek makalesi), Jailbreak işlemi sonrası aygıtlarda görülebilecek olumsuz etkilerden bahsediliyor. Bu olumsuz etkiler aşağıdakiler olarak sıralanıyor ancak bunlarla sınırlı değiller.

  • Güvenlik açıkları,
  • Kararsızlık,
  • Düşük pil ömrü,
  • Güvenilir olmayan ses ve veriler,
  • Hizmetlerin bozulması veya çalışmaz hale gelmesi,
  • Gelecekteki yazılım güncellemelerini alamama.

Destek makalesinde Jailbreak yapılan iOS cihazların olası tehlikelere açık hale geldiği üzerinde durularak kullanıcıların Jailbreak’e olan bakış açılarının değişmesi hedefleniyor. Beklenildiği gibi, makalede Jailbreak’in hiçbir faydasına değinilmiyor. Ne de olsa Apple, hiçbir zaman cihazlarının Jailbreak’e maruz kalmasını istemedi, gelecekte de istemeyecek gibi duruyor.

Makalenin en sonunda ise oldukça önemli bir konuya değinen Apple, hizmet sözleşmesi şartlarını ihlal eden cihazlarla ilgili garanti hizmetini reddetme hakkının saklı olduğunu vurguluyor.

Jailbreak’in uzun yıllardır varolduğu gerçeği ve Apple’ın hiçbir zaman Jailbreak’e sıcak bakmadığı göz önüne alındığında, şirketin yayınladığı en yeni destek makalesinde böyle bir tutum göstermesi kesinlikle şaşırtıcı değil.

Apple, Kernel Patch Protection (KPP) gibi güvenlik özellikleri üzerinden bilgisayar korsanlarının kendi araçlarını geliştirmelerini zorlaştıran modern iOS sürümleri oluşturarak Jailbreak’i her açıdan önlemeye çalışıyor. Yakın zamanda herkese açık olarak yayınlanacak olan iOS 12 sürümü için de durum farklı olmayacak. Elbetteki Jailbreak geliştiricilerinin Apple’ın her türlü engellemelerine rağmen çalışmalarına devam edecekleri de bir gerçek. Özellikle KeenLab’ın geçtiğimiz günlerde iOS 12 beta sürümünde çalışan Jailbreak aracını göstermesi bunun en somut örneği konumunda.

Cupertino merkezli şirketin paylaştığı destek makalesi elbetteki Jailbreak meraklılarının cihazlarını Jailbreak’li hale getirmelerinin önüne geçemeyecek. Ian Beer gibi deneyimli güvenlik araştırmacıları ile CoolStar, Jonathan Levin gibi ünlü Jailbreak geliştiricilerinin son zamanlarda JB dünyasına artan ilgileri karşısında Apple’ın da Jailbreak konusuna açıkça değindiğini görmek ise oldukça ilginç duruyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz