Ana Sayfa iOS iOS: Yerleşik iOS Sözlüğü Nasıl Etkinleştirilir ve Kullanılır?

iOS: Yerleşik iOS Sözlüğü Nasıl Etkinleştirilir ve Kullanılır?

1

Yerleşik sözlük uzun zamandır iOS cihazlarında kullanılabilen bir özellik. Apple, her iOS sürümü ile sözlüğünü geliştiriyor. Türkçe dilde de kullanılabilen iOS sözlüğünün nasıl etkinleştirileceğini ve kullanılacağını bu yazımızda açıklamaya çalıştık.

iOS’taki yerleşik sözlüğü etkinleştirmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

iOS Sözlüğünü Etkinleştirme

iPhone ve iPad’inizde yerleşik iOS sözlüğünü kullanmaya başlamadan önce onu etkinleştirmeniz gerekiyor. Kimi cihazda özelliğin varsayılan olarak etkin olduğunu belirterek, bunun kontrolünü aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz.

Adım 1: Ayarlar uygulamasını açın.

Adım 2: Genel menüsüne dokunun.

Adım 3: Sözlük menüsüne dokunun ve Türkçe başlığı altında listelenen “Arkadaş Türkçe Sözlük” seçeneğine dokunun. Arkadaş Türkçe sözlüğü hızlı bir şekilde iPhone veya iPad’inize indirilecek ve kullanılabilir olacaktır. Sözlüğün kullanılabilir olduğunu gösteren tik simgesi görünecektir.

Türkçe Arkadaş sözlüğünü uygulamalar üzerinde metin seçerek kullanabilirsiniz. Mesela Safari veya Chrome uygulamasında açtığınız web sayfasındaki herhangi bir metni seçerek anlamını sözlük üzerinden hızlı bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Türkçe iOS Sözlüğünü Kullanma

Türkçe Arkadaş sözlüğünü, uygulamalardaki imleç ile işaretlenebilen kelimeler üzerinde kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Mesela Safari veya Chrome’da açtığınız herhangi bir web sayfasındaki kelimeyi işaretleyerek o kelimenin anlamını görebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin.

Adım 1: Herhangi bir uygulamayı açın (biz Notlar uygulaması üzerinden anlatım yapacağız).

Adım 2: Herhangi bir kelimeyi seçin.

Adım 3: Kelimeyi seçmenizle gelen seçenekler çubuğunun en sağındaki kaydırma simgesine dokunun.

Adım 4: Gelen seçeneklerden Ara seçeneğine dokunun.

Adım 5: Bu adımda seçtiğiniz kelimenin anlamı Arkadaş Türkçe sözlüğünde yer alıyorsa kelimenin anlamını görüntüleyebiliyor olmalısınız.

Apple, iOS 12 ile Sözlük özelliğinde önemli bir geliştirme yaptı ve kelimelerin eşanlamlılarının bulunmasının önünü açtı. Bu özellik henüz Türkçe için kullanılamıyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz