Ana Sayfa Haberler iOS için Geliştirilen Üçüncü Taraf Mail Uygulamalarına Dikkat!

iOS için Geliştirilen Üçüncü Taraf Mail Uygulamalarına Dikkat!

1

The Wall Street Journal tarafından yayınlanan üçüncü taraf e-posta uygulamaları ve hizmetleriyle ilgili bir haberde, Gmail gibi e-posta hizmetleriyle birlikte çalışan bazı üçüncü taraf e-posta sağlayıcılarının daha iyi yazılım araçları oluşturmak için müşteri e-postalarını okuduklarına değiniliyor.

İki yıl önce, 163 uygulama ortağı olan ve e-posta pazarlamalarıcıları için hizmet veren Return Path’ın çalışanlarına şirket yazılımını geliştirmek ve eğitim amacıyla tam 8.000 müşteri e-postasını okumasına izin verdiği skandalı ortaya çıkmıştı. Benzer şekilde, iOS için bir mail uygulaması olan Edison’un geliştiricisi Edison Software’in yeni bir akıllı yanıt özelliği geliştirmek için çalışanlarına yüzlerce kullanıcı e-postasını okuma izni verdiği ortaya çıkmıştı.

E-Postaları Okumak için Kullanıcı İzni Alınmıyor!

The Wall Street Journal’a göre, şirketler bir kullanıcının e-postasını okumak için herhangi bir izin talebinde bulunmuyor çünkü bu izni kullanıcıların hizmetlerini kullanabilmeleri için kabul ettikleri hizmet sözleşmesinden alıyorlar. E-postaları okuyan şirket çalışanları için katı protokoller uygulandığı belirtilse de gizliliğin ağır bir şekilde delindiği yadsınamaz bir gerçek.

Edison, Return Path ve diğer üçüncü taraf e-posta hizmetleri, genel bir uygulama analizi yapabilmek adına kullanıcı e-postalarını okumak için bilgisayar taramasını kullanıyor. Google, geçen yıldan bu yana veri gizliliğine önem verdiğini dile getirerek Gmail kullanıcılarının gelen e-posta kutularını taramadığını belirtiyor ancak üçüncü taraf yazılım geliştiricilerinin bunu yapmasına izin veriyor. Yahoo ve Microsoft gibi diğer e-posta hizmeti sağlayıcıları ise onay alarak kullanıcıların gelen e-posta kutularına erişim ve tarama izni alıyorlar.

Edison, Gmail ve Return Path gibi e-posta hizmetlerinin kullanıcı e-postalarını okumaları yeni bir gelişme değil. Hizmetlerini geliştirmek isteyen e-posta sağlayıcıları yıllardır kullanıcıların gelen e-posta kutularını karıştırıyorlar ve aslında bunu göstere göstere yapıyorlar. Çünkü, hizmetlerinin kullanılabilmesi için kullanıcıların onayına sunulan hizmet sözleşmesinde konuyla ilgili detaylar açık bir şekilde belirtiliyor. Birçok kullanıcı okumadan kabul ettiği hizmet sözleşmesiyle e-postalarının okunmasına iznini verdiğinden bi haber ve şirket çalışanlarının e-postalarını okuyor gerçeğinden endişe duymaları kuvvetle muhtemel.

Google Açıklama Yapmak Zorunda Kaldı

Google, yaptığı yazılı bir açıklama ile sadece e-postalarına erişmeleri için izin veren kullanıcıların gelen kutularının incelendiğini, inceleme sonucu analizi yapılan verilerin üçüncü taraf geliştiricilerle paylaşıldığını açıkladı. Google, çalışanlarının yalnızca “bize sorduğunuz ve izin verdiğiniz veya güvenlik veya kötüye kullanım soruşturması” gibi özel durumlarda kullanıcı e-postalarını okuduklarını söylüyor.

Wall Street Journal’ın da belirttiği gibi, kullanıcılar e-posta gizliliği söz konusu olduğunda Google’ın güçlü kullanıcı verileri koruması sunmayan e-posta uygulamalarından uzak durmaları gerekiyor. Çünkü Gmail hesaplarına bağlanan bir uygulama oluşturmak son derece kolay ve verilecek bir Gmail gelen kutusu erişim izni ile uygulama geliştiricileri gelen kutusunun tüm içeriğini görebilirler. iOS ve macOS kullanıcıları için Apple’ın sunduğu Mail uygulamasını kullanmak bu tip durumlarla karşılaşılmasının önüne geçiyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz