Ana Sayfa Apple Apple, Araba Projesinin Ticari Sırlarını Çalan Eski Şirket Çalışanına Acımadı

Apple, Araba Projesinin Ticari Sırlarını Çalan Eski Şirket Çalışanına Acımadı

0

FBI, Kaliforniya Eyaleti Northern District Mahkemesi’ne yaptığı mahkeme başvurusunda eski Apple çalışanı Xiaolang Zhang’ın şirketin ticari sırlarını çalmakla suçluyor.

Zhang, 2015 yılında Project Titan’da çalışmak üzere otonom araçlarda kullanılacak yazılım ve donanım geliştirmek için Apple’da işe başladı.

Zhang, Apple’ın Bilgi İşlem Ekibi’nde özellikle sensör verilerini analiz etmek adına devre kartlarını tasarlayıp test etmek için çalıştı. Zhang’ın otonom sürüş projesi için ticari sırlar ve fikri mülkiyet içeren pozisyonundan dolayı güvenli ve gizli şirket içi veri tabanına geniş erişim hakkı vardı.

Nisan 2018’de Zhang, çocuğunun doğumundan dolayı Apple’dan aile izni aldı ve o sırada Çin’i ziyaret etti. Kısa bir süre sonra, Apple’daki amirine şirketten ayrılacağını ve Çin’de otonom araç teknolojisine odaklanan bir Çin şirketi olan XMotors’da çalışacağını söyledi.

Zhang’ın amiri, çalışanının XMotors’da çalışacağını söylemesinden sonra Apple’ın Yeni Ürün Güvenlik Ekibi’nin bir soruşturma başlattığını, geçmiş ağ faaliyetlerinin incelendiğini ve istifa ettiğinde ele geçirilen Apple cihazının incelendiğini söylüyor.

Apple, Zhang’ın ayrılışından hemen önce, ağ faaliyetinin Apple’da çalıştığı iki yıla kıyasla “katlanarak arttığı” sonucuna vardı. Eski Apple çalışanının prototip ve prototip gereksinimlerini içeren içeriklere eriştiği ortaya çıktı. Mahkeme kayıtlarında bu prototipler, güç gereksinimleri, düşük voltaj gereksinimleri, batarya sistemi ve aktarma organı süspansiyonu montajları olarak geçiyor.

Apple Campus’ün kamera kayıtlarının incelenmeye başlamasıyla, Zhang’ın 28 Nisan Cumartesi akşamı hem Apple’ın otonom araç yazılımına hem de veri indirmek için kullanılan donanım laboratuvarlarına girerek bir kutu bıraktığı tespit edildi. Zhang Apple’ın güvenlik ekibiyle yaptığı ikinci bir görüşmede, babalık iznini kullandığı sırada hem çevrimiçi veriyi hem de donanımı (Linux sunucusu ve devre kartları) Apple’dan çalmaya çalıştığını, kendi cihazından eşinin dizüstü bilgisayarına hassas içerikleri kopyaladığını itiraf etti.

Şirketin Dijital Adli Soruşturmalar ekibi, Zhang’ın verilerinin en az yüzde 60’ının eşinin bilgisayarına kopyalandığını tespit ettikten sonra tüm kanıtları FBI’a iletti. FBI, mahkeme başvurusunda büyük ölçüde teknik konular üzerinde duruyor.

Açılan dava ile Apple’ın uyguladığı güvenlik protokollerine de bir göz atma fırsatımız oluyor. Bir çalışanın Project Titan gibi hassas projelere erişmek için Apple’ın özel ağına giriş yapması ve yalnızca bir çalışanın projeye erişimi olan başka bir çalışan tarafından desteklendiğinde verilebilecek bir statüye sahip olması gerektiği görülüyor. Ayrıca tüm istekleri inceleyen yöneticinin olması ise dikkat çekiyor. Yaklaşık 5.000 Apple çalışanı, Apple’ın otonom sürüş ile ilgili verilere erişebiliyor. Ayrıca, Zhang’ın eriştiği veritabanları yaklaşık 2.700 çekirdek çalışanla sınırlanmış.

Zhang, işe alındığında Fikri Mülkiyet Sözleşmesi imzaladı ve zorunlu bir şahsi gizlilik eğitim oturumuna katıldı. Zhang, Haziran ayının sonunda FBI ile görüştü ve bilgileri çaldığını itiraf etti. Daha sonra, 7 Temmuz’da Çin’e gitme teşebbüsünde bulundu.

Zhang, Apple’ın ticari sırlarını çalmak suçundan 10 yıla kadar hapis ve 250.000 dolar para cezasıyla karşı karşıya. Apple’ın Zhang’a açtığı davayı kazanması kuvvetle muhtemel. Zhang’ın hırsızlığının ortaya çıkmasından kısa bir süre önce Apple, çalışanlara medyaya sızan verilere ve bilgilere karşı uyarmak için uzun bir uyarı mesajı gönderdiği ortaya çıktı. Uyarı mesajında Apple, 2017 yılında 29 sızıntının sahiplerinin yakaladığını ve bu sızıntıları yapan 12 kişinin tutuklandığını söylüyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz