Ana Sayfa Apple Satın Aldığımız Bir Apple Ürünü için Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?

Satın Aldığımız Bir Apple Ürünü için Ne Kadar Vergi Ödüyoruz? [2018]

2

Uzun zamandır dolar kurunun Türk Lirası karşısında engellenemeyen artışıyla Apple, bir süredir beklenen zammını bu hafta tüm ürünlerine yansıttı ve o çok konuşulan “Apple ürünleri çok pahalı” tartışması yeniden başlamış oldu.

Peki, gerçekten Apple ürünleri pahalı mı yoksa vergiler ve dolar kurundan dolayı mı fiyatlar bu denli yüksek? Apple ürünlerinin pahalı olmasına vergilerin etkisi ne?

Bu haberimizde, satın aldığımız bir Apple ürünü için ödediğimiz vergi tutarını her bir Apple ürünü için tek tek derledik. Ayrıca ürünlerin ABD satış fiyatlarını da paylaştık. Böylece belli bir oranda

*Hatırlatma: Fiyat, KDV + diğer yasal ücretler bilgisi Apple.com/tr’den alınmıştır.

**Hatırlatma: Ürünlerin ABD fiyatları ile Türkiye fiyatlarını kıyaslarken birim bazında kıyaslama yapılmalı. Yani 1 dolar = 1 TL olarak görülmeli.

***Hatırlatma: Fiyat listelerini tam boyda görüntülemek için resimlerin üstüne tıklayabilirsiniz.

Bir iPhone Satın Alırken Ödediğimiz Vergi

En ucuz iPhone modeli iPhone SE 32GB fiyatı 2.699 TL fiyat etiketine sahip. Bu fiyatın 847 TL’sini KDV ve diğer yasal ücretler oluşturuyor. iPhone SE 64GB ABD satış fiyatı ise yalnızca 349 dolar. Dünyanın en pahalı akıllı telefonu olan iPhone X 64GB’ın Türkiye fiyatı 7.499 TL iken ABD satış fiyatı 999 dolar. iPhone X’in 7.499 TL’lik fiyatının 2.264 TL’lik kısmını KDV ve diğer yasal ücretler oluşturuyor.

iPhone Fiyatları Vergi

Bir iPad Satın Alırken Ödediğimiz Vergi

iPad modellerinin Türkiye fiyatı 2.299 TL’den başlıyor ve 7.149 TL’ye kadar çıkıyor. Peki, herhangi bir iPad modelini satın alırken fiyatın ne kadarlık kısmını KDV ve vergiler oluşturuyor? Bunun cevabını aşağıdaki listeden görebilirsiniz ancak daha anlaşılır olması için iPad mini 4’ün fiyatını ele alalım. Şu anda iPad mini 4 128GB (Wi-Fi) modelinin satış fiyatı 2.299 TL. Bu fiyatın 388 TL’lik kısmını KDV + diğer yasal ücretler oluşturuyor.

iPad Fiyatları Vergi

Bir Mac Satın Alırken Ödediğimiz Vergi

En ucuz dizüstü Mac modelinin fiyatı 5.499 TL’ye kadar yükselmişken, satın alınan herhangi bir Mac modeli için ödediğiniz vergiyi merak ediyor olmanız oldukça normal. Keza 29.999 TL’den başlayan fiyatı ile iMac Pro’nun fiyatını gördüğünüzde bunu merak edebilirsiniz. Varsayılan yapılandırma seçenekleri ile şu anda iMac Pro’nun fiyatı 29.999 TL’den başlıyor ve bu fiyatın 4.978 TL’lik kısmını KDV ve diğer yasal ücretler oluşturuyor. iMac Pro’nun aynı yapılandırmalarla ABD satış fiyatı ise 3.999 dolar.

Mac Fiyatları Vergi

Bir Apple Watch Satın Alırken Ödediğimiz Vergi

Apple’ın akıllı saati Apple Watch’u satın almanız durumunda ödeyeceğiniz en düşük vergi tutarı 282 TL ile Apple Watch Series 1 (38mm) modeline ait. Bu modelin ABD satış fiyatı ise yalnızca 249 dolar.

Apple Watch Fiyatları Vergi

Bir Apple TV Satın Alırken Ödediğimiz Vergi

Her kullanıcıya hitap etmese de kimisi için vazgeçilmez bir yere sahip olan Apple TV modelleri tarafında karşımıza çıkan en düşük vergi tutarı 277 TL ile 4. nesil Apple TV (32GB)’ye ait. Bu modelin ABD satış fiyatı ise yalnızca 149 dolar. Bu fiyatı 149 TL olarak kabul edebilirsiniz.

Apple TV Fiyatları Vergi

Bir Apple Aksesuarı için Ödediğimiz KDV

Apple cihazlarının artık vazgeçilmez eşi olan aksesuarları tarafındaysa KDV yani Katma Değer Vergisi karşımıza çıkıyor. Yarım metrelik bir lightning USB kablosunun Türkiye fiyatı 109 TL ve bu fiyatın 16,63 TL’lik kısmını KDV oluşturuyor. Kablonun ABD satış fiyatı yalnızca 19 dolar.

Apple Aksesuarları KDV

Görüleceği üzere, Türkiye’de ithal ürünlere uygulanan vergilerden ziyade dolar kurunun yüksek olması Apple ürünlerini doğrudan etkileyen etmenlerin en başından geliyor. Şu anda 1 ABD doları 4,85 TL. Yani ABD satış fiyatı 19 dolar olan sıradan bir kablo için sadece kur farkından dolayı oluşan tutar 93 TL civarında. Üstüne veriler eklendiğinde ise ortaya cep yakan fiyat tarifesi çıkıyor.

Tüm bunlarla birlikte, sanıldığı gibi Apple ürünlerinin pahalı olmadığını, dolar kurunun çok yüksek olduğunun altını rahatlıkla çizebiliriz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

  1. sitenin el değiştirmesiyle apple haberlerini güncel bir şekilde takip ediyoruz. apple forumu da oluşturup aktif hale getirirseniz daha da ziyaretçi sayınız artacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz