Ana Sayfa Haberler iOS: Uygulamaları Kapanmaya Zorlamanın Pil Ömrüne Etkisi Ne?

iOS: Uygulamaları Kapanmaya Zorlamanın Pil Ömrüne Etkisi Ne?

0

Kimi iOS kullanıcıları, Uygulama Değiştirici‘deki uygulamaları kapanmaya zorlamanın iPhone’un pil ömrünü korumaya yardımcı olabileceğini veya iPhone yavaşladığında cihazın hızını artıracağı gibi bir inanışa sahip.

Yıllarca, Uygulama Değiştirici’den uygulama kartlarını yukarıya doğru kaydırarak uygulamaların kapanmaya zorlanmasının pil ömrünü olumlu yönde etkilediği, bu şekilde iPhone‘un şarjının biraz daha uzun gidebileceğine inanıldı ancak aslında bu inanışın oldukça yanlış olduğu üst düzey bir Apple yetkilisi tarafından doğrulandı.

Apple’ın konuyla ilgili olarak resmi bir açıklaması olmasa da, şirketin yazılım mühendisliği şefi ve başkan yardımcısı Craig Federighi, pil tasarrufu için iOS uygulamalarını kapanmaya zorlamanın yanlış bir yaklaşım olduğunu belirtiyor.

Kimi uzmana göre, iOS’ta uygulamaların kapanmaya zorlanması pil ömrünü artırmıyor, aksine pil ömrünü azaltıyor.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/07/15/iphone-pil-sagligi-icin-dikkat-edilmesi-gerekenler/]

Uygulamaların Çalışma Şekli

iPhone Uygulama Değiştirici

İstisnalar olsa da, genel olarak bir uygulamadan Ana Ekran veya Ana Ekran çubuğu kullanılarak çıkıldığında, uygulama tamamen donuyor ve iPhone’un pil gücünü kullanmayı kesiyor.

Arka Planda Uygulama Yenile özelliği kapalıysa, hiçbir şekilde arka planda uygulamalar pil ömrüne herhangi bir etkide bulunamıyor. Eğer ki bu özellik açık ise, Facebook gibi bazı uygulamalar arka planda içerik yenilemesi yapabilmek için çalışabilir ve doğal olarak pil ömrünü etkileyebilirler.

Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile menüsüne giderek, Arka Planda Uygulama Yenile özelliğini kapatabilirsiniz.

Uygulamaları Kapanmaya Zorlamanın Pil Ömrüne Etkisi Ne?

Eski bir Genius Bar teknisyeni olan Scotty Loveless, bir uygulamanın kapanmaya zorlanması durumunda, o uygulamanın iPhone’un RAM’inden kullandığı belleğin temizlediğini söylüyor. Anlayacağınız, herhangi bir iOS uygulamasını kapanmaya zorladığınızda, bellekteki geçici uygulama verileri tamamen siliniyor ve uygulamayı yeniden açtığınızda tekrar bellek yüklenmesi yapılıyor.

Sıkça kullanılan bir uygulama için -örneğin Hava Durumu, Instagram gibi- kapanmaya zorlanması ve ardından yeniden açılması iPhone’un pil ömrünü olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü, yukarıda da belirtildiği gibi, sürekli bellek boşaltılması-yüklenmesi sırasında pil kullanımı artıyor.

iOS’un daha fazla belleğe ihtiyaç duyduğundan herhangi bir uygulama arka planda dondurulmuş olsa bile kapattığını da belirtelim. Yani, Uygulama Değiştirici’de uygulama kartı görünür olmaya devam ediyor olsa da uygulamayı açtığınızda sanki kapanmaya zorlayıp tekrar açıyormuş hissini yaşadığınız durumlar olabilir. İşte bu durum, iOS’un RAM kullanımını optimize etmek için gerektiğinde bazı uygulama veya uygulamaları kapanmaya zorlamasından kaynaklanıyor.

Eğer ki Arka Planda Uygulama Yenile özelliğiniz kapalıysa, hiçbir şekilde arka plandaki uygulamaların pil ömrünü etkilemediğini belirterek, Uygulama Değiştirici’den uygulamaları kapanmaya zorlamayı bırakmanızı, uygulamayı kullanımınızı etkileyen bir sorunla karşılaşmanız durumunda o uygulamayı kapanmaya zorlamanızı tavsiye ederiz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz