Ana Sayfa Haberler 2018 MacBook Pro Modellerinde Veri Kurtarma Yapılamıyor!

2018 MacBook Pro Modellerinde Veri Kurtarma Yapılamıyor!

0

Apple, 2016 yılında ilk Touch Bar özellikli MacBook Pro modelini piyasaya sürdüğünde, iFixit onarım uzmanları, logic board yani mantıksal kartta herhangi bir arızalanma durumunda SSD’lerin yerleşik olmasından dolayı verilerin kurtarılamayacağına dair endişelerini dile getirmişlerdi. Sonradan durumun böyle olmadığı ortaya çıktı.

Apple, Touch Bar özellikli 2016 ve 2017 MacBook Pro modellerinde herhangi bir logic board arızası meydana geldiğinde, kullanıcı verilerinin kurtarılmasına izin veren özel bir aracı Genius Bar’ların ve Apple Premium Reseller’in kullanımına sunmuştu. Böylece, SSD’deki verileri sorunsuz bir şekilde kurtarılabiliyordu.

MacBook Pro Veri Kurtarma Aracı

Bahsi geçen araç, arızalanan logic board‘dan çalışan bir MacBook Pro‘ya veri aktarabilen, küçük bir kara kutudan meydana geliyor. Kutu, çalışan bir MacBook Pro’ya USB-C – USB-C kablosu ile bağlanarak arızalı logic board’un veri kurtarma portuna bağlanan esnek bir kabloya sahip.

MacBook Pro Migration Assistant

Apple teknisyenleri, arızalı logic board’u özel bir kutuya yerleştirdikten ve tüm kabloları bağlandıktan sonra, çalışan bir MacBook Pro’ya Migration Assistant’ı kullanarak ve standart adımları takip ederek verileri aktarabiliyorlar.

2016 MacBook Pro Logic Board Veri Kurtarma Portu

Logic board’un arızalanması durumunda hayat kurtarıcı bir yere sahip olan bu araç ile verilerin kurtarılması son derece kolay ancak, aracın yeni MacBook Pro modellerinde çalışmayacağı iddia ediliyor.

Touch Bar Özellikli 2018 MacBook Pro Modellerine Dikkat!

iFixit, geçtiğimiz hafta, Apple’ın yeni 13 inç ve 15 inç MacBook Pro modellerini parçalarına ayırdı ve yeni MacBook Pro modellerinin veri kurtarma portuna sahip olmadığını keşfetti.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/07/17/2018-macbook-pro-parcalarina-ayrildi/]

MacRumors’un ulaştığı birkaç Apple Premium Reseller tarafından da doğrulanan bu durum, Touch Bar özellikli 2018 MacBook Pro modelleriyle daha önceki modellerde kullanılabilen veri kurtarma aracının uyumsuz olduğu ortaya çıkardı.

Kaynaklar, yenilenen logic board’a sahip 2018 MacBook Pro modellerinde bu kartın arızalanması durumunda verilerin kurtarılamayacağını iddia ediyor. Eğer ki, logic board’u arızalanan dizüstü Mac hala çalışıyorsa, sistemi Hedef Disk Modu’nda ön yükleyebilir ve Thunderbolt 3 bağlantı noktalarına ile kullanılabilen standart bir işlem olan Geçiş Yardımcısı’nı kullanarak veriler başka bir Mac’e aktarılabilir.

Touch Bar özellikli 2018 MacBook Pro modellerinden veri kurtarma portunun neden kaldırıldığı belli değil ancak 2018 MacBook Pro modellerinde Apple’ın özel T2 çipi bulunuyor. Apple, bu çip sayesinde iMac Pro gibi SSD için donanım şifrelemesi sağlıyor. Bu güvenlik yükseltilmesinden dolayı portun kaldırılmış olması kuvvetle muhtemel.

Apple, 2018 MacBook Pro sahiplerinin sık sık cihazlarını yedeklemesini önermesi bir bakıma bu durumu doğruluyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz