Ana Sayfa Haberler iPhone Şifremi Unuttum, Ne Yapabilirim?

iPhone Şifremi Unuttum, Ne Yapabilirim?

0

Bu yazıda, “iPhone şifremi unuttum, ne yapabilirim?” sorusunun cevabını en genel hatları ile cevaplayacak, iPhone şifresinin (veya iPad) unutulması durumunda takip edilmesi gereken adımları sizlerle paylaşacağız.

Hepsinden önce, şifresi unutulan iPhone‘un tüm cihaz verileri sıfırlanacaktır. Çünkü iPhone’u geri yüklemeniz gerekecek. Yine de verilerinizi cihazınızı sıfırlamadan kurtarmanıza yardımcı olacak birkaç yazılım var, bunları da sizlerle paylaşıyoruz.

iPhone Şifre Kırma (Parola) Mümkün mü?

iPhone şifre kırma işlemi genelde artniyetli kişilerce veya güvenlik kollarınca kullanılan bir yöntemdir ve bir hayli zordur. Çünkü hem teknik ekipman hem de kod bilgisi gerektirir ki masum bir şekilde iPhone’un şifresini (parolasını) unutan kullanıcılar için bu yöntemi kullanmak biraz güç.

Üstelik, Apple, her yeni yazılım güncellemesi ile iPhone’un parolasını kıran cihazlara karşı birtakım ek engeller getiriyor ve iPhone şifremi unuttum” diyen kullanıcılar için başvurulabilecek yol olan iPhone şifre kırma işleminin önüne setler koyuyor.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/07/06/ios-12-usb-aksesuarlari-icin-kisitli-mod-nasil-etkinlestirilir-veya-kapatilir/]

Yine de kullanılabilecek basit yazılımlar, araçlar bulunmaktadır. Yazının son kısmında “iPhone şifremi unuttum, cihazımızı sıfırlamadan verilerimi kurtarmak istiyorum” diyenler için de bu yazılımlara değineceğiz.

iPhone Şifremi Unuttum, Ne Yapabilirim

iPhone’u Kurtarma Moduna Alarak Geri Yükleme

iPhone şifremi unuttum diyen bir kullanıcının kullanabileceği en iyi ve en basit çözüm geri yükleme yapmaktır. Tüm kişisel bilgileriniz silinir ancak bir iCloud veya iTunes yedeğiniz varsa bunu daha sonra kullanabilirsiniz.

iPhone’u iTunes’den geri yüklemeye çalışmak bir şifre gerektirir ancak Kurtarma Modu’nda şifre kullanamdan geri yükleme yapmak mümkündür. Cihazınızdaki veriler tümüyle silin ve iOS’un son sürümü sıfırdan yüklenir.

Hatırlatma: Cihazı ilk olarak kurmak için kullanılan Apple Kimliği ve şifresine ihtiyacınız olacaktır.

iPhone veya iPad’i Kurtarma Modu’na Alma

iPad veya iPhone’u Kurtarma Modu’na alarak geri yükleme yapabilmek için şu adımları izleyin:

1) Cihazınızı en az yüzde 50 oranında şarj edin.

2) Mac veya PC’nizde açıksa iTunes’i kapatın. iPhone veya iPad’inizi lightning bağlantı kablosunu kullanarak Mac veya PC’nize bağlayın. Otomatik olarak açılmazsa iTunes’i yeniden açın.

3) Şimdi iPhone’unuzu yeniden başlatın.

4) Cihazınızı Kurtarma Modu’na alabilmek için aşağıdaki talimatları uygulayın.

  • iPhone X, iPhone 8 veya iPhone 8 Plus için: Sesi Aç düğmesine basıp hemen bırakın. Sesi Kıs düğmesine basıp hemen bırakın. Ardından, Kurtarma Modu ekranını görene kadar Yan düğmeyi basılı tutun.
  • iPhone 7 veya iPhone 7 Plus için: Uyut/Uyandır düğmesiyle Ses Kısma düğmesini aynı anda basılı tutun. Apple logosunu gördüğünüzde düğmeleri bırakmayın. Kurtarma Modu ekranını görünceye kadar düğmelere basılı tutmaya devam edin.
  • iPhone 6s ve önceki modeller, iPad veya iPod touch için: Uyut/Uyandır düğmesiyle Ana Ekran düğmesine aynı anda basılı tutun. Apple logosunu gördüğünüzde düğmeleri bırakmayın. Kurtarma Modu ekranını görünceye kadar düğmelere basılı tutmaya devam edin.

iPhone Şifremi Unuttum Kurtarma Modu

Artık Geri Yükleme veya Güncelleme seçeneğine sahip olacaksınız.  Sizin için uygun olan seçenek “Geri Yükle” seçeneğidir.

iTunes Geri Yükle

iOS yazılımı sıfırdan indirileceği için biraz beklemeniz gerekecek. Yazılım boyutu ortalama 1.8GB-2.4GB arasındadır.

iPhone’unuz artık eskisi gibi çalışıyor olmalı. Çalıştırdığınız iOS sürümüne bağlı olarak Apple Kimliğinizi girmeniz istenebilir.

Adli Tıp Yazılımlarını Kullanarak iPhone Şifresi Kırma

iPhone’unuzu geri yüklemek zorunda olsanızda, bu işlem öncesi verilerinizi kurtarmak için bazı mevcut yolları deneyebilirsiniz. Bugün paylaşacağımız birkaç yazılım işinizi görebilir. Hemen belirtelim; YouTube’da paylaşılan saçma hileler veya sıradan yazılımlardan söz etmiyoruz.

Elcomsoft iOS Forensic Toolkit, iPhone veya iPad’in parolasını kırmanın güvenilir bir yolunu sunuyor olsa da herkes tarafından indirilemiyor ve lisans gerekiyor. Üstelik, lisans satın alabilmek için kimlik bilgileriniz talep edilebilir.

iPhone veya iPad’in şifresini kırabilmek adına Mac için geliştirilmiş adli tıp yazılımları;

FBI, iPhone’ların Şifresini Nasıl Kırıyor?

iPhone şifre kırma olayı, Mart 2016’da baya bir konuşulmuştu. FBI’ın San Bernardino terör saldırısında, teröristlerden birine ait olduğunu iddia ettiği iPhone 5c’in şifresinin kırılmasını talep etti ve bunu mahkeme emri ile yaptı ancak Apple bu talebi uygulamadı.

Dava ilerledikçe, kamuoyu kolluk görevlilerine karşı tepki vermişti ve Adalet Bakanlığı’nın dava dosya detaylarını paylaşmasından bir gün önce, iPhone’un şifresinin kırılmasına gerek kalmadığı açıklandı.

Bir hafta sonra dava çözüldü ve FBI, Apple’ın yardımı olmadan telefonun kilidini açtığını açıkladı.

Apple, FBI’dan bunun nasıl yapıldığını kendisi ile paylaşmasını talep etti çünkü varsa bir yazılım zaafiyeti bunu gidermek istiyordu ama FBI herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadı. Daha sonra, FBI’ın İsrailli bir firma olan Cellebrite’den destek aldığı ve karşılığında 1 milyon dolar ödediği iddia edilse de FBI bunu doğrulamadı.

Bütün bu gelişmeler bir yandan iPhone sahipleri için güven verici (çünkü Apple kullanıcılarına değer veriyor ve ABD hükümetine karşı durabiliyordu) ama istenildiğinde iPhone’un şifresinin kırılabildiği gerçeği söz konusu olduğunda ise endişe verici.

Ancak, söz konusu iPhone 5c’nin şifresini kırma yöntemi ne olursa olsun, daha sonraki iPhone modellerinde çalışmayacağına inanmak için önemli nedenler vardır. iPhone 5s ve üstü modeller üstün güvenlik özelliklerine sahip ve Apple, istediği zaman bile, kendisinin de cihazlara erişim sağlayamayacağını iddia ediyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz