Ana Sayfa Haberler Kanlı Ay Tutulması için iPhone veya iPad’i Kullanabilirsiniz!

Kanlı Ay Tutulması için iPhone veya iPad’i Kullanabilirsiniz!

0

Tüm dünyanın büyük bir merakla beklediği Kanlı Ay tutulması bugün saat 20:13’te başlayıp gece 02:30’a kadar sürecek. 4 saat sürece Kanlı Ay tutulmasında özellikle saat 22:30 ile 01:13 saatleri arasında Ay tamamen kararacak.

Kanlı Ay tutulması başta Türkiye olmak üzere Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa, Antartika ve Güney Amerika’nın doğusunda çıplak gözle izlenebilecek.

  • ?20.15: Gölgeli tutulma başlangıcı
  • ?21.25: Parçalı tutulma başlangıcı
  • ?22.30: Tam tutulma başlangıcı
  • ?23.22: Azami tutulma
  • ?00.14: Tam tutulma sonu
  • ?01.19: Parçalı tutulma sonu
  • ?02.29: Gölgeli tutulma sonu

Kanlı Ay tutulmasını çıplak gözle izleyebilecek olmak oldukça heyecan verici ancak hava koşulları bunu engelleyebilir. Özellikle birkaç gündür etkisi altına girdiğimiz yağışlı havadan dolayı Ay’ı kimi yerde görmek veya konumunu saptamak güç olabilir. Durum böyle ise iPhone veya iPad‘inizi kullanabilirsiniz.

Kanlı Ay Tutulması için iPhone veya iPad Nasıl Kullanılır?

Ayın konumunu saptamak için iPhone veya iPad’inizden güç alabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan Solar System Scope uygulaması. Uygulamayı buradaki bağlantıya tıklayarak App Store’dan indirebilirsiniz.

Uygulamayı iPhone veya iPad’inize yükledikten sonra ilk açtığınızda konum erişim muhakkak izni verin. Uygulama için Konum Servislerinin kontrolünü Ayarlar > Genel > Gizlilik > Konum Servisleri > Solar System Scope > Uygulamayı Kullanırken.

Ay tutulması saatleri arasında uygulamayı kullanarak Ay’ın konumunu saptamanız oldukça kolay olacaktır. Tutulma öncesinde Ay’ın konumunu saptamak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Ayın Konumunu Saptama

Uygulamayı açtığınızda, ekrana dokunun. Sol taraftaki seçeneklerden en üstteki simgeye dokunun.

Kanlı Ay Tutulması iPhone

Gelen seçeneklerden Night SKY’a dokunun.

Kanlı Ay Tutulması iPhone 2

Ekranın altında yer alan tarih ve saat seçeneğine dokunun.

Kanlı Ay Tutulması iPhone 3

Ekran üzerindeki seçeneklerden saati ve dakikayı Kanlı Ay tutulmasının başlayacağı zamana yani 20:13’e ayarlayın.

Kanlı Ay Tutulması iPhone 4

Ekranı parmağınızla hareket ettirmek istediğinizde “elle kontrol”ü etkinleştirmek isteyip istemediğiniz sorulacaktır. No yani Hayır düğmesine dokunun ki konumunuza göre Ay’ın yerini tam olarak saptayabilin.

Şimdi iPhone’unuzu elinizde gözlem alanınıza göre sağa-sola veya yukarıya-aşağıya doğru hareket ettirerek ayın konumunu saptamaya çalışın. Ekranın sağ tarafındaki kaydırma düğmesini kullanarak gökyüzüne olan yakınlığınızı ayarlayabilirsiniz.

Moon yani Ay’ı göremiyorsanız zamanı yeniden ileriye sardırmayı deneyin.

Kanlı Ay Tutulması iPhone 4

Gökyüzünde, o saatte ve dakikada ayın nerede olacağını bu şekilde saptayabilirsiniz.

Kanlı Ay Tutulması iPhone 5

Kanlı Ay tutulmasını ayrıca YouTube’dan da canlı olarak takip edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey 20:13 itibariyle bu sayfayı ziyaret etmek veya aşağıdaki canlı yayını kaydetmek olacaktır.

Bir sonraki Kanlı Ay tutulmasının 20-21 Ocak 2019’da gerçekleşeceğini ve Türkiye’den izlemenin pek mümkün olmayacağını belirtelim.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz