Ana Sayfa Haberler MacBook Satın Alma Rehberi 2018: Hangi Dizüstü MacBook?

MacBook Satın Alma Rehberi 2018: Hangi Dizüstü MacBook?

0
MacBook Satın Alma Rehberi

MacBook Satın Alma Rehberi’mize hoşgeldiniz. Yeni bir dizüstü Mac satın almayı düşünüyorsanız, muhtemelen Apple’ın Mac dizüstü bilgisayarları arasında karar vermenin kolay olmadığını fark etmişsinizdir.

MacBook mu, MacBook Air mi, MacBook Pro mu diye sormayı bırakın ve rehberimize bir göz atın. Dizüstü MacBook Satın Alma Rehberi’miz, sizin için en iyi dizüstü Mac modelinin hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olacak.

Apple’ın beş farklı MacBook dizüstü bilgisayar seçeneği var. Bunlar;

  • 12 inç MacBook
  • 13 inç MacBook Air
  • 13 inç MacBook Pro
  • 13 inç MacBook Pro (Touch Bar ve Touch ID)
  • 15 inç MacBook Pro (Touch Bar ve Touch ID)

Her bir MacBook’un tam olarak teknik özelliklerine ve karşılaştırmalarına ulaşmak için yazımızı okumaya devam edin. En önemlisi, sizin için en iyisinin hangisinin olduğuna karar verebilmeniz için önerilerimizi de paylaşıyoruz.

MacBook Satın Alma Rehberi

Her bir dizüstü MacBook modeline göre MacBook Satın Alma Rehberimiz’i detaylandırmaya başlayabiliriz.

MacBook

MacBook Satın Alma Rehberi - MacBook

MacBook’la başlayalım (Air veya Pro değil). İlk olarak Nisan 2015’te tanıtılan ve en son Haziran 2017’de yenilenen 12 inç MacBook, Apple’ın temel Mac dizüstü bilgisayarı sınıfında.

Uzay Grisi, Altın, Roze Altın ve Gümüş renk seçenekleri ile sunulan 12 inç MacBook, iki temel yapılandırılmış modeli vardır:

  • 12 inç MacBook: 1.2 GHz İşlemci ve 256 GB Depolama Kapasitesi
  • 12 inç MacBook: 1.3 GHz İşlemci ve 512 GB Depolama Kapasitesi

İsterseniz işlemciyi +1.500 TL ödeyerek 1.4 GHz’e yükseltebilirsiniz. Ayrıca, 8 GB veya +1.200 TL ödeyerek 16 GB RAM arasında seçim yapabilirsiniz.

İşlemcinin saat hızları, 2016’nın 12 inç MacBook’larına kıyasla biraz daha yüksek olsa da, daha modern Kaby Lake işlemci mimarisi sayesinde pratikte daha hızlı olduklarını söylemek mümkün. 2015 12 inç MacBook modellerine kıyasla RAM daha hızlıdır. Çünkü RAM’ler 1600MHz’den 1866MHz’e yükseltildi.

Enerji tasarruflu yongalar yüksek pil ömrü sunuyor. 2015 12 inç MacBook modellerine kıyasla +1 saatlik ek pil ömrü söz konusu. Apple’a göre, 2017 MacBook modelleri ile 10 saate kadar wireless bağlantı, 12 saate kadar film izleme ve 30 güne kadar bekleme süresi sunuluyor.

12 inç MacBook, en hafif ve en şık MacBook modelidir ancaka ynı zamanda en pahalı modellerden biridir. Fiyatlarına göre işlemci performansı bir hayli düşüktür.

MacBook

12 inç MacBook’un bir diğer dezavantajı, hem şarj hem de veri aktarımı için sadece tek bir USB-C portuna sahip olmasıdır. USB-C portu her ne kadar yaygınlaşmaya başlamış olsa da halen oldukça yeni USB standartı olarak görülüyor. Bu yüzden USB-C güç adaptörü veya diğer aksesuarları satın almak pahalıya mal olabilir.

Bu MacBook modelini kullanmak, yanınızda taşımak her ne kadar eşsiz bir deneyim olsa da fiyatının yüksek olduğu gerçeği değişmiyor.

MacBook Air

MacBook Satın Alma Rehberi - MacBook Air

MacBook Air, 13 inç ekranlı, ince ve oldukça hafif bir dizüstü bilgisayardır. İki temel yapılandırma ile sunulan MacBook Air, yalnızca Gümüş renk seçeneği ile satın alınabiliyor.

  • 13 inç MacBook Air: 1.8 GHz İşlemci ve 128 GB Depolama Kapasitesi
  • 13 inç MacBook Air: 1.8 GHz İşlemci ve 256 GB Depolama Kapasitesi

İşlemciyi +900 TL ödeme yaparak 2.2 GHz’e, depolama kapasitesini +1.200 TL ödeyerek 256 GB’a veya +2.400 TL ödeyerek 512 GB’a kadar yükseltebilirsiniz. RAM için tek seçeneğiniz var o da 8 GB.

MacBook Air’in hala 2015 modelinde Broadwell işlemcisini kullandığını belirtmekte fayda var. Bu, işlemci saat hızlarının yanıltıcı olabileceğini anlamına geliyor. 13 inç MacBook Air’in işlemcisi 12 inç MacBook’a kıyasla çok hızlı değiller.

Air, oyunlar için ya da video editörleri için yeterince güçlü değiller ancak öğrenciler ve sıradan kullanıcılar için iyi bir seçenektir, en önemlisi en ucuz MacBook modelidir.

MacBook Air

Bağlantı noktaları bakımından 12 inç MacBook’a kıyasla daha fazla bağlantı noktasına sahip; MagSafe 2, 2 adet USB 3.0, Thunderbolt 2 ve bir SDXC kart yuvası. USB-C portunun olmaması ise bir dezavantaj olarak not alınabilir.

Her ne kadar tuhaf olsa da, MacBook Air, şu anda USB-A bağlantı noktalarına sahip olan tek MacBook modeli. Daha önce 11 inç MacBook Air vardı ancak Apple artık satışını yapmıyor.

MacBook Pro

MacBook Satın Alma Rehberi - MacBook Pro

MacBook Pro serisinde, iki farklı ekran boyutunun yanı sıra Touch Bar’li modeller bulunuyor. En son 2017 yılında yenilenen Touch Bar’sız modeller halen yenilenmedi ancak diğer modeller Temmuz 2018’de 8. nesil Coffee Lake işlemcilerle güncellendi. En önemlisi, 13 inç MacBook Pro için Touch Bar’lı model sunuldu.

Touch Bar, fonksiyon düğmelerinin yerini alan MacBook Pro’nun klavyesinin dokunmatik bir parçasıdır.

MacBook Pro Touch Bar

Ekranda görüntülediğiniz uygulama veya sayfaya göre, yani o an yürütülen göreve bağlı olarak değişir ve tamamen özelleştirilebilir. Ayrıca, iPhone’da ve iPad’de kullanılabilen Touch ID’ye sahiptir. Böylece Mac’inizin güvenliğini parmak izinizle sağlayabilirsiniz.

Gümüş ve Uzay Grisi olmak üzere iki renk seçeneği ile satın alınabilen MacBook Pro’nun temel yapılandırmalı modelleri şu şekilde;

  • 13 inç MacBook Pro: 2.3 GHz İşlemci ve 128 GB Depolama Kapasitesi
  • 13 inç MacBook Pro: 2.3 GHz İşlemci ve 256 GB Depolama Kapasitesi
  • 13 inç MacBook Pro: Touch Bar ve Touch ID, 2.3 GHz İşlemci ve 256 GB Depolama Kapasitesi
  • 13 inç MacBook Pro: Touch Bar ve Touch ID, 2.3 GHz İşlemci ve 512 GB Depolama Kapasitesi
  • 15 inç MacBook Pro: Touch Bar ve Touch ID, 2.2 GHz İşlemci ve 256 GB Depolama Kapasitesi
  • 15 inç MacBook Pro: Touch Bar ve Touch ID, 2.6 GHz İşlemci ve 512 GB Depolama Kapasitesi

Touch Bar’sız 13 inç MacBook Pro modelleri çift çekirdekli Kaby Lake işlemcilere sahipken, en yeni Touch Bar’lı 13 inç MacBook Pro modellerin dört çekirdekli 8. nesil Coffee Lake işlemciye sahip.

15 inç MacBook Pro modelleri artık altı çekirdekli 8. nesil Coffee Lake işlemciye sahip.

Artık, tüm Touch Bar’lı modeller, ilk olarak iMac Pro’da görülen T2 yongasına ve True Tone ekrana sahip.

Temel yapılandırmanın ötesinde, Touch Bar’sız 13 inç modelleri +1.800 TL fark ile 2.5 GHz işlemci ile ve +1.200 TL fark ile 16 GB RAM yapılandırabilirsiniz. Ayrıca, +1.200 TL fark ile 256 GB, +2.400 TL fark ile 512 GB ve +4.800 TL fark ile 1 TB depolama kapasitesi yükseltmesi yapılabilir.

Touch Bar’lı yeni nesil 13 inç MacBook Pro modelleri için +1.800 TL fark ile 2.7 GHz işlemci yükseltmesi ve +1.200 TL fark ile 16 GB RAM yükseltmesi yapılabilir. Ayrıca, +1.200 TL fark ile 512 GB, +3.600 TL fark ile 1 TB, +8.400 TL fark ile 2 TB depolama kapasitesi yükseltmesi yapılabiliyor.

Touch Bar’lı yeni nesil 15 inç MacBook Pro modelleri için +2.400 TL fark ile 2.9 GHz işlemci ve +2.400 TL fark ile 32 GB RAM yükseltmesi yapılabilir. Grafik teknolojisi için ise standart olarak gelen 4 GB GDDR5 belleğe sahip Radeon Pro 555X yerine +600 TL fark ile 4 GB GDDR5 belleğe sahip Radeon Pro 560X yükseltmesi yapılabiliyor.

Touch Bar’lı yeni nesil 13 inç MacBook Pro’ya benzer şekilde depolama kapasitesi yapılandırması bulunan 15 inç MacBook Pro’da ek olarak +20.400 TL fark ile 4 TB depolama kapasitesi yükseltmesi yapılabilir.

2018 13 inç MacBook Pro ile 2018 15 inç MacBook Pro arasındaki en önemli fark, 13 inç model için Core i7 işlemci, 15 inç model için ise Core i9 işlemci yükseltmesinin sunuluyor olması.

Apple, sadece 15 inç MacBook Pro’da ayrık ekran kartları sunuyor. 13 inç modellerin tamamında yerleşik Intel GPU bulunuyor.

MacBook Pro

Tüm MacBook Pro modelleri, MacBook’daki gibi USB-C portuna sahip ancak birkaç ek USB-C portu bulunuyor. Touch Bar’sız modellerde iki adet USB-C / Thunderbolt 3 bağlantı noktası bulunurken, Touch Bar’lı modellerde dört adet USB-C portu bulunuyor. Tüm modellerde 3.5 mm kulaklık jakının bulunduğunu da belirtelim.

Apple, 2018 Temmuz itibariyle 2015 MacBook Pro satışını durdurdu. Böylece, USB-A portuna sahip MacBook Pro modeli kalmamış oldu.

MacBook Satın Alma Rehberi: Beklentiler

Taşınabilirlik için Hangisini Satın Almalıyım?

MacBook Satın Alma Rehberi’nin en önemli başlıklarından biri şüphesiz bu; taşınabilirlik. 12 inç MacBook, mevcut en hafif ve en ince MacBook modeli ancak, form faktörü göz önüne alındığında beklediğiniz gibi performans açısından oldukça düşük kalıyor. Özellikle henüz yeterince yaygınlaşmamış ve tek bir USB-C portuna sahip olması büyük bir dezavantaj. Aynı zamanda en pahalı Mac’lerden biri.

MacBook Air’in taşınabilirlik konusunda iddialı bir isim olduğunu düşünebilirsiniz ancak 12 inç ekranı ve yeniden tasarlanan gövdesi sayesinde MacBook 1,35 kg olan MacBook Air’e kıyasla sadece 0,92 kg ağırlığında. Yani, hem daha küçük hem daha hafif.

12 inç ekranı Air’in ekranına kıyasla biraz daha küçük olsa da 2304×1440 olan ekran çözünürlüğü ile 1440×900 ekran çözünürlüğü sunan MacBook Air’e kıyasla daha kaliteli bir ekran deneyimi sunuyor.

Özetle, param az diyorsanız MacBook Air’i tercih etmeniz en iyisi olacaktır. Üstelik büyük farkla olmasa da MacBook’a kıyasla daha yüksek performans sunar.

Pil Ömrü için En İyisi Hangisi?

MacBook Satın Alma Rehberi’nin bir diğer önemli başlıklarından birisi de pil ömrüdür. 13 inç MacBook Air’in sunduğu pil ömrü, diğer MacBook modellerine kıyasla en yüksek pil ömrü; 12 saate kadar. 12 inç MacBook Pro ise 10 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Elbetteki saptanan bu pil ömrü Apple’ın testlerinin bir sonucudur ve gerçek hayatta kullanımda önemli oranda değişiklik olabilir. Her iki model için farkedilir bir pil ömrü farkı olmasa da kağıt üstünde yazana bakarak MacBook Air’in daha iyi pil ömrü sunduğu bir gerçek.

Depolama Kapasitesi için En Ugunu Hangisi?

Ciddi depolama kapasitesi ihtiyacınız varsa, tek yapmanız gereken 15 inç MacBook Pro’ya yönelmek olacaktır. 15 inç MacBook Pro için 4 TB depolama kapasitesi yapılandırması sunuluyor.

13 inç MacBook Pro için maksimum 2 TB olan depolama kapasitesi yükseltmesi sunuluyor. MacBook ve MacBook Air için ise maksimum 512 GB depolama kapasitesi yükseltmesi söz konusu.

Yüksek depolama kapasitesi ihtiyacınız için illaki yerleşik depolama kapasitelerine muhtaç değilsiniz. Harici, taşınabilir SSD’ler ile performanstan ödün vermeden depolama kapasitesi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/07/27/mac-ssd-yukseltme-mac-icin-en-iyi-ssd/]

En Hızlı Hangisi?

Pek çok kullanıcının özellikle dikkat ettiği ve MacBook Satın Alma Rehberi’nin en önemli başlıklarından birisi kesinlikle bu, performans. 15 inç MacBook Pro, en yüksek performansı sunabilen Mac modeli. 6 çekirdekli 2.9 GHz Core i9 işlemci yapılandırması kullanılabiliyor ve 32 GB olan RAM yükseltmesi de göz önüne alındığında oldukça üst düzey bir performans ortaya çıkıyor.

15 inç MacBook Pro’nun altı çekirdekli işlemcisi, diğer MacBook modellerinden daha yüksek güce sahip. 2018 13 inç MacBook Pro modellerinde dört çekirdekli işlemcilere yer verildi ancak Touch Bar’sız eski MacBook Pro ve MacBook’larda çift çekirdekli işlemciler kullanılıyor. Bu modeller için üst düzey görevlerin yürütülmesi sırasında performans sorunları oluşabilir.

Paranızın karşılığında en yüksek hızı almayı istiyorsanız, en hızlı işlemciye sahip modeli bütçenize göre seçebilirsiniz.

İş için En İyisi Hangisi?

Yeni bir Mac dizüstü bilgisayar satın aldığınızda, ücretsiz iWork uygulamalarını da Mac’inizle beraber alırsınız. iWork altında Apple Pages, Numbers ve Keynote uygulamarı bulunmaktadır ve bu uygulamalar Microsoft’un Word, Excel ve PowerPoint’ine rakip uygulamalardır.

Dizüstü bilgisayarınızda yoğun çalışma yapabilmeyi hedefliyorsanız, 15 inç MacBook Pro’yu tercih etmeniz akıllı bir seçim olacaktır ancak, dizüstü bilgisayarınızı masaüstünüzde harici bir monitöre bağlayarak kullanacaksanız 15 inç MacBook Pro yerine daha uygun fiyatlı olan 13 inç MacBook Pro modellerine yönelebilirsiniz.

Çok seyahat ediyorsanız taşınabilirlik için MacBook’u tercih edebilirsiniz.

Tasarımcılar için En İyisi Hangisi?

MacBook’unuzu yaratıcı uygulamalar çalıştırmak gibi daha güçlü görevler için kullanmak istiyorsanız MacBook Air ve MacBook iyi bir tercih olmayacaktır.

Bir grafik tasarımcısı, video editörü veya fotoğrafçıysanız, daha büyük bir ekran ve daha güçlü bir Mac’den faydalanmanız gerekiyor. 17 inç MacBook Pro seçeneğinin olmadığı göz önüne alındığında 15 inç MacBook Pro’nun en iyi seçim olacağı açık.

Yerleşik grafik teknolojisine sahip MacBook’lar yerine Radeon Pro 555 veya 560 arasında seçim yapmanıza olanak tanıyan 15 inç MacBook Pro her yönü ile mantıklı bir seçim olacaktır. Özellikle, daha yoğun görüntü ve video işleme için ideal olan 4 çekirdekli Core i7 veya 6 çekirdekli Core i9 yapılandırmasıyla 15 inç MacBook Pro’dur.

13 inç MacBook Pro daha uygun fiyat etiketine sahip olmasından dolayı biraz ilgi çekici olabilir anca yerleşik grafik teknolojisine sahip olmasından dolayı 15 inç MacBook Pro ile aynı performansı sunmayacaktır. Elbetteki bir eGPU kullanma imkanınız varsa 13 inç MacBook Pro’yu küçümsememek gerekiyor.

Oyun için En İyisi Hangisi?

Muhtemelen eski veya yeni bir Mac kullanıcısının MacBook Satın Alma Rehberi’mizde merakla bakacağı başlıklardan birisi bu.

Mac oyun kütüphanesi, özellikle Mac App Store’un ve WWDC 2017’de SteamVR desteğinin duyurulmasından bu yana büyüyor. Ayrıca, Mac’te Boot Camp aracılığıyla Windows yüklemek mümkün. Böylece, Mac için sunulmayan oyunları Mac’inizin Windows tarafında sorunsuz oynayabilirsiniz.

Oyun oynamak için bir MacBook satın almak istiyorsanız, o zaman ne yazık ki en pahalı MacBook modeli olan 15 inç MacBook Pro’yu tercih etmelisiniz. 4GB VRAM’li AMD Radeon Pro 555X veya 560X ekran kartı bulunan bu model sayesinde oyunların büyük çoğunluğunu sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

Ayrıca, 13 inç MacBook Pro modellerindeki Intel ekran kartları bile oyun ihtiyaçlarınız için yeterli olabilir. 2018 13 inç modellerinde Intel Iris Plus Graphics 655 ekran kartı bulunuyor ve mevcut oyunların birçoğu için yeterli olabilir. Tabii ki oyun için düşük veya orta kalitede… Ayrıca, harici bir eGPU seçeneğiniz var.

MacBook ve MacBook Air tarafına baktığımızda, her iki Mac modelinin günümüz oyunları için yeterince güç olmadıklarının altını çizelim.

Öğrenciler için En İyisi Hangisi?

Öğrenciler, MacBook Satın Alma Rehberi’mizde elbetteki sizi unutmadık…

Öğrencilerin iş kullanıcılarına benzer ihtiyaçlarının olmadıkları bir gerçek. Öğrenciler genelde derslikten derliğe taşıyabilecekleri, tez veya ödev yapmak için kullanabilecekleri bir dizüstü MacBook modeline ihtiyaç duyar (grafik tasarım veya video düzenleme dersleri söz konusu olmadıkça).

Bu durumda öğrenciler için en tercih edilesi MacBook modeli MacBook Air’dir. Diğer dizüstü MacBook modellerine göre daha uygun fiyatlı ve MacBook’a göre daha iyi performans sunuyor olmasından dolayı öğrenciler MacBook Air’i satın almaları akıllıca bir seçim olacaktır.

En Ucuz MacBook Modeli

Bir dizüstü MacBook satın almak söz konusu olduğunda, karar vermede etkili olan en önemli faktör şüphesiz fiyat etiketidir. Şu an için en ucuz MacBook modeli 13 inç MacBook Air’dir. Başlangıç fiyatı 5.499 TL’dir. Diğer dizüstü MacBook modellerinin başlangıç fiyatı ise şu şekilde;

  • 12 inç MacBook: 7.699 TL,
  • 13 inç MacBook Pro: 7.699 TL,
  • 13 inç MacBook Pro (Touch Bar ve Touch ID): 10,999 TL,
  • 15 inç MacBook Pro (Touch Bar ve Touch ID): 14.999 TL

Apple’ın Eğitim için Online Apple Store mağazasını kullanarak Mac için özel indirim oranından faydalanabilirsiniz.

MacBook Satın Alma Rehberi’mizin sonuna geldik. Siz de MacBook Satın Alma Rehberi’miz için kendi eklemelerinizi aşağıdaki yorum alanından yapabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz