Ana Sayfa Haberler Apple, Dünyanın En Büyük Üçüncü Akıllı Telefon Pazarında Neden Kaybediyor?

Apple, Dünyanın En Büyük Üçüncü Akıllı Telefon Pazarında Neden Kaybediyor?

0
Apple

Tim Cook, 2016 yılında Hindistan’a gittiğinde Apple’ın “bin yıl” için ülkede olduğunu söyledi. Son zamanlarda ülkede düşmeye başlayan iPhone satışları Apple’ın bin yıl için Hindistan’da olmasından ziyade satışlarını artırması için uzun yıllar çabalaması gerektiğini ortaya koyuyor.

Hindistan, özellikli telefonlar ve akıllı telefonlar için dünyanın en büyük üçüncü pazarı olması bakımından oldukça önemli bir yere sahip. Ne yazık ki teknoloji devi bu pazarda ağır kayıplar veriyor.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/07/25/apple-o-ulkedeki-hakimiyetini-kaybetmeye-devam-ediyor/]

Counterpoint Research’e göre Apple, 2018’in ilk yarısında Hindistan’a 1 milyondan az iPhone sevkiyatı gerçekleştirdi. Bu zaman diliminde ülkeye sevkiyatı yapılan toplam telefon miktarı ise tahmini 60 milyon. iPhone satışları toplamda sevkiyatı yapılan telefonların yüzde 2’sinden azını oluşturuyor.

Cupertino merkezli şirketin en önemli rakiplerinden Samsung için Hindistan’da işler yolunda. Samsung, aynı zaman diliminde 17.4 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi ve Xiaomi yaklaşık 19 milyon akıllı telefon sevkiyatı ile rekor kırdı.

Telefon başına kârlılığını artıran bir şirket olan Apple, Hindistan’daki tüm akıllı telefon sevkiyatları açısından Samsung’un tahtını hiçbir zaman etkileyemedi. Özellikle son rakamlar, son yıllarda yüksek satış hacmi ile pazar payını istikrarlı bir şekilde artıran Apple için hayal kırıklığı yaratacak türden.

Apple, 2016 yılında Hindistan’da 2,6 milyon iPhone sevkiyatı gerçekleştirdi ve bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde büyüme yaşadı. Bu sayı, 2017 yılında 3,2 milyona yükseldi ancak yılın sonunda büyüme yavaşlamaya başladı. Counterpoint’e göre, Apple’ın Hindistan akıllı telefon pazarındaki payı 2018’in ikinci çeyreğinde yüzde 1’e düştü.

Counterpoint’e göre, iPhone’un Hindistan’daki akıllı telefon pazarındaki payı son yılların en düşük seviyesinde. Apple’ın Hindistan’daki beklentileri hakkında uzun zamandır konuşulan Tim Cook, dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon pazarında güvenli bir yer bulmak için aşılmaz zorluklarla karşı karşıya.

Doğrudan Fiyata Duyarlı Bir Pazar

Apple’ın Hindistan’daki mücadelesinin en büyük sebebi, akıllı telefonların en üst seviyede fiyatlandırılması. Hintli kullanıcıların büyük çoğunluğu daha ucuz akıllı telefonları tercih ediyor. Apple’ın amiral gemisi 256 GB iPhone X, Hindistan Rupisi para birimi ile 109.873,61 (1.600 dolardan) satılıyor. Counterpoint Research’e göre, Hindistan’daki üst segment akıllı telefonların fiyatı 30.000 Hindistan Rupisi civarında (yaklaşık 450 dolar) bir fiyat etiketine sahip ve Hindistan’daki genel akıllı telefon satışlarının sadece yüzde 4’ü üst segment akıllı telefonlardan oluşuyor.

Hindistan iPhone Satışları

Son üç çeyrek için Hindistan’daki akıllı telefon sevkiyatları ortalama olarak 30 milyon üzerinde. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde (Temmuz-Eylül), Hindistan artık ABD’den daha büyük bir akıllı telefon pazarı olma noktasına geldi ve 40 milyon akıllı telefon sevkiyatını gördü.

Apple’ın mevcut iPhone modellerinin en ucuzu 26.000 Hindistan Rupisi’nden (yaklaşık 380 dolar) başlıyor. Bu, Hindistan pazarı için en düşük iPhone modelinin bile üst segment akıllı telefonlarla hemen hemen aynı fiyat etiketine sahip olduğu anlamına geliyor.

İki sene önce piyasaya sürülen iPhone SE, şu an Hindistan’da en çok satan ikinci iPhone modeli ve bu kesinlikle bir sürpriz değil. Hindistan’da en çok satan akıllı telefon ise Eylül ayında tam dört yaşına girecek olan ve Apple’ın web sitesinde bulunmayan iPhone 6.

Apple, geçtiğimiz yıl Mart ayında Hindistan ve Çin’de iPhone 6’yı sessiz bir şekilde yeniden piyasaya sürdü ve Hindistan için fiyat etiketini üst segment akıllı telefonlarına oldukça yakın bir seviyede belirledi -yaklaşık 30.000 Hindistan Rupisi-. Bu iPhone modeli, hem çevrimiçi hem de fiziksel mağazalarda zaman zaman büyük indirimlerle satılıyor.

iPhone 6’nın Hindistan’da son derece popüler bir model olması, daha büyük ekranlı ve ilk bakışta en yeni iPhone modellerinden olan iPhone 8’e benzer olmasından kaynaklanıyor.

Hindistan’da satılan çoğu akıllı telefona kıyasla hala pahalı olsa da, bu iki iPhone modelinin çok fazla ilgili görüyor olduğu bir gerçek. Apple’ın bu stratejisi, 2016’da ve 2017’nin genelinde büyümesine yardımcı oldu ancak ucuz iPhone modellerinin satışlarının artmasıyla, ortalama satış fiyatının düşmesi gerekiyordu ki Apple böyle bir adım atmadı.

Yüksek Vergilerle Mücadele

Apple’ın Hindistan için en büyük mücadelesi iPhone üretimini ülkeye taşıma noktasında oldu. Hindistan hükümeti cep telefonu ithalat vergilerini artırarak akıllı telefon üreticilerini ülkede tesis kurmaya zorladı.

Tüm büyük akıllı telefon üreticileri ülkede tesis kurmak için sıraya girdi ve akıllı telefon parçalarının bir araya getirildiği, “Made in India” etiketli cihazlar için üretim tesisleri kuruldu. Böylece, akıllı telefon üreticileri yüksek ithalat vergilerden kurtulmuş oldu.

Apple, geçen sene Hindistan’da iPhone SE’nin parçalarını bir araya getirerek “Assembled in India” etiketli iPhone SE’leri ülkede satışa sunmaya başladı ve şimdi iPhone 6s’lerin üretimine başladığı iddia ediliyor.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/06/27/assembled-in-india-etiketli-iphone-6s-uretimi-basladi/]

Counterpoint Research’e göre, Hindistan’da, 1 Ocak 2018’den günümüze kadar satılan tüm akıllı telefonların yüzde 96’sı ülkede üretildi veya parçaları bir araya getirildi. Bu durum, Apple’ın henüz tüm iPhone modellerini ülkede üretememesinin ve yüksek vergi nedeniyle iPhone satışlarının düşmesinin nedenini açıklıyor.

Counterpoint Research’ün analistlerinden Karn Chauhan, Apple’ın iPhone SE’ye olan yüksek talebe yetişemediğini ve iPhone SE ithal etmek zorunda kaldığını ve bu durumun iPhone’ların fiyatının artmasına neden olduğunu belirtiyor.

Apple ürünlerinin etiket fiyatlarındaki artış, ülkedeki kaçak iPhone’ların sayısının artmasına neden oldu. Hintli kullanıcılar, Dubai’ye gidiş-dönüş bileti ile alarak oradan iPhone X almanın daha uygun fiyatlı olduğunu söylüyor. Bu söylemden yola çıkarak, Teknoloji devinin Hindistan’da satış yaptığı cihaz sayısının düştüğü yorumunun yapılmasının oldukça normal olarak değerlendirilebilir. Çünkü analistler, sadece resmi olarak ülkeye yapılan sevkiyat rakamlarını baz alıyor.

Çift SIM Kartı Desteği ve Artırılabilir Depolama Alanı

Hintliler, sunduğu kolaylık için çift SIM kartlı ve artırılabilir depolama özellikli akıllı telefonları kullanmayı seviyorlar. Bu iki özellik iPhone’larda bulunmuyor.

Ayrıca, ortalama bir Hintli kullanıcının akıllı telefon almadan önce kağıt üstündeki sayılarla ilgilenmesi durumu daha kötü yapıyor. Mesela 2 GB RAM’li bir iPhone’un yüksek performans sunabildiği gözardı edilip, 4 GB veya 6 GB RAM’li başka bir markanın akıllı telefonunu tercih ediliyor.

Apple’ın Hindistan için yazılım konusundaki affedilmez eksiklikleri de Hintli kullanıcıları kızdırıyor. Örneğin, Apple Harita uygulamasının navigasyonu Hindistan’da kullanılamıyor. Siri yeterli değil ve Samsung Pay ülkede kullanılabilirken Apple Pay kullanılamıyor.

Tüm bunlar, Hintli kullanıcıların iPhone’a olan bakışını olumsuz yönde etkiliyor ve binlerce dolar verilerek alınan bir akıllı telefondan 250 dolar verilerek alınan bir telefonda bulduklarından daha azını buluyor olmaları doğal olarak onları diğer markaların akıllı telefonlarını almaya itiyor.

Günümüzde 250 dolar fiyat etiketli bir akıllı telefon, yeterli performansa sahip ve genel kullanım performansı ve pil ömrü ile iyi iş çıkarıyor. Bu fiyat segmentindeki bir akıllı telefon ile üstün bir akıllı telefon arasındaki en büyük fark kamera performansı ve Hintli kullanıcılarının büyük çoğuluğunun buna pek dikkat etmediği belirtiliyor.

Apple için Çıkış Yolu

Apple’ın Hindistan’daki kaderinin Sony veya HTC ile aynı olacağı şeklinde yorumlar yapılıyor ancak bu doğru değil. Küresel olarak, iPhone her zaman bir ikondur ve iPhone 8 ve iPhone X’un piyasaya sürülmesiyle ortalama iPhone fiyatları aslında düştü. Ancak Apple, 300 dolarlık bir iPhone sunmaya karar vermediği sürece Hindistan gibi pazarlarda önemli kayıplar yaşayacak.

Kısa vadede teknoloji debi, daha fazla iPhone’unun üretimini Hindistan’a taşıyarak vergi baskısından kurtulabilirdi ancak henüz bunu yapmadı. Yakın gelecekte bunu yapıp yapmayacağını ise bekleyip göreceğiz. Her şeye rağmen, Hindistan’daki taban iPhone kullanıcı sayısının 10 milyonu civarında olduğu düşünülüyor ki bunun büyük bir başarı olduğu yadsınamaz bir gerçek.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz