Ana Sayfa Haberler Son Derece Kullanışlı 7 macOS İpucu

Son Derece Kullanışlı 7 macOS İpucu

0

Hem macOS hem de iOS’ta çoğu zaman çok bilinmeyen pek çok gizli özellik var. Bu özelliklerin gizli kalmasının nedeni ise Apple’ın pazarlama aracı olarak kullanmamasından kaynaklanıyor. Bir süre sonra ise bu özellikle unutulupu, gidiyor.

Bu yazıda, son derece kullanışlı 7 macOS ipucunu sizin için bir araya getirdik.

1) Özel Klavye Kısayolları

Sistem Tercihleri > Klavye > Kestirmeler’e gidip Uygulamalar’ı seçerek, belirli uygulamalar veya tüm uygulamalar için özel klavye kısayolları oluşturabilirsiniz.

Yeni bir klavye kısayolu oluşturmak için ekrandaki “+” düğmesine tıklamanız yeterli. Şimdi dilediğiniz klavye kısayolunu belirli uygulamaya veya tüm uygulamalara atayabilirsiniz.

macOS Klavye Kısayolları

2) Spotlight Hesap Makinesi

macOS’ta Hesap Makinesi uygulamasını açmak yerine, hızlı ve kolay hesaplamalar yapmak için Spotlight’ı kullanabilirsiniz. Bunun için Command + Boşluk düğmeleri kombinasyonunu kullanın ve Spotlight arama formuna dilediğiniz matematiksel işlemi yazın.

Spotlight Hesap Makinesi

3) Wi-Fi Şifreleri için Anahtar Zinciri Erişimi

Daha önce bağlandığınız bir Wi-Fi ağının şifresini almayı unuttuysanız, şifrenin ne olduğunu bulmak için Anahtar Zinciri’ni kullanabilirsiniz.

Bunun için Anahtar Zinciri Erişimi uygulamasını açın ve arama bölümüne “airport” yazın. Buradan bağlandığınız tüm Wi-Fi ağlarını görebilirsiniz. Şifresini almak istediğiniz Wi-Fi ağının üstüne iki kez tıklayın ve ekrandaki “Parolayı Göster”e tıklayın. İstenirse Mac’inizi parolasını girin.

Şimdi istediğiniz Wi-Fi ağının parolasını görüntülüyor olmalısınız.

Mac Wi-Fi Şifre Anahtar Zinciri Erişimi

4) Menü Çubuğunu Gizleme

Sebebi her ne olursa olsun Mac’inizin menü çubuğunu gizlemek istiyor olabilirsiniz.

Bunun için Sistem Tercihleri > Genel bölümünü gidin ve ardından “Menü çubuğunu otomatik olarak gizle ve göster” seçeneğinin yanındaki anahtarı işaretleyin.

macOS Menü Çubuğunu Gizleme

5) Touch Bar Yerine Klavye Komutlarını Kullanma

Apple’ın Touch Bar’lı bir MacBook Pro modellerinden birisine sahipseniz ve fiziksel olmayan çıkış kısayolunu kullanmaktan nefret ediyorsanız çoğu uygulama tarafından desteklenen bir klavye komutu alternatifi bulunuyor.

Touch Bar’a dokunmadan herhangi bir uygulamadan çıkış yapmak için Command + Boşluk klavye düğmeleri kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

6) Hassas Ses ve Ekran Parlaklığı Ayarı

Eğer ki klavyenizin Shift düğmesi ile birlikte ekran parlaklığı veya ses seviyesi düğmelerine basarsanız, oldukça hassas düzeylerde ayarlama yapabilirsiniz. Bu özellikle Touch Bar’lı MacBook Pro’larda kullanılamıyor.

7) Uygulama Pencereleri Arasında Hızlıca Geçiş Yapma

Aynı uygulamanın birden çok penceresinin açık olması durumunda Command + 1/2/3 tuş kombinasyonlarını kullanarak, pencereler arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Örneğin, Safari’de 5 site simgesi açıksa Command + 4 düğmelerine birlikte basarak 4. sekmeye hızlıca geçiş yapabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz