Mühendis Ken Kocienda, 2001’den 2016’ya kadar Apple’da çalıştı. Kocienda, Apple’ın tasarım süreçlerini içeriden görmüş birisi olarak deneyimlerini tüm detaylarıyla paylaştığı kitabı “Creative Selection” 4 Eylül’de piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Kitapta, Apple’ın tasarım süreçleri, iPhone ve iPad üzerinde çalışırken kullandığı anektodlar ve Steve Jobs’la ilgili birçok detaya değiniliyor. Hatta iPhone’un klavyesinin nasıl tasarlandığıyla ilgili bir dizi önem bilgi paylaşılıyor.
Teknoloji devi Apple, 2005 yılında tüm iç çalışmalarını iPhone’un üzerinde yoğunlaştırdı ve mühendislerin tamamından kendi klavye tasarımını ortaya koymaları istendi.
Phil Schiller ve Tony Fadell tarafından iPhone klavyesinin tasarımı olarak Kocienda’nın tasarımı seçildi. Kocienda’ın notlarına göre bu klavye tasarımı Ekim 2005’te hazırlandı.
O dönem Apple’ın yazılım ve tasarım ekibinin büyük çoğunluğu telefonun nihai tasarımının neye benzeyeceğini bilmiyordu ancak ön yüzünün tamamını bir ekranın kapladığı akıllı telefon için multi-touch özellikli bir arayüz oluşturmakla görevlendirilmişlerdi.
Arayüz tasarımı ve mühendislik ekipleri aşağıdaki iki donanım prototipini kullandılar.
Apple tasarımcıları, bir insanın parmağıyla klavyeyi kolayca kullanabilmesi için her bir düğmenin en az 44 piksel genişliğinde olması gerektiğine karar verdi. Standart bir klavye için bu öngörülen tasarımın zamanla sorun oluşturabileceği anlaşıldı.
Tasarımcılar ve mühendisler işletim sisteminin diğer bölümleri için ayarlarca çalıştılar ancak işletim sisteminin klavye kısmı henüz tatmin edici seviyede değildi.
2005’in sonlarında, iPhone yazılım ekibinin başkanı Scott Forstall, diğer tüm çalışmaları beklemeye aldı ve tüm takımı olası klavye çözümlerini ortaya koymaları için görevlendirdi. Kocienda, bu takımın bir parçasıydı ve farklı bir klavye tasarımı ortaya koymak için çalışmaya başladı.
Kocienda’ın yukarıda bulunan taslak çizimlerinde klavyenin öngörülen tasarımının neye benzediğini görebilirsiniz. Kocienda, küçük bir satırda A-Z’ye kadar harflerin bulunduğu küçük bir şeritin olduğunu hayal etti (sol taraf). Bu satırın üzerine dokunmak, yukarıdaki taslak çizimde görülebileceği üzere tuşların büyümesini sağlıyordu. Böylece herhangi bir harfi metin dizesine eklemek son derece kolaydı.
Sağdaki taslak çizimde ise Kocienda’nın her bir klavye düğmesine birden fazla harfi yerleştirme planının olduğu görülüyor. Ayrıca sistem, kullanıcının hangi kelimeyi yazacağını tahmin etmeye çalışıyor ve bir öneri çubuğuyla kullanıcının yazdığı kelimeyi tamamlamaya, tahmin etmeye çalışıyor.
Kocienda, muhtemelen o zaman için dünyanın popüler akıllı telefonun ve hatta tüm iOS cihazların klavyesinin tasarımının temelini oluşturduğunun farkında değildi. Sonuç olarak, bugünkü iOS klavyesinin temelini atmış oldu.