Ana Sayfa Apple Türkiye’de Kaç iPhone Kullanıcısı Var?

Türkiye’de Kaç iPhone Kullanıcısı Var?

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız diyerek doğrudan iPhone’u işaret etmesi halk tarafında güçlü iPhone boykotu yaklaşımını ateşlemiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre, iPhone yerine Samsung veya yerli Vestel Venüs tercih edilmeli.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/08/14/cumhurbaskani-erdogan-iphone-boykotu-aciklamasi/]

iPhone’un Türkiye Pazarındaki Payı

Şu anda Türkiye’de 58 milyon akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor. Türkiye, 2007 ile 2017 yılları arasında toplam 141.4 milyon adet cep telefonu ithal edip, 23.7 milyar dolar ödedi.

Statcounter’ın verilerine göre Apple’ın Türkiye’deki akıllı telefon pazarındaki payı Temmuz 2018 itibariyle yüzde 16,5 seviyelerinde. Diğer bir deyişle Türkiye’de yaklaşık 9.5 milyon aktif iPhone kullanıcısı bulunuyor.

Samsung’un Türkiye’deki pazar payı yüzde 52 ve Vestel’in pazar payı yalnızca yüzde 2. Türkiye’deki akıllı telefon pazarının büyük kısmını Güney Koreli şirketler ve kısmen de Çinli şirketlerin elinde.

Apple Türkiye Pazar Payı

Google’ın mobil işletim sistemi Android’in Türkiye’deki pazar payı yüzde 77 seviyelerinde.

Son 10 Yılda 7 Milyar Dolar Ödendi

Şu anda iPhone X’un fiyatı 999 dolardan başlıyor ve Türkiye’deki başlangıç fiyatı 7.499 TL. iPhone’ların fiyatının dolar bazında ortalama 700 dolar olduğunu göz önüne alarak 2008 yılından itibaren Türkiye’deki tüketicilere ulaşan iPhone’a 10 yılda 7 milyar dolar ödendiği ortaya çıkıyor. Tüketiciler satın aldıkları iPhone için devlete yüzde 25-30 arasında vergi ödüyor.

iPhone boykotu çağrısının halk tarafında karşılık bulmasının Apple’a olan etkisinin oldukça düşük ama görmezden gelinmeyecek düzeyde olduğu dikkat çekiyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz