Ana Sayfa Haberler Apple Qualcomm davası, en pahalı dava olacak

Apple Qualcomm davası, en pahalı dava olacak

0

Bugün başlayan Apple Qualcomm davası, şimdiye kadar ki davaların en büyük patent ve antitröst davası olacak.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2019/04/11/appleda-yeni-donem/]

Apple – Qualcomm savaşının bedeli 30 Milyar dolar!

Apple ve tedarikçilerinden bazıları, patent ve antitröst ihlali iddiaları, kanıtlar sunulur ve gerçeğe dönüşürse 30 milyar dolar ceza ile karşı karşıya kalabilirler. İki şirket daha önce defalarca kez mahkemelik olmuş, ancak hiç bu kadar kapsamlı ve büyük bir dava yaşanmamıştı.

Financial Times konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook‘un, iPhone üreticilerinin ve tedarik zincirindeki dört şirketin çip telif ücretlerinde Qualcomm’un hakkını vermediklerine dair bir dava olacak. Suçlamaları atan Qualcomm, Apple’ın ve tedarikçilerinin verdiği zararların milyarlarca dolar olduğunu savunuyor. Bu büyük bir tartışma, söz konusu antitröst davası sonucunda 30 milyar dolarlık bir ceza söz konusu olabilir.” dedi.

Alman Mahkeme Patent Davasında Qualcomm'u Haklı Buldu!

Davanın merkezinde iki konu bulunuyor. İlki, Qualcomm’un patent sahibi olduğunu iddia ettiği ürünün benzerinin Apple tedarikçilerince üretilmesi. Apple, Qualcomm’un bu suçlamasını asla kabul etmiyor.

İkincisi ise Apple’ın Qualcomm’u suçlaması. Buna göre Qualcomm radyo çipleri üretirken haksız kazanç sağlayarak Apple’ı iki kez ücret ödeme konusunda zorluyor. Apple, bunun adil olmadığını iddia ediyor.

Apple, tedarikçilerine Qualcomm’a telif ödemeleri durdurma emri verdi ve yonga üreticisi dava açarsa bunu kendilerinin karşılayacağı güvencesini verdi.

Qualcomm söz konusu davayı kaybederse, hem şimdi hem de uzun vadede şirket için yıkıcı sonuçlar doğabilir.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2019/04/09/huawei-apple-tedarikcisi-olmak-istiyor/]

CCS Insight Analisti Geoff Blaber konu ile ilgili: “Dava kaybedilirse Qualcomm 5.7 milyar dolar zarara uğrar. Bu toplam kazancının yüzde 64’ü demek. Bu sonuç şirket için yıkıcı olur ve iş modelinin değişmesine sebep olur.” şeklinde konuştu.

Siz ne düşünüyorsunuz? Apple Qualcomm davasının sonucu ne olur? Yorumlarda belirtiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz