Ana Sayfa Haberler Google ve Apple Covid-19 için beraber çalışacak!

Google ve Apple Covid-19 için beraber çalışacak!

0
Tüm dünyada devletler ve sağlık yetkilileri COVID-19 salgınına çözüm üretmek, insanları korumak ve toplumu tekrar işler hale getirmek için iş birliği yapıyor. Yazılım geliştiricileri de ürettikleri teknik araçlarla virüsle mücadeleye ve hayatların kurtarılmasına katkıda bulunuyor.  Google ve Apple işbirliği ile devletlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için birlikte çalıştıklarını duyurdu.

Google ve Apple 2 aşamada çalışacak!

COVID-19 virüsten etkilenen bireylerle yakın temas durumunda bulaşabildiği için kamu sağlığı yetkilileri, temas izlemeyi yayılmanın önlenmesinde değerli bir araç olarak kabul ediyor. Tüm dünyadan çok sayıda önde gelen kamu sağlığı yetkilisi, üniversite ve sivil toplum kuruluşu, isteğe bağlı bir temas izleme teknolojisi geliştirmek için önemli çalışmalar yapıyor. Apple ve Google, bu çalışmaları daha da ileri taşımak amacıyla temas izlemeye yardımcı olacak API’lar (uygulama programlama arayüzleri) ve işletim sistemi düzeyinde teknolojiler içeren kapsamlı bir çözüme imza atıyor. Acil ihtiyaca yanıt verebilmek için bu çözümün iki aşamada uygulamaya geçirilmesi ve kullanıcı gizliliği konusunda güçlü bir korumanın sağlanması planlanıyor.

İlk aşama Mayıs ayında!

Öncelikle, Mayıs ayında her iki şirket de kamu sağlığı yetkililerine ait uygulamaları kullanarak Android ve iOS aygıtları arasında birlikte çalışabilirliğe olanak veren API’lar sunacak. Kullanıcılar bu resmi uygulamaları aygıtlarındaki uygulama mağazalarından indirebilecekler. Yani herhangi bir kısıtlama kullanıcıları etkilemeyecek.
Ardından, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek ikinci aşamada ise Apple ve Google birlikte çalışarak bu işlevi temel platformlara entegre edecek ve daha geniş bir Bluetooth tabanlı temas izleme platformu sunacaklar. Bu aşama, API’dan daha güçlü bir çözüm olacak ve isteğe bağlı olarak daha fazla bireyin katılmasına olanak verirken daha geniş bir uygulama ekosistemiyle resmi sağlık yetkilileri arasında etkileşim sağlayacak. Apple tarafından yapılan açıklamada, “Apple ve Google’da hepimiz, bu sürecin iş birliği içinde dünyanın en acil sorunlarından birini çözmemiz için hiç olmadığı kadar önemli bir dönem olduğunu düşünüyoruz. Geliştiriciler, devletler ve kamu sağlığı tedarikçileri ile yakın bir iş birliği içinde çalışıp teknolojinin gücünden yararlanarak tüm dünyada COVID-19’un yayılmasını yavaşlatmayı ve günlük yaşamda normale dönüşü hızlandırmayı umuyoruz.” dedi.
Kısaca baktığımız zaman Apple ve Google bu çalışma ile beraber kullanıcıların temaslarını izlemek isteyebilir. Yapılan açıklamanın ilk kısmında da olduğu gibi, Covid-19 sürecindeki en büyük etken hasta insanların hastalığı temas yolu ile bulaştırabilmesi. Şimdilik karşımıza çıkan bilgiler bunlar olsa da yakın zamanda daha fazla bilgi ile karşılaşacağımız kesin.

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz