Ana Sayfa Haberler iOS 14 tanıtıldı

iOS 14 tanıtıldı

0

Apple’ın merakla beklenen WWDC20 etkinliğinde Apple yazılım alanında yaptığı yenilikleri duyurdu. Apple’ın iOS 14 ile sunulan yenilikleri bu yazımızda ele aldık.

iOS 14 ile hangi özellikler yer alacak?

App Library özelliği ile iOS 14 kullanıcıları uygulamaları klasörler haline getirmesine gerek kalmadan aradığı kategorideki uygulamaya hemen erişim sağlayabilecek. Kullanıcılar, otomatik olarak doldurulacak olan App Library’de ekranda devasa klasörlere ek olarak bir arama bölümü bulunuyor. Arama bölümünün hemen altında iki seçenek bulunuyor. Sol tarafında yeni uygulama önerileri yer alırken, sağ tarafında ise yeni eklenen uygulamalar bulunuyor.

Pek çok iOS 14 konsept görüntüsünde görülmesiyle birlikte, gerçek olmayacağı düşünülen widget’ları iOS 14’te ana ekranı özelleştirmenizi mümkün hale getiriyor. Böylece uygulama ikonlarını tek bir ekranda görülmesi mümkün hale geliyor.

Resim içinde resim (PIP) özelliği sayesinde kullanıcılar video izlerken ana ekrana geçiş yaptığınızda herhangi bir kesinti yaşamadan, otomatik olarak küçülecek olan video oynatıcısıyla izlemeyi sürdürecek.

Daha minimalist bir tasarım ile yenilenen Siri, kullanıcılara sesli olarak mesaj gönderme seçeneğine kavuştu. Kullanıcılar sesli mesaj göndermenizi istediğinde, Siri otomatik olarak kayıt almaya başlayacak. Çeviri uygulaması ve sunmuş olduğu yan yana görünüm sayesinde iki farklı dili konuşan kişilerin birbirleri ile kolayca iletişim kurması mümkün hale getirecek. Şimdilik 11 dil ile uyumlu olan bu özellikte Türkçe dil desteği bulunmuyor.

iOS 14 ile yenilenen uygulamalar arasında bulunan Mesajlar uygulamasıyla sıkça konuştuğunuz kişileri en üst kısma sabitleme imkanı sunulacak. Gruplardaki mesajlaşmalarındaki yanlışlıkların önüne geçmek isteyen Apple, mesaj yazmaya başladığınızda cevap verdiğiniz kişinin fotoğrafını gösterecek.

Haritalar uygulamasında bisiklet sürücüleri için yol tarifi özelliği eklenirken, elektrikli araç sahipleri için de özel rotalar oluşturulacak. Elektrikli aracın şarj durumu, yüksekliği ve hava durumunu analiz eden iOS 14, yol üzerinde şarj noktalarının bulunduğu bir güzergah hazırlayacak. Şirketin bu konuda BMW ve Ford ile işbirliğine gidildiği ve ilerleyen dönemde başka otomobil şirketlerinin de katılacağı açıklandı.

iPhone’u dijital anahtar haline getiren CarKey özelliği ile tanışın

CarPlay için duvar kağıtları seçenekleri ve uygulamalar ile güçlendirildi. Bununla birlikte iPhone’u NFC desteği aracılığıyla otomobil anahtarına haline getirme seçeneği eklendi. Bu özelliği destekleyen ilk otomobil olacak olan 2021 BMW 5 serisinde kapının kilidini açmak  telefona dokunmak, aracı çalıştırmak için telefonu araçtaki şarj pedine yerleştirmek yeterli olacak. Ayrıca anahtarınızı iMessage aracılığıyla başkasıyla paylaşma imkanı da sunulacak. Dijital anahtarı Apple Watch üzerinden kullanmak da mümkün olacak. Bir cihaz kaybolduğunda iCloud üzerinden devre dışı bırakılabilmesi güvenliği yükseltecek. U1 çip aracılığıyla  kullanıcılar, iPhone’larını çıkarmadan yeni çıkacak otomobil modellerinin kilidini açabilmeleri mümkün hale gelecek.

App Clips özelliğiyle sıklıkla uygulama indirmeye gerek kalmayacak. Scooter kiralamak, herhangi bir kahve zincirinde ödeme yapmak gibi işlemlerde işletmenin uygulamasını indirmek yerine doğrudan gerçekleştirebileceksiniz. Bu özellik, 10 MB’dan küçük uygulamaları kapsayacak.

iOS 14 ne zaman yayınlanacak?

Apple’ın her sene olduğu gibi yeni iPhone modellerini tanıtmasının ardından iOS 14’ü kullanıcılara sunacak. Bu kapsamda büyük ihtimalle Eylül ayında yayınlanması bekleniyor.

iOS 14 ile uyumlu cihazlar

– iPhone SE 2

– iPhone 11

– iPhone 11 Pro

– iPhone 11 Pro Max

– iPhone XS Max

– iPhone XS

– iPhone XR

– iPhone X

– iPhone 8 Plus

– iPhone 8

– iPhone 7 Plus

– iPhone 7

– iPhone 6S

– iPhone 6S Plus

– iPhone SE


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz