Ana Sayfa Haberler Karşınızda macOS Big Sur 11.0

Karşınızda macOS Big Sur 11.0

0

WWDC20 etkinliğinde iOS 14, iPadOS 14 ve watchOS 7‘nin ardından Mac modelleri için geliştirilen macOS Big Sur 11.0 duyuruldu.

macOS Big Sur 11.0 ile hangi özellikler yer alacak?

Tasarım bakımından değişiklikler barındıran macOS Big Sur 11.0’da ikonlar oval köşelere sahip olacak. Ayrıca Sistem Tercihleri kısmında da oval sekmeler kullanıcılara yardımcı olacak. Uygulamalarda da oval tasarımlara karşılaşmak mümkün olacak. Ayrıca uygulamalar, işletim sisteminin sahip olduğu renklere bürünecek.

iMessage’da ise macOS Big Sur 11.0 kullanıcıları tek bir iMessage hesabı üzerinden üzerinde tek hesapla iletişim kurabilecek. Bu da kullanıcıların bilgisayar üzerinden mesajlaşmasına mümkün hale getirecek.

iPad uygulamalarının Mac’te çalışmasını mümkün hale getiren Mac Catayst sayesinde News, Borsa ve Sesli Notlar, kullanıcılar tarafından kullanılabilir hale gelmişti. Bu konuda yapılan çalışmaların daha sağlıklı olabilmesi konusunda iyileştirilmeler yapıldı.

Siri, otomatik çevirileri yapabilecek. Kullanıcılar, Safari kullanırken  metinlerin çevrilmiş halleri Siri tarafından seslendirilecek. Ayrıca Siri’nin farklı ses tonlarıyla konuşması da mümkün olacak. Bu sayede Siri’nin standart haline gelen sesine alternatifler eklenebilecek.

Mac’e özel mesajlaşma uygulamasıyla kullanıcılar, gönderdikleri bir mesajı sonradan silebilecek. Bu silme işlemi mesajın gönderildiği taraf için de geçerli olacak. Kullanıcı bir gruba dahil olunca “@” ile etiketlendiğinde özel bir bildirimle karşılaşacak. Bu bildirim grup sessize alındığında bile gönderilecek. Ayrıca grup mesajlarında anlık olarak yazan kişiler de görüntülenebilecek.

iOS cihazlarda yer alan Denetim Merkezi, macOS’ta da yer alacak. Kullanıcıların buradan sistem ayarlarına, tercihlerine, uyku ve kapatma modlarına pratik bir şekilde ulaşabilecek. Ayrıca ayarlar kısmında da menüler iOS cihazlarındaki gibi kategori düzenine sahip olacak. Buradaki seçenekler kısayollara taşınabilecek.

Uygulama değiştirici sayesinde, uygulamalar arasında geçişler daha pratik olacak. Kullanıcılar, Command ve Tab tuşuna bastığında, iPhone’da yer alan açık uygulamaların listelenmesi gibi bir ekran ortaya çıkacak. Ancak burada yalnızca uygulamalara ait ikonlar bulunacak.

macOS Big Sur 11.0 ile Safari’de kullanıcıların karşısına tek tıkla çevirilen sayfalar çıkacak. macOS Big Sur 11.0’de yer alan yapay zeka aracılığıyla yedi dil arasında çeviri yapabilecek. Çerez engelleme ve gizli mod sayesinde daha gizli gezinme deneyimi de sunulacak. Erişilen sitelere ait de bir gizlilik raporu hazırlanacak. Bu raporda ziyaret edilen siteye ait bilgiler bulunacak

macOS 11.0’de kullanıcılara baştan geliştirilmiş  bir harita deneyimi sunulacak. Yerel rehberler tarafından alınan bilgilere göre pek çok yere ait bilgi, Apple Haritalar üzerinden erişilebilecek. Kullanıcılar gitmek istedikleri yere Mac’leri üzerinde yol tarifini belirleyip iPhone ya da Apple Watch’larına göndermeleri mümkün olacak.

macOS Big Sur 11.0 ne zaman kullanıma sunulacak?

macOS 11.0’in geliştiricilere yönelik sürümü bugünden itibaren kullanılmaya başlanacak. Temmuz ayında da halka açık beta sürümü kullanıcılarla buluşacak. Final sürümünün ise iPhone lansmanının ardından  Mac kullanıcılarıyla buluşması bekleniyor.

macOS Big Sur 11.0 ile uyumlu MacBook ve iMac modelleri

  • 2015 ve sonrası MacBook modelleri
  • 2013 ve sonrası MacBook Air modelleri
  • 2013 ve sonrası MacBook Pro modelleri
  • 2014 ve sonrası iMac modelleri
  • 2017 ve sonrası iMac Pro modelleri

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz