Ana Sayfa Haberler macOS 12 Monterey’i yükleyip denedik! macOS 12 Beta nasıl yüklenir?

macOS 12 Monterey’i yükleyip denedik! macOS 12 Beta nasıl yüklenir?

0

MacOS 12 WWDC 2021 etkinliğinde tanıtıldı! Etkinlikte tanıtılan macOS 12 özelliklerine yakından baktık!

macOS 12 Monterey ne sunuyor?

Dilerseniz sözü fazla uzatmadan sizi Mac’lerin yeni evi macOS Monterey incelememiz ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.

macOS 12 ile gelen yenilikler

Merakla beklenen WWDC 2021, nihayet başladı. Bilgisayar dünyasında yaptığı hamleler ile ses getirmeyi başaran Apple, son olarak geçtiğimiz yıl düzenlediği etkinlikte macOS 11.0 Big Sur sürümünü duyurdu. Bu sürümden farklı olarak yeni işletim sisteminin ismi şirket tarafından uzun süre sır gibi saklandı. İşletim sisteminin duyurulması ile birlikte kullanıcılar tarafından merak edilen macOS 12’nin ismi de belli oldu: Monterey!

Universal Control

Yeni işletim sistemi ile birlikte gelen özelliklerden ilki Universal Control oldu. Mac ve iPad cihazınızı aynı anda tek bir fare ve klavye ile kullanma imkanına sahip olduğunuz bu yeni özellik, hiçbir kurulum gerektirmeden çalışıyor. Bunun yanı sıra yeni özellik, Mac ve iPad cihazları arasında dilediğiniz dosyayı kolayca transfer etmenize olanak sağlıyor. Bu özellik, iPad’de Apple Pencil ile yaptığınız çizimleri Mac’teki Keynote slaytına koyma gibi birçok işlem için de oldukça faydalı olacak.

AirPlay

Mac kullanıcılarının uzun süredir beklediği AirPlay özelliği de MacOS 12 Monterey ile geliyor. AirPlay sayesinde iPhone ve iPad cihazlarınızdan Mac’inize kablosuz bir şekilde kolayca görüntü aktarmanızın önü açılacak. Diğer yandan, Mac cihazınızın yüksek ses kalitesinden faydalanarak müzik veya podcast çalabileceksiniz.

Shortcuts

Kullanıcıların günlük görevleri otomatikleştirmelerine ve daha hızlı erişmelerine olanak sağlayan Shortcuts uygulaması da nihayet macOS 12 ile birlikte Mac cihazlara geldi. Tıpkı iPhone ve iPad’de olduğu gibi, Mac cihazlarında Kısayollar, kullanıcıların en çok kullandıkları uygulamalarla görevleri hızla tamamlamasına olanak tanıyacak.

Menü çubuğu, Finder, Spotlight ve Siri ve hatta eller serbest de dahil olmak üzere macOS’in tamamına entegre edilen Shortcuts uygulaması, kullanıcı hangi uygulamada olursa olsun bu kısayolları kolayca çalıştırmalarına olanak sağlıyor. Dilerseniz, yalnızca Mac için tasarlanmış kısayollardan oluşan geniş galerisi sayesinde anında dosya paylaşımı, animasyonlu GIF‘ler tasarlama ve Mac cihazlarındaki Shortcuts Editörü’nü kullanarak kısayolları iş akışlarına uyacak şekilde özelleştirme imkanına sahip olacak.

Notlar

macOS için Notes uygulamasında kullanıcılar işbirliği ve organizasyon alanlarında iyileştirmeler ile karşılaşacak. Bunlar arasında bir başka kullanıcıyı etiketleyerek onların bildirim sağlaması gibi geniş kapsamlı özellikler yer alacak. Hızlı Notlar özelliği sayesinde kullanıcılar sistem genelindeki herhangi bir uygulama veya web sitesinden kolayca not alma imkanına sahip olacak. Diğer yandan, iPad ve Mac cihazlarında hızlı bir şekilde alınan notlar, iPhone cihazlarda rahatlıkla görüntülenip düzenlenebilecek.

Safari

macOS 12 ile birlikte Safari uygulaması da geliştirildi. Daha kompakt bir hale bürünen Safari, kullanıcılarına daha rahat bir araç çubuğu deneyimi sunuyor. Bunun üzerine macOS 12 ile Safari üzerindeki sekmeleri gruplara ayırma imkanınız olacak. Sekme grupları olarak adlandırılan bu yeni özellik sonrası Safari, sekmelerin ve URL çubuğunun da birleşmesi ile daha sade ve temiz tasarıma sahip olacak. Bununla birlikte, yeni sekme çubuğu girdiğiniz web sayfasının rengini alabilecek.

Yeni özellik ile açık olan sekmeler türlerine göre gruplarına ayrılıyor. Bu sayede kullanıcılar onlarca sekmenin arasından istediği sekmeyi sayfanın sol üst kısmında yer alan bölüme tıklayarak bulma imkanına sahip olacak. Diğer yandan, iCloud üzerinden iPad ve iPhone cihazları ile eş zamanlı çalışması beklenen özellik sayesinde sekme gruplarını diğer kullanıcılar ile de paylaşma imkanına sahip olacaksınız.

Bunun dışında Safari’ye uzun süredir beklenen bütün tarayıcılarla uyumlu çalışan bir eklenti standardının da getirildiğini söyleyelim. Bu özellik sayesinde her tarayıcı için ayrı eklenti olmayacak. Geliştirilen bir eklenti tüm tarayıcılarda kolaylıkla çalışabilecek.

Odak özelliği

Apple’ın macOS 12 Monterey ile duyurduğu yeniliklerden biri de odak özelliği. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, o anda yaptıkları aktiviteyle ilgisi olmayan bildirimleri otomatik olarak filtreleme imkanına sahip olacak. Bu özellik açık olduğu anda kullanıcıların diğer Apple cihazlarında da otomatik olarak bildirimler filtrelenecek. Bu yenilik, özellikle kullanıcıların ödev, sunum ve toplantı gibi tek bir noktaya odaklanması için faydalı olacak. Bunun dışında, diğer kullanıcılar odak özelliği sayesinde sizin müsait olup olmadığınızı da anlayabilecek.

macOS Monterey ile gelen ek özellikler

iOS 15 ile duyurulan özelliklerden bazıları macOS Monterey işletim sistemini için de geliyor. FaceTime‘da videolar için ızgara görünümü ve portre modunun yanı sıra uzamsal ses ve uyarlanabilir ses yalıtımı da yeni sürüm ile Mac cihazları için kullanılabilir olacak. Diğer yandan, SharePlay özelliği sayesinde kullanıcıların FaceTime aramaları sırasında ortak deneyimler paylaşmalarına imkan veren güçlü sistem özellikleri de bir araya geliyor.

Kullanıcılar bu özellik sayesinde sevdiği müzikvideofilm ve projeleri gerçek zamanlı olarak diğer kullanıcılar ile paylaşma imkanına sahip olacak. Bunun yanı sıra üçüncü taraf uygulama geliştiricileri, kolayca uyarlanabilecek şekilde geliştirilen bir API sayesinde kendi uygulamalarını doğrudan FaceTime’a entegre edebilecek.

macOS 12 Monterey güncellemesi alacak cihazlar

  • iMac (2015 sonu ve sonrası)
  • iMac Pro (2017 ve sonrası)
  • Mac Pro (2013 sonu ve sonrası)
  • Mac Mini (2014 sonu ve sonrası)
  • MacBook Pro (2015 başı ve sonrası)
  • MacBook Air (2015 başı ve sonrası)
  • MacBook (2016 başı ve sonrası)

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz