Ana Sayfa Öne Çıkanlar Domain nedir? Domain sorgulaması nasıl yapılır?

Domain nedir? Domain sorgulaması nasıl yapılır?

0

Domain (alan adı) dediğimiz kavram tam anlamıyla, harf, sayı ve sembollerin birleşimi sonucunda ortaya çıkar ve web sitenizin fiziksel adresini oluşturur. Bir web siteniz ve domaininiz var ise, ziyaretçiniz tarayıcısına domaininizi hatasız bir biçimde yazarak kolayca sitenize ulaşabilir.

Örneğin; Natro’yu ziyaret etmek istediğinizde tarayıcınıza “Natro.com” yazmanız yeterli olacaktır. Domainlerin genel olarak kullanım amacı da budur. Ziyaret etmek istediğiniz web sitesine ziyaretinizi pratik ve kolay yoldan gerçekleştirmenizi sağlamak. Domainler olmasaydı IP adreslerini kullanırdık ve bu durum da oldukça zor ve karmaşık yoldan gerçekleşirdi. 

Domain Nasıl Çalışır?

Ziyaret etmek istediğiniz bir sitenin domainini tarayıcınıza yazdığınız zaman, yazmış olduğunuz domain DNS’i oluşturan global sunucu ağı ile paylaşılır. Global sunucu ağları da domain ile alakalı name serverlarına bakar ve ziyaret isteği işlemini sunuculara iletir. Örneğin, Natro’ya girmek istediniz, Natro’nun domaini Natro.com’dur. Hosting sağlayıcısı Natro.com’u ziyaret etmek istediğinizi web sitesinin saklandığı bilgisayara yollar. Apache veya Nginx benzeri yazılımların kullanıldığı bilgisayarlar ise internet sitesi ile internet sitesinde yer alan bilgileri bir araya getirir ve internet tarayışına tekrar yollar. Bu işlemlerin sonucunda da internet sitesine girişiniz sağlanır.

Domain sorgulama nedir?

Web sitenizde kullanmak için belirlediğiniz alan adının hali hazırda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmenizi sağlayan işleme domain sorgulama denir. Güzel bir alan adını bulduğunuzu düşünseniz bile kullanmadan önce alan adının alınıp alınmadığını sorgulamanız şarttır. Aksi takdirde hukuki işlemlerle hem başınız ağrıyabilir hem de cebinizden yüklü bir miktar çıkabilir. Seçtiğiniz alan adı halihazırda alınmışsa, alan adınızın farklı kombinasyonlarınız deneyebilir ya da en baştan yeni bir alan adı oluşturabilirsiniz.

Domain sorgulama nasıl yapılır?

En iyi sonuç veren domain sorgulama aracı arıyorsanız, Natro bu konuda size en kaliteli hizmeti verecektir. natro.com adresini kullanarak aklınızdaki domainleri sorgulayabilirsiniz.

  • İlk adım olarak Natro.com adresine gitmelisiniz.
  • İkinci adımınızda ise domain sorgulama kısmına almayı düşündüğünüz alan adını girin ve arama yapın.
  • Son adım olarak da alan adınızın müsait olup olmadığını öğrenin.

Eğer alan adınız halihazırda kullanıyorsa, alan adınızın farklı kombinasyonlarını deneyebilir ya da yeni bir tane alan adı oluşturabilirsiniz.

Domain sorgularken nelere dikkat edilmeli?

Alan adınızı belirledikten sonra alan adınızın halihazırda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmelisiniz. Aksi takdirde yasal bir süreç hem başınızı ağrıtabilir hem de hukuki bir sonuç ile ceza yiyebilirsiniz. Domain sorgularken alan adınızın alınıp alınmadığına oldukça emin olmalısınız. .com harici farklı uzantılarda alan adınız kullanılıyor olabilir bu durumda farklı bir alan adı oluşturmak sizin için en iyi seçenek olacaktır. Aynı alan adının farklı varyasyonunu almak istiyorsanız, almak istediğiniz farklı varyasyonlarında kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek sizin için büyük önem arz edecektir.

Domain sorgulama aracı

Alan adınızı belirlediniz ve alan adınızın kullanılabilirliğini kontrol etmek istiyorsanız; en iyi sonuç veren domain sorgulama aracını tercih etmelisiniz. Türkiye’nin lider domain ve host firması olan Natro ile alacak olduğunuz alan adınız kolaylıkla kontrol edebilir ve farklı varyasyonlarını görebilirsiniz. Ayriyeten Natro’nun sunmuş olduğu uygun fiyatlarla da alan adınızı kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Domain seçerken dikkat etmeniz gerekenler

Web sitenize alan adı belirlerken belli başlı özelliklere dikkat etmeniz hem markanız açısından hem de markanızın size getirebileceği gelir kapısı açısından oldukça yararlı olacaktır. Sizler için alan adı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli özellikleri sıraladık.

Yenileme ücretlerine dikkat edin

Gizli ücretlere karşı dikkatli olun. Alan adı satan birçok şirket alan adlarını son derece makul fiyatlara satmaktadırlar. Fakat hizmet şartlarına dikkat etmelisiniz. Sözleşmeniz bittiğinde yenilemek istediğin zaman yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca sadece alan adı değil, bunun yanında hizmet paketi de satın alıyor olabilirsiniz. Bu da size pahalıya patlayabilir. Bu yüzden alan adı alırken alacak olduğunuz firmanızın şartlarını dikkatli bir biçimde okumalısınız.

Verilerinizin gizliliğine önem verin

Alan adı alacak olduğunuz şirketin güvenilirliğini göz önünde bulundurun. Domain satın aldığınız firma her ne kadar uygun fiyattan alan adı veriyor olsa bile verilerini üçüncü kişilere satıyor olabilir. Bu yüzden alan adınızı alacağınız firmayı iyi belirleyin. Alan adı bilgileriniz WHOIS ile RDAP dizinlerinde herkese açık bir biçimde kaydediliyorsa kişisel verilerinizi gizlemelisiniz. Alan adınızı alacak olduğunuz firmanızın hizmet ve güvenlik şartlarını okumalısınız.

Domain uzantısını iyice düşünün

Dünyada genel olarak .com uzantısının satışı daha çok yapılır. Bu nedenle de .com uzantılı domainleri tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca alan adınız bir nevi web sitenizin ön izlemesidir ve web sitenizin içeriği hakkında bilgi verir. Bu sebepten dolayı anahtar kelimeler seçmeye özen gösterin. Bu web sitenizin SEO uyumu açısından oldukça önem arz eder. Ayriyeten sitenizle ilgili anahtar kelimeler tarayıcılarda aratıldığı zaman web siteniz diğer web sitelerine nazaran daha üst sıralarda gösterilecektir.

Eğer oluşturacağınız web sitesi için almak istediğiniz isim halihazırda kullanılıyorsa yaptığınız iş ya da web sitenizin içeriği ile alakalı anahtar kelimeleri yeni oluşturacağınız alan adında kullanabilirsiniz.

Alan adınızı kısa tutun

Kullanacak olduğunuz alan adınız olabildiğince kısa ve akılda kalıcı olmalıdır. Kısa alan adı konusunda, alan adınızı alırken en fazla üç kelime kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Alan adınızın okunması ve yazılması konusunda basit seçimler yapın. Alacak olduğunuz alan adınızın okunuşunun kolay olması önemlidir. Telaffuzu ya da yazılışı zor olan alan adlarından uzak durmalısınız. Bu şekilde alan adınızın yazım aşamasında yaşanabilecek olan karışıklıkların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca alan adınızın içerisinde rakam ya da tire işareti gibi kullanımlardan da kaçınmalısınız. Aynı şekilde yan yana aynı harfleri kullanmamaya dikkat edin. Bu durum da yine yanlış anlaşılmalara, yazımlara ve okunmalara yol açabilir.

Araştırmalar yapın

Alan adınız hakkında araştırmalar yapmalısınız. Alan adınız için kayıt yapmadan önce alan adınızda kullanacak olduğunuz kelimelerin .com ya da .net gibi farklı uzantılarda daha önceden alınıp alınmadıklarını kontrol etmelisiniz. Eğer alınmışsa farklı bir alan adı alabilirsiniz. Fakat alan adınız konusunda ısrarcıysanız taklitçi durumuna düşmemek için oldukça dikkatli olmanız gerekir. 

Uzun süre kullanabileceğiniz alan adı seçin

Uzun süre kullanabileceğiniz alan adı seçin. Alan adınızı sonradan değiştirebilirsiniz fakat bu ziyaretçilerinizi azaltabilir ya da tarayıcılardaki arama sıralamalarında düşmenize sebep olabilir. Ayriyeten uzun süreli bir alan adı kullanımı markanızın zaman içinde popülerleşmesine ve marka isminizin hafızalarda kalıcı yer edinmesini sağlayabilir.

Elinizi olabildiğince çabuk tutun. Gün geçtikçe dijital mecrada açılan hesaplar ve web siteleri ile alan adları hızla tükenmektedir. Bu sebepten olabildiğince elinizi çabuk tutun. Belirlemiş olduğunuz alan adınızın başkası tarafından kapılması pek hoş olmaz.

Markalaşabileceğiniz bir alan adı belirleyin

Markalaştırabileceğiniz bir alan adı belirleyin. Alan adınız oluşturacağınız web sitesinin geleceği için oldukça önem arz etmektedir. Bu sebepten dolayı alan adınız markalaştırılabilir ve kurumsal kimlik oluşturulabilir nitelikte olmalıdır. Basit ve kısa birkaç kelime ile olabildiğince hatırlanacak bir alan adı seçebilirsiniz. Bu konuda farklı markalara göz atabilir ve farklı markalardan ilham alabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz