Ana Sayfa Haberler Apple kelebek klavye davası için 50 milyon dolar ödeyecek

Apple kelebek klavye davası için 50 milyon dolar ödeyecek

0

Apple’ın hatalı kelebek klavyeyle ilgili uzun süredir devam eden bir toplu davayı sonuçlandırmak için 50 milyon dolar ödeme planı bugün California federal yargıcından ön onay aldı.

Kelebek klavye davasının Apple’a maliyeti: 50 milyon dolar

2018 yılına dayanan davada, Apple’ın 2015-2019 yılları arasında MacBook Pro bilgisayarlarında kullanılan hatalı klavye mekanizmasından haberdar olduğundan şikayet eden California, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York ve Washington’daki müşterileri kapsıyor. Dava, Apple’ın cihazları satmaya devam etmek için kusuru tüketicilerden gizlediğini iddia etti.

Apple, kelebek klavyeyi 2015 ve 2016’da MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro modellerine ekledi ve klavyenin üstün tuş hissi ve kararlılığı sunarken aynı zamanda daha ince bir tasarıma izin verdiğini iddia etti.

Binlerce insan, kelebek mekanizmasına toz ve diğer parçacıklar girdiğinde tekrarlayan tuşlar, yapışkan tuşlar ve anahtarlarla ilgili sorunlarla karşılaştı. Şikayetler, kelebek teknolojisi konusunda büyük bir tartışmaya yol açtı ve Apple, Haziran 2018’de bir klavye onarım programı başlattı.

Onarım programı yalnızca dört yıl boyunca MacBook, MacBook Pro ve ‌MacBook Air‌ modellerini kapsıyordu ve Apple yalnızca kelebek klavyeleri başka bir kelebek klavyeyle değiştiriyordu. Davada, Apple’ın onarım programının bu nedenle yeterli olmadığı iddia edildi.

Apple, daha dayanıklı hale getirmek için kelebek mekanizmasını yinelemeye çalıştı, bu nedenle toplamda üç kelebek klavye nesli vardı, ancak hepsi başarısız olmaya adaydı. Apple, kelebek klavyelerini daha güvenilir makas anahtarlı klavyelerle değiştirmek zorunda kaldı ve şirket 2020’de son kelebek klavyeyi aşamalı olarak kullanımdan kaldırdı. Artık tüm Mac’ler aynı sorunları yaşamayan makas anahtar mekanizmasını kullanıyor.

Apple başlangıçta anlaşmayı 2022’nin ortalarında kabul etti, ancak davayı yöneten hakimden erken onay aldı. Anlaşmadan müşterilere verilecek ödüller, iki veya daha fazla arka kasa değişimi yaptıranlar için 395 dolara kadar olmak üzere, gereken onarım sayısına bağlı olacak. Kelebek klavye değişimleri alan Mac sahipleri, Aralık ayının sonlarında konuyla ilgili bildirimleri almaya başlayacak.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz