Ana Sayfa Uygulamalar Apple Uygulamaları Sağlık ve HealthKit baştan tasarlandı: Veriler cihazda kalıyor!

Sağlık ve HealthKit baştan tasarlandı: Veriler cihazda kalıyor!

0

Teknoloji hayatımıza her geçen gün daha fazla dahil olduğu için insanlar her zamankinden daha fazla kişisel veri paylaşıyorlar. Bununla birlikte veri ihlallerinin sayısı da aynı oranda yükseldi. Üstelik bu ihlallerin bir çoğu da kritik sağlık bilgilerimizi içeriyor. Bu durumun farkında olan Apple da HealthKit ve Sağlık uygulamasını yeni gizlilik parametreleriyle baştan tasarladı. İşte detaylar…

HealthKit ve Sağlık uygulaması baştan tasarlandı!

Apple Sağlık uygulaması, sağlık ve fitness bilgilerinize erişmenizi kolaylaştırdığı gibi daha sağlıklı bir yaşam sürmeniz için faydalı bilgiler sunuyor. Apple Watch ve iPhone da yetkilendirilmiş üçüncü taraf uygulamaları ve cihazlar ile bağlantılı sağlık hizmeti sağlayıcılarından 150’den fazla farklı türde sağlık verisini bir araya getiriyor. HealthKit ise sağlık ve fitness bilgilerinizi güvenli bir şekilde depolayıp Sağlık uygulamasında yer alan tüm verileri kontrol etmenizi sağlıyor.

İnsanların sağlık bilgileri, kişisel verilerinden bile daha önemli. Apple ise bu verileri koruyan yazılımlar geliştirerek (HealthKit) Sağlık uygulamasında hangi verilerin depolandığını ve hangi verilerin üçüncü taraf uygulamalar ve güvendiğiniz kişilerle paylaşıldığını kontrol etmenizi sağlıyor.

iOS işletim sistemi sağlık verisinin Apple sunucularına gönderilen miktarını minimize ediyor ve sağlık ölçümlerini cihaz üzerinde oluşturuyor. İki faktörlü kimlik doğrulama da bir cihaz şifresi ve iOS 12 ve üstü bir sürümü çalıştıran cihaza sahip kullanıcılar için Sağlık uygulaması verileri uçtan uca şifreliyor. Sonuç olarak, Sağlık uygulamasındaki veriler Apple dahil herhangi bir kişi tarafından okunamıyor.

Bu konuya biraz daha detaylı bakacak olursak, Trendler ve Öne Çıkanlar, dinlenme nabız hızı ve Döngü Takibi tahminleri gibi Sağlık uygulamasında gösterilen veriler cihaz üzerinde hesaplanıyor. Cihazda depolama ve hesaplama durumu da Apple’ın bu verileri görmemesini sağladığı gibi sağlık ölçümleri ve özetler sağlamak için bu verilere erişmesini de engelliyor.

Belirttiğimiz gibi kişilerin sağlık verileri, diğer kişisel verilerinden bile daha önemli. Bu nedenle hangi verileri kimlerle paylaşıldığı ve nasıl kullanıldığının kontrolü kişinin kendinde olmalı. Yenilenen Sağlık uygulamasında da Paylaşım sekmesinde arkadaşlarınız, aileniz ve sağlık hizmeti sağlayıcılarınızla yapılan veri paylaşımını görüntüleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.

HealthKit’te depolanan bu sağlık verileri cihazınızda şifrelendiği gibi yalnızca şifre, Touch ID veya Face ID ile erişebiliyorsunuz. Tabii acil durumlarda (cihazınız kilitlendiğinde bile) Tıbbi Kimlik özelliği devreye girdiği için ilk müdahale ekipleri kritik tıbbi bilgilerinize Kilit Ekranı’ndan erişebiliyor.

Sağlık uygulaması yalnızca kullanım sırasında değil, verileri bulutta saklarken de aynı güvenlik önlemlerini sunuyor. Örneğin iCloud üzerinden cihazlarınız arasında senkronizasyon işlemi yapıldığında dahi veriler uçtan uca şifreleniyor. Tabii bu ayarları da dilerseniz Ayarlar > Apple Kimliği > iCloud > Sağlık bölümü adımlarını izleyerek değiştirebilirsiniz.

Peki üçüncü taraf uygulamalarda durum nasıl? Sağlık uygulamasındaki veriler, her veri türü için açık izin verdiğinizde uygulamalarla paylaşılır. Ancak sadece veri türü için açık izin verdiğinizde uygulamalar Sağlık uygulamasındaki verilere kimse erişemez veya veri ekleyemez. Zaten herhangi bir veriye erişmeden önce diğer uygulamalar Sağlık uygulaması bilgilerine erişim için size bir istek gönderiyor.

Ayrıca uygulamalar Sağlık ve HealthKit aracılığıyla erişim istemek için belirli kriterleri karşılamak zorunda. Bu da App Store İnceleme Kılavuzları ve Geliştirici Programı Lisans Anlaşması’nda ayrıntılı olarak paylaşılıyor. Bu kapsamda HealthKit aracılığıyla uygulamalarla paylaştığınız bilgiler, reklamcılık, pazarlama veya veri komisyoncularına satış amacıyla kullanılamaz. Örneğin döngü takip bilgileriniz paylaşılıyor olsa bile karşınıza hijyenik ped reklamları çıkmayacaktır.

Son olarak Apple, iCloud’da şifrelenmiş Sağlık uygulaması verilerini cihazlar arasında senkronizasyonu desteklemek için cihaz dışına çıkarsa da sunucularında mümkün olduğu kadar az sağlık verisi tutmaya gayret ettiğini söylüyor. Dolayısıyla net bir şekilde iPhone ve Apple Watch’ta Sağlık uygulamasında gösterilen verilerin o cihazda üretildiğini söyleyebiliriz.

Örneğin optik kalp sensörü gibi Apple Watch’a yerleştirilen sensörler veya iPhone’a yerleştirilen jiroskop gibi sensörler, bilgileri işletim sistemine iletilir. İşletim sistemi daha sonra yerel olarak HealthKit’te depolanan sağlık özetlerini hesaplar ve sonunda Apple Watch’ta ve Sağlık uygulamasında size gösterir.

Tabii bu ve diğer özellikleri de dilerseniz kapatabilirsiniz. Örneğin iPhone’unuz, jiroskop, ivmeölçer ve barometreden bilgi toplar ve iOS bunu toplam adımlar ve tırmanılan katlar gibi verilere dönüştürür. Ancak Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Hareket ve Fitness > Fitness Takibi bölümünden kapatabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz