Ana Sayfa Apple Hakim, Amazon ve Apple’ın fiyat sabitleme davasının reddini geri çevirdi

Hakim, Amazon ve Apple’ın fiyat sabitleme davasının reddini geri çevirdi

0
apple ve amazon

Apple ve Amazon’a karşı açılan tüketici karteli davasında, federal bir hakim tamamen davanın reddedilmesi taleplerini reddetti. Davada, Apple ve Amazon’un, Amazon’un çevrimiçi mağazasında yalnızca en yüksek fiyatlı Apple ürünlerini bırakmak için anlaşma yapmakla suçlandığı belirtiliyor. Hakim, şirketlerin bu anlaşmanın varlığını inkar etmediğini ve Sherman Antlaşması’na göre “uluslararası ticaret üzerinde bir etkisi olduğunu” kabul ettiklerini belirtti.

Hakim, Apple ve Amazon’un kendilerini yatay düzeyde rekabet eden şirketler olarak değil, dikey olarak üretici ve dağıtıcı olarak konumlandırdığını kabul etti. Ancak, davacıların tüm Apple ürünlerini satan satıcıların Amazon pazarından çıkarılmadığını kabul etmesi ve taraflar arasındaki iş ilişkilerinin karmaşıklığı göz önüne alındığında, açık bir kartel ihlali bulgusunun olmadığı sonucuna varıldı.

Dava devam edecek ve Apple ürünlerinin Amazon’daki satışı ve anlaşmanın bu satışlar üzerindeki etkisi jürinin kararına bırakılacak. Hakim, davacıların iPhone’lar ve iPad’ler için belirli bir pazarlama tanımı yapmadığını iddia eden Apple’ın itirazlarını da reddetti. Önceki bir mahkeme kararına atıfta bulunarak, bir müşterinin süpermarket veya bakkaldan sakız almasının bile tanımlanabilir bir gıda pazarının varlığına engel olmadığını belirtti.

Pennsylvania’da ikamet eden Steven Floyd ve daha geniş bir grup adına Seattle hukuk firması Hagens Berman tarafından yapılan orijinal şikayet, Apple ve Amazon’un başlangıçta sahte veya düşük kaliteli Apple ürünlerini mağazadan kaldırmanın bir yolu olarak çerçevelenen anlaşmasının müşterileri reddettiğini öne sürüyor. Dava, anlaşmanın Amazon’daki yenilenen Apple ürünleri satışlarını esasen öldürdüğünü ve Amazon’a kendi Apple ürünleri satışında yüzde 10’a varan bir indirim sağladığını iddia etti.

Davayı açan hukuk firması Hagens Berman, Apple ile daha önce birçok kez mahkemede karşı karşıya gelmişti. Bu dava, Apple ve Amazon’un anlaşmasının, müşterilere rekabetçi fiyatlandırma imkanı sunmadığı ve yenilenmiş Apple ürünleri pazarını yok ettiği iddialarını içeriyor. 

Hakim, davaya devam edileceğini belirtti. Bu dava, Apple ve Amazon’un rekabeti engelleyip engellemediklerini belirlemek için önemli bir sorunu ele alıyor. Jürinin, Apple ürünlerinin Amazon üzerindeki pazarını ve anlaşmanın bu pazar üzerindeki etkisini değerlendireceği bir karar verilecek.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz