Ana Sayfa Haberler Apple Büyük Adım: Artık Intel Mac’leri Satmıyor ve macOS Güncellemeleri Tehlikede!

Apple Büyük Adım: Artık Intel Mac’leri Satmıyor ve macOS Güncellemeleri Tehlikede!

0

Uzun bir bekleyişin ardından, Apple sonunda M2 Ultra çipine sahip yeni bir Mac Pro versiyonunu duyurdu. Sonuç olarak, Apple Silicon geçişi tamamlanmış durumda ve şirket artık herhangi bir Intel Mac’i satmıyor. Kullanıcılar için bu, macOS’un Intel Mac’leri desteklemeyi bırakmasının uzun sürmeyeceği anlamına geliyor.

PowerPC’den Intel’e

Öncelikle, geçmişi bir gözden geçirelim. Mac’lerin bir mimariden başka birine geçiş yaptığı ilk kez değildir. 2005 yılında Apple, PowerPC işlemcilerden Intel’e geçeceğini duyurdu. O dönemde Intel, PowerPC’ye göre daha hızlı ve verimli işlemcilere sahipti, bu da Apple’ın daha modern bilgisayarlar – örneğin ilk MacBook Air – yaratmasına olanak sağladı.

Apple, geçişin Haziran 2006’da başlayacağını ve 2007’nin sonuna kadar tamamlanacağını söylemişti. İlk Intel Mac, Ocak 2006’da duyuruldu. Ancak, Intel’e geçiş Ağustos 2006’da tamamen tamamlandı ve şirket PowerMac’i ilk Intel Mac Pro ile değiştirdi.

Bir sonraki yıl, Apple Mac OS X Leopard’ı piyasaya sürdü. Bu işletim sistemi, PowerPC Mac’leri destekleyen son sürümdü. 2009 yılında, Mac OS X Snow Leopard resmi olarak bu Mac’leri desteklemeyi bıraktı ve Intel işlemcileri gerektiren ilk sürüm oldu. Kısacası, Apple, ilk Intel Mac’i tanıttıktan sonra PowerPC Mac’leri üç yıl boyunca desteklemeye devam etti.

Apple Silicon Mac’leri

Yıllar geçtikçe, Apple bir kez daha bilgisayarları için daha güçlü ve verimli işlemcilere ihtiyaç duydu. Bu sefer şirket zaten iPhone ve iPad için kendi çiplerini geliştiriyordu. Haziran 2020’de Apple, Mac’in mimarisini Intel’den ARM çiplere, yani Apple Silicon’a geçireceğini doğruladı.

İlk Apple Silicon Mac’ler, M1 çipiyle Kasım 2020’de tanıtıldı ve Apple, geçişin 2022 yılına kadar tamamlanacağını söyledi. Ancak, yenilenmiş Mac serisinin tamamlanması beklenenden biraz daha uzun sürdü ve bunun sebebi Mac Pro oldu.

Apple, Mac’lerin tamamını Apple Silicon çiplerine geçirdi. Intel işlemcili 2019 Mac Pro artık mağazalarda bulunmuyor. Peki, Apple Intel Mac’ler için ne kadar daha süreyle macOS güncellemeleri sunmaya devam edecek?

macOS Sonoma

Bu hafta WWDC 2023’te Apple, yeni Mac Pro’nun yanı sıra macOS Sonoma’yı da duyurdu. Güncelleme, FaceTime’da bazı iyileştirmeler, masaüstünde etkileşimli widget’lar ve Windows oyunlarını Mac’e taşımak için yeni bir API gibi önemli değişiklikler getirmiyor. Ancak yine de, Apple güncellemeyle bazı Intel Mac’ler için desteği sonlandırdı.

Örneğin, ikonik 12 inçlik MacBooks modelleri, yeni macOS sürümünü çalıştıramaz. 2017 MacBook Pro da güncellemeyi almayacak. iMac konusunda ise, macOS Ventura’da desteklenen en eski model 2017 iMac iken, macOS Sonoma güncellemesi 2019 iMac veya daha yeni bir modeli gerektiriyor.

Şu anda, en yeni macOS sürümü tarafından desteklenen Intel Mac’ler

  • 2017 iMac Pro
  • 2018 Mac mini
  • 2018 MacBook Air
  • 2018 MacBook Pro
  • 2019 MacBook Air
  • 2019 MacBook Pro
  • 2019 iMac
  • 2019 Mac Pro
  • 2020 MacBook Air
  • 2020 MacBook Pro
  • 2020 iMac

Intel Mac’ler için macOS güncellemelerinin geleceği

Sadece Apple, macOS güncellemeleri için gelecek planının ne olduğunu kesin olarak bilir. Ancak, bir tahminde bulunmam gerekirse, 2024 yılında duyurulacak olan bir sonraki büyük macOS sürümünün Intel Mac’ler için sonuncusu olabileceğini söyleyebilirim.

M1’in tanıtılmasının üzerinden neredeyse üç yıl geçti ve 2024 yılında halka açık olarak sunulacak olan macOS 15’in çıkışıyla birlikte dört yıl geçmiş olacak. Şahsi olarak, macOS 15’in 2017 iMac Pro, 2018 Mac modelleri ve çoğu 2019 Mac modeli için desteği sonlandırabileceğini tahmin ediyorum. Eğer öyleyse, Apple, 2020’de Intel Mac satın alanlara bir yıl daha güncelleme desteği sunmuş olacak (ve 2019 Mac Pro için).

macOS Sonoma tarafından desteklenen Intel Mac’ler bile, FaceTime’deki Sunucu Üzerinebindirme, 3D Tepkiler ve Oyun Modu gibi bazı önemli özelliklerin eksikliğiyle karşılaşıyor. Bu Mac’ler ayrıca, Apple Silicon çiplerindeki Sinirsel Motor’a dayanan macOS Ventura’nın bazı özelliklerini desteklemiyor, örneğin Canlı Altyazılar.

Apple, Mac’lerin tamamını Apple Silicon çiplerine geçirdi

Elbette, bu Mac’ler yeni macOS sürümlerini almasa bile, Apple’ın bu makineler için en azından iki yıl daha güvenlik yamalarıyla temel desteği sürdüreceğine eminim. Sonuçta, hâlâ bazı görevler için oldukça iyi çalışıyorlar.

Ancak aynı zamanda, Intel Mac’leri ortadan kaldırmak, Apple’ın Apple Silicon mimarisinden daha da fazla fayda sağlayan özelliklere yatırım yapmasına olanak tanıyacak.


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz