Ana Sayfa Haberler Yeni M2 Ultra Mac Pro, hayal kırıklığına uğrattı!

Yeni M2 Ultra Mac Pro, hayal kırıklığına uğrattı!

0

Apple M2 Ultra Mac Pro, Intel’den geçişin başladığından bu yana tam iki buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen, şirketin sadece sahip olduklarını söylemek için bunu yaptığı gibi görünüyor. Apple WWDC ana etkinliği sonrasında birkaç gün geçti. Hemen hemen her yıl olduğu gibi, Apple’ın ürün yelpazesinin geniş bir bölümü, özellikle Mac’ler, güncellenme söylentileriyle gündeme gelmişti.

Uzun bir süredir gerçekleşmeyen bir yıldı bu. Ancak, bu duyurular yalnızca Apple Vision Pro duyurusunun bir önsözü gibiydi.Tüketici odaklı 15 inç MacBook Air ve “pro” odaklı Mac Studio’nun hemen ardından, Apple yeni Mac Pro’da Apple M2 Ultra geçişin sona erdiğini duyurdu.

Apple M2 Ultra Mac Pro’dan elde ettiğimiz şey buydu

  • M2 Ultra işlemci, hızlı ve iyi soğutulmuş olarak vaat edildi.
  • Lötalanmış 64 GB RAM, maksimumda 192GB’ye kadar.
  • Yonga üzerindeki yedi Afterburner kartına denk gelen belirsiz vaatler.
  • 1TB SSD alanı, Apple tarafından 8TB’ye kadar kullanılabilir.
  • Altı adet tam boy PCI-E dördüncü nesil yuva.
  • Wi-Fi 6E.
  • Daha pahalı tekerlekler.
  • Ve Intel versiyonundan daha sessiz.

Bu yıl kaybolan şey, yükseltilebilir RAM oldu. Ayrıca, maksimum RAM miktarı da azaldı. Ancak endişelenmeyin Apple, satın alma anında tam kapasiteye çıkarırsanız büyük dil modellerini çalıştırmak için yeterli olduğunu söylüyor.

Ayrıca, Radeon PCI-E video kartlarını destekleme yeteneği de kayboldu ve bu şaşırtıcı bir kaldırma. Apple’ın bile buna yönelik MPX modülleri yok ve hatta o yuva bile yok. Ve tüm bunlar için 6999 dolar, Intel versiyonuna göre 1000 dolar daha fazla.

Apple Silicon Mac Pro’nun çekirdeğindeki M2 Ultra işlemci, Apple’ın yonga için teknik özelliklerinden ve daha iyi soğutma avantajından yola çıkarak, Geekbench 6’da yaklaşık 185.000 puana ulaşacak. Bu, AMD Radeon Pro W6800X ile hemen hemen aynı seviyede yer alıyor.

Ve yarı fiyatına sahip olan Mac Studio da aynı seviyede performans sunacak. Ek bir bileşenle daha iyi Metal performansı elde etme imkanı yok.

Bu aynı zamanda perakende satışta bulunan Radeon RX 6900XT’nin çok daha altında bir seviyede yer alıyor. Bu kart, Geekbench 6’da yaklaşık 230.000 puan alıyor. Intel Mac Pro kule sahipleri, daha yavaş PCI-E yuvalarına sahip olmak üzere dört kartı içine takabiliyor.

Güçlendirilmiş Mac Pro’nun Geekbench’in Metal testinde yaklaşık 215.000 puan alacağı görünüyor. Bu hala, Intel Mac Pro’daki PCI-E 3.0 yuvasındaki Radeon PCI-E kartından daha düşük bir performans sunuyor.

Bunun nedenleri karmaşıktır. Sadece sürücülerle ilgili değil Apple, Apple M2 Ultra işlemcinin herhangi bir durumda harici bir grafik kartıyla iletişim kurmasına gerek olmadığına karar verdi. Bunun sonradan ekleneceği olasılığı düşük görünüyor.

Uzmanların Görüşleri: Profesyoneller Ne Diyor?

Birkaç gün boyunca farklı sektörlerdeki kişilerle görüşerek zaman geçirdim. Kimse gerçekten etkilenmedi.

Müzik endüstrisinden konuştuğum kişiler çoğunlukla 2019 Mac Pro’larını kullanmaya devam ediyor ve birkaçı, birkaç yıl daha 5,1 Mac Pro kulelerine tutunuyor. Stüdyoda veya yolda bulunan eski Mac Pro’lar internete bağlanmadığı için güvenlik güncellemeleri eksikliği konusunda çok endişeli değiller.

Savunma Bakanlığı’ndaki kişiler, eskiden Mac Pro kullananlar, çoğunlukla şimdi Mac Studio’yu bir veya iki adet PCI-E ayrışma kutusuyla birlikte kullanıyorlar. Araştırma veya projeler için kullanabilecekleri bol miktarda kaynakları olduğu halde, geçiş yapma niyetleri yok.

Her durumda, PCI-E GPU desteğinin eksikliği, yükseltilebilir RAM eksikliği onları uzaklaştırmadan önce, bu kişiler için yeni Mac Pro’nun öldürücü faktörü oldu. Paraya sahip olan bu insanlar, bir soruna para atmak için ellerinde fazlasıyla kaynak bulunmasına rağmen, bu durumdan etkilenmiş görünüyorlar.

Video kartları olmasa da, PCI-E mevcut.

Daha önce bahsettiğim gibi, eğer artırılmış depolama için bir MPX modülünüz varsa, üzgünüm, şansınızı kaybettiniz.

Medya üretiminde hala PCI-E kartlara ihtiyaç var. Birçok ses veya video kaynağı için yakalama kartları, daha fazla depolama, daha fazla USB gibi kartlar bulunuyor.

Müzik yapımcıları hala Intel Mac Pro kullanıyor, her türlü gösterinin sahne arkasında gördüm. Bilimsel çalışmaların her alanında ve benzer şekilde ihtiyaç var. Elbette, büyük hesaplama yüklerini düşünün, e-posta veya internet gezintisi gibi temel kullanıcılar için değil, sadece moda ifadesi amacıyla kullanılıyor.

Ancak günümüzde daha iyi seçenekler var. Bir Sonnet rack-mount için Mac Studio’nun incelemesini tamamlama sürecindeyim, ki bu ilginç bir şekilde öncü niteliği taşıyor. xMac Studio Pro, işlemciye bağlı olarak tam perakende fiyatı 1999 veya 3499 dolar olan bir Mac Studio’yu (dolara bağlı olarak) yaklaşık 1100 dolara almanıza ve bir PCI-E kart kullanmanıza olanak sağlar.

Ayrıca, daha önce incelediğimiz Sonnet DuoModo sistemi de üç PCI-E kartını aynı kasada sunabilir. Alternatif olarak, Apple’ın 2016’da geleceği olduğunu söylediği eski Thunderbolt eGPU kasası da bu kartlardan herhangi birini kabul edebilir, ancak saniyede 32 gigabit hızında bir sınırlama bulunur, dördüncü nesil x16 PCI-E yuvasındaki sekiz katına kadar hız sunan bir x16 dördüncü nesil PCI-E yuvasıyla karşılaştırıldığında.

Ve tüm bunlar, hatta bir M2 Ultra Mac Studio ile bile, temel Mac Pro’nun fiyatının oldukça altında geliyor.

Apple Silicon Harika, Ancak Onunla Gelen Mac Pro Değil

Apple Silicon, Apple ve Mac kullanıcıları için harika bir gelişme oldu. Endüstri lideri hesaplama gücüne sahip olması, tüketim açısından çok verimli olması ve hepsini sessiz ve oldukça şık bir tasarımda sunması büyük bir avantaj sağlıyor. Artık diz üstü bilgisayarlarla bacak yakma derdi yok!

Ayrıca, uzun zamandır görülmeyen düşük fiyatlandırma politikasını geri getirdi. Intel’in yıllardır verdiği sözleri kıran Apple Silicon, hedeflerin altında kalan işlemcilerin yarattığı ısı sorunlarına daha iyi çözümler sunuyor. Bu, mühendislik seçimlerinin beklentileri karşılayamadığı durumları ortadan kaldırıyor.

Mac Studio ve M2 Pro Mac mini harika makinelerdir. Hem güçlüdürler hem de ihtiyaç duyan pazar segmenti için makul fiyatlıdırlar. 14 ve 16 inçlik MacBook Pro, bugüne kadar üretilmiş en iyi taşınabilir Mac’lerden bazılarıdır.

Apple Silicon Mac Pro, bu yüksek seviyelerin altında kalıyor.

Şu anki durumu itibarıyla, bir bilgisayar cihazı olarak değerlendirilebilir. Çoğu Mac kullanıcısı için tak-çalıştır bir bilgisayar iyi olabilir, ancak bu bilgisayarın hedef kitlesi için pek uygun değil.

Apple, bir zamanlar iMac Pro için Pro odaklı bir ekiple danışıyordu ve 2019’da Mac Pro’nun yeniden başlatılması için yine onlarla çalıştı.

Belki bu odak grubu bir M3 veya M4 Ultra Mac Pro için bir araya gelir.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz