Ana Sayfa Apple Watch Apple Watch yine hayat kurtardı!

Apple Watch yine hayat kurtardı!

0
apple watch

Apple Watch’un can kurtaran yetenekleriyle ilgili yeni bir olay daha yaşandı. Cincinnati’de 29 yaşındaki Kimmie Watkins adında bir kadın, uyurken Apple Watch’u sayesinde bilmediği bir hastalığını öğrendi. Aynı gün Watkins kendini iyi hissetmiyordu ve baş dönmesi, sersemlik ve nefessizlik hissettiğini söyledi. Ancak çok fazla yemek yemediği için bu şekilde hissettiğini düşündü. Kendini iyi hissetmeyen Kimmie bir şekerleme yaptı ve yaşananları şöyle açıkladı: “Apple Watch’um, kalp atış hızımın uzun süre boyunca çok yüksek olduğunu bildiren bir alarmla beni uyandırdı. 10 dakikadan uzun süredir çok yüksekmiş.” Daha kesin bir ifadeyle, Watkins’in kalp atış hızı dakikada 178 atıma ulaştı, bu genellikle sadece sporcuların yoğun performans sırasında elde ettiği bir hızdır. 

Hastanede, Watkins’e bir eyer pulmoner emboli teşhisi konuldu. Bu durum, Cincinnati Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden kardiyolog Dr. Richard Becker’a göre çok ciddi bir durum. Dr. Becker, bu durumdaki bir kişinin sağ kalma oranının sadece %50 olduğunu söyledi. Dr. Becker, “Bir eyer pulmoner emboli, her ikisi de sağ akciğere ve sol akciğere giden kan damarını kaplayan bir kan pıhtısı olduğu için en ciddi ve hayatı tehdit eden durumdur” dedi. Doktor ayrıca, akıllı saatlerin çarpıntı veya Afib tespit etme konusunda ne kadar iyi olduğunu araştıran ulusal bir çalışmanın da bir parçası. Bu durum, kişinin düzensiz kalp atışlarından kaynaklandığı zaman meydana geliyor ve inme, kan pıhtıları ve kalp yetmezliğine yol açabiliyor. 

Apple Watch kullanıcıları, Düzensiz Ritim Bildirimi Özelliği (IRNF) ve EKG uygulaması aracılığıyla kalplerinin kontrolünü sağlayabiliyorlar. Watkins ise Apple Watch’u gururla takıyor ve deneyiminin diğer insanları da bir tane takmaya ikna edeceğini umuyor. “Belki fazla bağlı kalmak gibi görünebilir, ama ben bunun sağlık açısından da yardımcı olabileceğine ve sadece insanlarla bağlantı kurma anlamına gelmediğine inanıyorum” diyor. Ayrıca kendisinin farkında olmadığı bir pıhtılaşma sorunu olduğunu keşfetti ve dayanıklılığını geri kazanmaya çalışırken kan sulandırıcılar kullandığı için şimdi Apple Watch’unu her saniye kontrol ediyor.

Bu olay, Apple Watch’un sağlık izleme özelliklerinin gerçekten hayat kurtarıcı olabileceğini bir kez daha gösteriyor. Apple Watch kullanıcıları, düzensiz kalp atışlarını tespit etme ve ciddi sağlık sorunlarına erken müdahale etme konusunda önemli bir avantaja sahip. Bu tür teknolojilerin insanların sağlık durumlarını izlemelerine ve korumalarına yardımcı olabileceği bir kez daha kanıtlandı.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz