Ana Sayfa Haberler Avrupa, telefon üreticilerini değiştirilebilir bataryalar konusunda zorluyor!

Avrupa, telefon üreticilerini değiştirilebilir bataryalar konusunda zorluyor!

0


Avrupa’da telefon dünyasında devrim niteliğinde bir değişim kapıya dayanıyor! Artık telefon üreticilerinin değiştirilebilir bataryalara geçmesi zorunlu hale geliyor. Bu heyecan verici yeni düzenleme sektörü sarsacak ve telefonların tasarımından geri dönüşüm süreçlerine kadar birçok alanda önemli etkiler yaratacak.

Avrupa’da, telefon üreticileri değiştirilebilir bataryalar konusunda baskı altında!

Avrupa Parlamentosu, Haziran ayının ortasında akıllı telefonlardaki bataryaların kolayca çıkarılabilir ve değiştirilebilir olmasını gerektiren bir yasa tasarısını onayladı. Bu düzenleme, Avrupa Konseyi tarafından da resmi olarak kabul edildi. Şimdi, Apple gibi şirketlerin 2027 yılına kadar telefonlarında değiştirilebilir bataryalar kullanması gerekiyor. Aksi takdirde, AB ülkelerinde telefon satamayacaklar.

Yasa, kullanıcıların telefon bataryalarını uzmanlık veya özel araçlar gerektirmeden kolayca değiştirebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Ancak birçok akıllı telefon, yapıştırıcılarla birbirine tutturulmuş bir şekilde tasarlandığı için şirketler telefonların tasarımını değiştirmek zorunda kalacak. Henüz tam olarak bilemesek de, bu yasa iPhone, Galaxy S ve Pixel gibi telefonlarda nasıl bir etki yaratacağını görmemiz gerekiyor. Ancak kesin olan bir şey, bu yasanın telefonların tasarımlarını önemli ölçüde değiştireceği.

Yasanın ayrıca şu kuralları da içerdiğini belirtmek önemlidir:

  • Üreticiler, 2027 yılına kadar çöpe atılan taşınabilir bataryaların en az %63’ünü toplamak zorundadır.
  • Atık bataryalardan geri dönüşümle elde edilen lityum oranı 2027 yılına kadar %50 olmalıdır. 2031 yılına kadar bu oran %80’e çıkarılmalıdır. Böylece bataryalardaki lityumun büyük bir kısmı geri kazanılarak yeni bataryalar için tekrar kullanılabilir hale getirilebilir.
  • Endüstriyel, SLI ve EV bataryaları, geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olmalıdır. Başlangıçta kobalt için %16, kurşun için %85, lityum için %6 ve nikel için %6 oranlarının kullanılması hedeflenmektedir.
  • Nikel-kadmiyum bataryaların geri dönüşüm verimlilik hedefi 2025 yılı sonunda %80 olmalıdır. Diğer bataryalar içinse 2025 yılına kadar geri dönüşüm verimlilik hedefi %50’dir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz