Ana Sayfa Apple Hindistan’daki Foxconn iPhone fabrikası, öncesinde gizli tutulan raporda işçi sağlığı açısından...

Hindistan’daki Foxconn iPhone fabrikası, öncesinde gizli tutulan raporda işçi sağlığı açısından ‘son derece tehlikeli’ bulundu!

0
foxconn hindistan

Apple’dan hayal kırıklığı yaratan haberler geldi. 2021 yılında, Foxconn tarafından yönetilen Hindistan’daki bir iPhone üretim tesisi, ciddi sağlık ve güvenlik ihlalleri nedeniyle manşetlere taşındı.

Apple Foxconn fabrikasında insan haklarını ihlal mi ediyor?

Raporda öncelikle iPhone üretim hatlarında mevsimlik göçmen işçilere sağlanan yatakhanelerdeki standartların altındaki yaşam koşullarına odaklanıldı. Apple buna kendi müfettişlerini göndererek yanıt verdi. Ardından müfettişler kabul edilemez koşulları teyit ederek bu sorunlar giderilene kadar fabrikanın geçici olarak kapatılmasını emretti.

Sorunlar öncelikle işçilerin karşı karşıya kaldığı içler acısı yaşam koşulları etrafında dönüyordu. İşçiler aşırı kalabalık yatakhanelere, akan suyu olmayan tuvaletlere ve solucan istilasına uğramış yiyeceklere katlandılar. Bu vahim durum, bozuk yiyeceklerin 250’den fazla çalışanı hasta etmesinin ardından nadir görülen bir işçi protestosuna yol açtı ve yaklaşık 17.000 kişinin çalıştığı tesisin geçici olarak kapatılmasına neden oldu.

Daha sonraki incelemeler bu sıkıntılı koşulların tüm boyutlarını ortaya çıkardı. İşçilerin aşırı kalabalık odalarda yerde uyudukları ve tek bir alanı 30 kadar kişinin paylaştığı bildirildi. Ayrıca, bazı pansiyonlarda sifonlu tuvalet ve akan su gibi temel olanakların bulunmadığı tespit edildi.

Tamil Nadu endüstriyel güvenlik ve sağlık müdürlüğü de dahil olmak üzere devlet kurumları tesisi denetlemek için devreye girdi. Hazırladıkları kapsamlı rapor hiçbir zaman resmi olarak yayınlanmamış olsa da, TIME dergisi bir kopyasına erişerek tesis içindeki çok sayıda güvenlik ihlaline ışık tuttu.

Raporda, iPhone parçalarının lehimlenmesinde çalışan işçilere koruyucu gözlük, kimyasala dayanıklı eldiven veya solunum maskesi gibi temel koruyucu ekipmanların sağlanmaması gibi endişe verici bulgulara yer verildi. Lehimleme işleminin yapıldığı alanlarda, havalandırma sisteminin zehirli dumanların kaçmasını ve yayılmasını önlemek için yetersiz olduğu ve bu durumun lehimleme işlemini işçilerin sağlığı için “son derece tehlikeli” hale getirdiği görüldü.

Fabrikanın başka bir bölümünde, işçilere gözlerini aşırı ışık ve kızılötesi radyasyondan koruyacak uygun gözlüklerin verilmediği tespit edildi. Ayrıca, çok sayıda otomatik makine parçasının önemli güvenlik mekanizmalarından yoksun olduğu ve presleme makinelerinin koruyucularının eksik olduğu ve bu durumun bedensel yaralanma riski oluşturduğu tespit edildi. Raporda ayrıca, elektrikli bileşenlerin iPhone devre kartlarına takılmasında kullanılan büyük endüstriyel fırınların kullanımdan önce uygun şekilde test edilmediğine dikkat çekildi.

Bu bulgular hem eyalet yasalarının hem de Apple’ın Tedarikçi Davranış Kurallarının çok sayıda ihlalini ortaya koydu. Sorunlar, yasadışı çalışma saatlerine ve sözleşmeli işçiler için hastalık ücreti veya ücretli tatil gibi sosyal hakların eksikliğine kadar uzanıyor.

Hem Foxconn hem de Apple raporda ortaya konan sorunları ele aldıklarını iddia etti. Foxconn hükümetin tüm endişelerini gidermek için önlemler aldığını iddia ederken, Apple denetim ve teftişlerin sıklığını arttırdığını vurguladı.

Sonuç olarak, Hindistan’daki iPhone üretim tesisi başlangıçta içler acısı yaşam koşulları nedeniyle manşetlere çıktı, ancak fabrikanın kendi içindeki ciddi güvenlik ihlalleri nedeniyle daha fazla incelemeyle karşı karşıya kaldı. Bu sorunlar hükümet denetimleri ve soruşturmalarının ardından ele alındı ve hem Foxconn hem de Apple durumu iyileştirmek için düzeltici önlemler aldıklarını iddia etti.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz