Ana Sayfa Apple Apple işlemci üreticisini kurtaramadı!

Apple işlemci üreticisini kurtaramadı!

0
tsmc

Apple işlemci üreticisi TSMC, iPhone 15 serisinin piyasaya sürülmesiyle sona eren çeyreğe rağmen 2019’dan bu yana kârında en büyük düşüşü yaşadı. Temmuz 2023 kazanç raporu öncesinde, analistler TSMC’nin kârının düşeceğini doğru bir şekilde tahmin etmişti. Ancak Apple’ın yeni iPhone 15 serisine olan talep nedeniyle Eylül çeyreğinde toparlanacağını varsaymışlardı.

Apple işlemci üreticisi neden bu durumda?

TSMC’nin son rakamları analistlerin beklediğinden daha iyi. Fakat yine de firmanın 2019’un ilk çeyreğinden bu yana en büyük düşüşünü temsil ediyor. TSMC, 2023 yılının 3. çeyreği için 6,69 milyar dolar kâr elde ettiğini bildirdi. Bu, yıllık yüzde 10,83’lük bir gelir düşüşü anlamına gelirken, net gelir aynı dönemde yüzde 24,87 düştü. Apple, TSMC’nin yıllık kazancının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturuyor.

TSMC kazanç raporunda, “İşimiz, endüstri lideri 3 nanometre teknolojimizin güçlü yükselişi ve 5 nanometre teknolojilerine yönelik yüksek taleple desteklendi” dedi ve “müşterilerin devam eden envanter ayarlamasıyla kısmen dengelendi” diye ekledi.

TSMC, Apple’ın Apple Silicon işlemcilerinin tek üreticisi olsa da Apple, Tayvanlı firmanın toplam gelirinin yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Apple’ın 2020 yılında, Apple Silikon cihazları için TSMC’nin 3 nanometre üretim kapasitesinin tamamını satın aldığı bildirildi.

TSMC CEO’su CC Wei, Apple veya başka herhangi bir spesifik etki belirtmeden, şirketin “dördüncü çeyrekteki işimizin 3 nanometre teknolojimizin devam eden güçlü artışıyla desteklenmesini” beklediğini söyledi. Wei ayrıca yapay zeka nedeniyle işlemcilere olan talebin arttığını, ancak bunun tüketici elektroniğine yönelik zayıflayan talebi “dengelemek için yeterli olmadığını” söyledi.

Wei sözlerine şöyle devam etti: “Genel makroekonomik koşulların zayıf seyretmeye devam etmesi ve Çin’de talebin yavaş toparlanması nedeniyle, müşteriler stok kontrollerinde temkinli davranmaya devam ediyor.” Wei, “Bu nedenle stok erimesinin dördüncü çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz” dedi. “Bununla birlikte, PC ve akıllı telefon pazarında talebin istikrara kavuştuğuna dair bazı erken işaretler gözlemliyoruz.”

Ayrı olarak, TSMC daha önce 2025 yılına kadar 2 nanometre işlemci üretimine başlayacağını duyurmuştu. Apple işlemci üreticisi TSMC’nin bu durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz