Ana Sayfa Apple Onarım hakkı yasası: Biden söyledi Apple destekledi!

Onarım hakkı yasası: Biden söyledi Apple destekledi!

0
onarım hakkı yasası

Ağustos ayında Apple, Onarım Hakkı Yasası’na karşı duruşunu değiştirmiş ve kendi eyaleti olan Kaliforniya’da yasaya destek verdiğini açıklamıştı. Teknoloji devi şimdi de ulusal düzeyde tasarıya verdiği desteği artırıyor. Görünüşe göre Apple taraf değiştirdi ve onarım hakkı yasası için desteğini vurguladı.

Biden’ın onarım hakkı yasası için olan çağrıyı destekledi!

Cihazlarının onarımının zorluğu ve masraflı olması nedeniyle yıllardır eleştirilen Apple, ABD’deki onarım hakkı yasa tasarısını desteklediğini açıkladı. Bu hareket, Başkan Joe Biden’ın rekabeti artırma ve maliyetleri yükselten “önemsiz ücretler” gibi uygulamaları engellemeye yönelik daha geniş kapsamlı girişimiyle uyumlu görünüyor.

Apple’ın taahhüdü sadece sözde kalmıyor. Ülke çapındaki bağımsız tamir atölyelerine ve tüketicilere iPhone ve bilgisayarların onarımı için gerekli parçaları, araçları ve belgeleri sağlamayı taahhüt ediyor. Bu adım potansiyel olarak diğer şirketlerin de benzer uygulamaları benimsemeleri için bir emsal teşkil edecek.

Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Lina Khan, çeşitli sektörlerdeki kısıtlayıcı uygulamaların sadece tüketiciler için maliyetleri arttırmakla kalmayıp aynı zamanda inovasyonu engellediğine, bağımsız tamir atölyeleri için fırsatları sınırladığına ve gereksiz elektronik atıklara katkıda bulunduğuna dikkat çekti.

Apple’ın federal yasayı desteklemesi ve ürünlerini bağımsız tamir atölyelerine açması, yaklaşımında bir değişime işaret ediyor. Yıllar içinde şirket, cihazlarının uzun ömürlülüğünü ve yeniden satış değerini giderek daha fazla vurgularken, onarımları daha erişilebilir ve yedek parçaları hazır hale getirmek için aktif olarak çalışıyor.

Apple’ın servis ve operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Brian Naumann, Apple’ın ulusal bir yasanın tamir edilebilirlik ile ürün bütünlüğü, kullanılabilirlik ve fiziksel güvenlik gibi faktörler arasında bir denge kurması gerektiğine inandığını vurguladı. Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, Apple’ın kararını alkışladı ve Kongre’yi ulusal mevzuatı yürürlüğe koymaya çağırdı.

Aralarında Kaliforniya, Colorado, New York ve Minnesota’nın da bulunduğu bazı eyaletler kendi onarım hakkı yasalarını çıkarmış olup, 30 eyalet de benzer yasalar çıkarmış. Brainard, Apple gibi özel şirketlerin taahhütlerinin tüketiciler için maliyetleri düşürme ve çöp sahalarındaki gereksiz atıkları azaltma potansiyelinin altını çizdi.

Brainard’a göre, tüketici elektroniğinin tamirine izin verilmesi, ABD’li tüketicilere yılda 49,6 milyar dolar tasarruf sağlayabilir. Ayrıca ülkede her yıl üretilen yaklaşık 7 milyon ton elektronik atığı önemli ölçüde azaltabilir. Apple 2019’dan bu yana tamirhanelere yedek parça tedarik ediyor olsa da, Kaliforniya tasarısı teşhis araçlarının sağlanmasını da zorunlu kılıyor. Apple, Kaliforniya’da olduğu gibi ulusal çapta da aynı yaklaşımı benimseme niyetinde olduğunu belirtti.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz