
Apple’ın tarihindeki en garip durumlardan biri, şirketin 14 yıl içinde akıllı asistanlar konusunda lider olmaktan, en büyük geride kalanlardan birine dönüşmesi. 2011 yılında, futuristik bir his veren Siri ile başlayıp 2025’te, yetersiz hissi veren Apple Intelligence’a gelmiş durumdayız. 14 yıl, Apple’a Siri’yi gerçekten güçlü bir asistan haline getirebilmek için bolca zaman sağlamalıydı, ancak bu gerçekleşmedi. 2015’te Siri’nin gelecekteki yetenekleri hakkında beklentilerimi sıralamıştım, özellikle uygulamalarla etkileşim kurma gibi özellikler. Ancak bu özelliklerin verilmesi, tam on yıl sürdü! 2018’de, Siri’nin hâlâ yapamadığı temel işlevlerin bir listesini oluşturmuştum ve bu işlevlerin hâlâ birçoğu eksik. Bugün, Siri bir Lada gibi çalışırken, ChatGPT ve benzerleri Mercedes gibi.
Yeni nesil Siri, 2027 yılına mı kaldı?
Apple’ın bu kadar geride kalmasının birkaç mazereti var. Birincisi güvenilirlik. OpenAI, Google ve diğerleri, “hızlı hareket et ve her şeyi kır” yaklaşımını benimsedi. ChatGPT ve Google Bard gibi sistemlerin ilk zamanlarında, çok büyük hatalar yaptıklarını gözlemledim. Örneğin, ChatGPT, bilimsel bir makale yazmaya yardımcı olmaya çalışırken uydurulmuş referanslar verdi. Google Bard, bir canlı demo sırasında yanlış cevap verdi. Siri’nin konuşmalı yanıtları ise bu tür hataları daha tehlikeli hale getiriyor. Bir şeyi bilmemek kadar tehlikeli olabilecek bir şey varsa, o da o konuda bilgi istemek ve yanlış bir cevap almanın güvenle sunulmasıdır.

İkinci büyük etken ise gizlilik. Siri, her zaman iki temel gizlilik ilkesine göre çalıştı: mümkün olduğunca cihazda işlem yapma ve Apple sunucularına ihtiyaç duyulduğunda anonimleştirilmiş talepler. Ancak cihazda yapılan işlemler, veri merkezlerinde güçlü makineler tarafından yapılan işlemler kadar akıllı olamaz ve Apple sunucularının sizin kim olduğunuzu bilmemesi, Google sunucularının sizin arama geçmişinizi bilerek daha akıllı olmasını engeller. Geçen yıl, LLM tabanlı Siri’ye olan bekleyişin can sıkıcı olduğunu ancak gizlilik açısından uzun vadede bunun karşılığını alacağımızı savundum. Siri, takvimler, kişiler, dosyalar, sağlık, e-posta, haritalar, mesajlar, cüzdan gibi pek çok kişisel veriye doğrudan cihazlarımızda erişim sağlayacak. Siri, bu verilerle gerçekten akıllı bir asistan haline gelebilirken, gizliliğimizi de koruyacak.
iPhone’un dikte özelliği, büyük bir gaf yaptı!
2026’nın başında çıkması beklenen konuşmalı Siri’nin 2027’ye ertelenmesi, bu beklentileri daha da yükseltiyor. Bloomberg’den gelen son haberlerde, Apple’ın yapay zeka departmanındaki çalışanların, Siri’nin daha konuşkan bir versiyonunun ancak iOS 20 ile birlikte kullanıcılarla buluşacağına inanıyor. Bu durum, 2027’de Siri’nin beklentileri daha da arttırıyor. 2027’ye geldiğimizde, ChatGPT ve benzerlerinin yapabileceklerini, Amazon’un daha gelişmiş Alexa’sını düşününce, Siri çok yüksek bir çıtayı aşmak zorunda kalacak.