
Apple’ın Çin’de Alibaba ile yapmayı planladığı yapay zeka ortaklığı, Washington’da ciddi endişelere yol açtı. The New York Times’ın haberine göre, Amerikan hükümet yetkilileri bu anlaşmayla ilgili kaygılarını dile getirerek, özellikle ulusal güvenlik açısından doğabilecek riskleri gündeme taşıdı. Apple’ın geçtiğimiz dönemde duyurduğu Apple Intelligence sisteminin bir parçası olarak ChatGPT ile OpenAI ortaklığı biliniyor. Ancak OpenAI, Çin’de faaliyet gösteremediği için Apple, yerel bir alternatif arayışına girdi.
Apple, Alibaba ile yapay zeka ortaklığı mı yapacak?
Baidu, DeepSeek ve Tencent gibi şirketlerle görüşmeler yapan Apple, sonunda Alibaba’nın açık kaynaklı yapay zeka modeli Qwen’i tercih etmiş gibi görünüyor. Şirket henüz resmi bir açıklama yapmamış olsa da, Alibaba’nın üst düzey yöneticileri bu iş birliğini kamuya duyurmuş durumda. Bu gelişme, ABD’deki bazı yetkililer için alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi Çin Seçim Komitesi üyeleri, Apple yöneticileriyle bu anlaşma hakkında doğrudan temas kurarak, şirketin Çin yasaları kapsamında ne tür taahhütlerde bulunduğunu sorguladı. Yetkililer, böyle bir ortaklığın Alibaba’nın yapay zeka kapasitesini artırabileceği ve hatta kullanıcı verilerine erişim sağlama ihtimalini gündeme getirerek, bunun Çin’in askeri ve siyasi etkisine katkıda bulunabileceği uyarısında bulundu.
Apple, iPhone 18’de önemli bir değişiklik yapacak!
Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi kıdemli üyelerinden Raja Krishnamoorthi, bu anlaşmayı “son derece rahatsız edici” olarak nitelendirdi. Krishnamoorthi, Apple’ın, Çin Komünist Partisi ile yakın ilişkileri bulunan bir şirketi destekleyerek, istemeden de olsa Çin’in yapay zeka yarışında öne geçmesine yardım edebileceğini savundu. Ulusal güvenlik uzmanı Greg Allen da, “ABD, Çin’le yapay zekada yarışıyor ve Amerikan şirketlerinin Çinli rakiplerini hızlandırmasını istemiyoruz,” diyerek endişeyi daha açık bir şekilde ifade etti.
Bu arka planda, ABD hükümetinin Alibaba ve benzeri Çinli yapay zeka firmalarını, Amerikan şirketleriyle çalışmasını yasaklayacak olan bir kısıtlılar listesine eklemeyi tartıştığı da belirtiliyor. Pentagon ve istihbarat kurumları ise Alibaba’nın Çin ordusuyla olan bağlarını detaylı şekilde incelemeye almış durumda.
Apple, Apple Intelligence’ın Çin’de ne zaman kullanıma sunulacağına dair henüz bir takvim açıklamadı. Ancak zaman daralıyor. Şirketin Çin’deki iPhone satışları ve genel gelirleri düşüşte. Sonbaharda tanıtılması beklenen yeni iPhone serisi öncesinde bu tartışmanın nasıl sonuçlanacağı, Apple’ın Çin’deki stratejik konumunu önemli ölçüde şekillendirebilir.