Ana Sayfa Apple Apple’ın iOS 11.3 ile Sansür Uyguladığı Ortaya Çıktı!

Apple’ın iOS 11.3 ile Sansür Uyguladığı Ortaya Çıktı!

0

iOS 11.3’de keşfedilen -iOS 11.4.1 ile düzeltildi- bir hata ile Apple’ın bölge olarak Çin’in ayarlandığı iPhone’larda Tayvan bayrağını sansürlediği ortaya çıktı. Güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle, Tayvanlı bir arkadaşından iMessage, WhatsApp veya Facebook Messenger üzerinden Tayvan kelimesi veya Tayvan bayrağı içeren bir mesaj aldığında hatanın farkında vardı.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/07/09/ios-11-4-1-yayinlandi-iste-sunulan-tum-ozellikler/]

Duruma şüphe ile yaklaşan Wardle, Apple’ın gerçekten de Tayvan bayrağını sansürlediğinden emindi ancak buna neyin sebep olduğunu ortaya çıkarmak istiyordu. Nitekim bölge olarak CN (Çin) dili seçilmiş bir iOS cihazında iOS’un Tayvan bayrağı emojisini kaldırdığını, Apple’ın bunun için özel bir kod kullandığını tespit etti.

Tayvan’ı bağımsız bir ülke olarak tanımayı reddeden Çin hükümetini rahatlatmak için Apple’ın böyle kodu iOS’a eklediği, böylece Tayvan’ın Çin’in bir parçası olarak düşünülmesini sağlamayı hedeflediği ortaya çıktı.

Tayvan bugün, uluslararası yönetim organları tarafından bağımsız bir millet olarak kabul edilmeyen ancak kendi kendini yöneten bir toprak parçası konumunda. Çin, Tayvan’ın resmi olarak bağımsızlık ilan etmesi durumunda, ada kontrolünü yeniden ele geçireceği tehdidinde bulunuyor.

Çin, Avrupa ülkeleriyle birlikte Apple için büyük bir pazar. Şirket, Çin hükümetini tatmin etmek için uzun soluklu bir dizi taviz vermeyi kabul ederek, insan haklarından önce satış yapmakla suçlanıyor. Çin ile Apple arasındaki anlaşmalardan en tartışılanı, Apple’ın Çinli müşterilerinin iCloud verilerinin devlet tarafından işletilen bir şirketin sunucularında saklamayı kabul etmesi. Apple ayrıca, ülkede 400’den fazla VPN uygulamasını App Store’dan ya kaldırdı ya da erişim engeli getirdi.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz